Guide till Hong Kong

Hong Kong är en populär och lättillgänglig avstickare för resenärer i södra Kina. Denna neonlysande och livliga metropol må vara dyrare än övriga delar av Mittens Rike, men är värd den extra kostnaden. Katharina berättar varför.

Sommarvärmen slår emot oss när vi lämnar Hong Kongs luftkonditionerade flygplats och det känns med ens helt rätt att ha lämnat det novembergråa Sverige. Bussarna in till stan går med jämna mellanrum och det är inte svårt att hitta rätt. De flesta pratar engelska och är mer än villiga att hjälpa två trötta backpackers som suttit på ett flygplan i 12 timmar att hitta till rätt buss.
 
Bussfärden är kantad av – hus. Och inte vilka hus som helst, utan grupper av på pricken likadana höghus. Liknande längor med höghus finns överallt runt Hong Kong, ett fenomen som påminner om Ikeas funktionshus. Fast några storlekar större. Vi är på väg till Kowloon, ett av Hong Kongs huvudområden och det absoluta centrumet för turister och backpackers. Boende är inte bokat eftersom tidigare erfarenheter lärt mig att det brukar vara billigare att inte förboka. Och att hitta boende i Hong Kong vid den här tiden på året var inga problem. Men att hitta ett rum som inte framkallade starka känslor av klaustrofobi var desto svårare.

Kowloon är inte rätt ställe att åka till om man inte gillar att trängas. På gatorna gäller det att pressa sig fram mellan kostymklädda Hongkongbor på väg till kontoret, backpackers på jakt efter boende och grupper med japanska turister som stannat mitt på gatan för att fota. Och mitt i allt detta blir man förmodligen hänsynslöst attackerad av någon av Kowloons alla inkastare.

Minimala hostelrum och inkastare är något som verkligen karaktäriserar Kowloon. Vi råkade ut för båda när vi stigit av bussen. En indisk kille i sextonårsåldern praktiskt tagit dök på oss när han såg våra stora ryggsäckar och lyckades övertala oss att ta en titt på hans hostel. Här bor man inte i dorms som exempelvis i Australien utan det är privata rum som gäller. Vår nyfunna bekantskap ledde oss genom en marknad full med rått kött och porrtidningar i en härlig blandning för att sedan be oss stiga in i den minsta hiss jag någonsin sett. Åttonde våningen i huset var hans. Det var ett gigantiskt hus där alla våningar inhyste olika hostels med olika ägare. Killen visade oss rummet och försäkrade att det var en av hans största rum och tillade just for you.
 
Såklart! Jag kunde inte hålla mig för skratt när han visade oss rummet. Om detta var ett av hans största rum så kunde jag inte låta bli att undra hur de mindre såg ut. Rummet var mindre än mitt badrum, vilket betyder att det inte fick plats mer än en ovanligt kort säng och en golvyta där man endast kunde stå upprätt. Och priset för detta lilla rum var även det skrattretande. Vi tackade honom för vänligheten men avböjde bestämt. Free internet försökte han då med och det erbjudandet visade sig innebära att vi kanske kunde få låna hans dator i receptionen om vi behövde kolla mejlen. Men inte för lång stund för då skulle chefen bli arg! Schysst men inte tillräckligt för att kompensera rummet, så vi tog hissen ner för att fortsätta leta.

Reser man till Hong Kong och ska bo i Kowloon så är det små rum som gäller, det blev det även för oss i slutändan. Och det är betydligt dyrare här än i resten av Kina. Om man vill komma billigare undan med boende så är det de Nya territorierna som gäller, den nordligaste och nyaste delen av Hong Kong. Buss, och även taxi, är relativt billigt så om man inte har någonting emot att bo lite längre ut är det ett bra sätt att få bo lite större för en lägre summa pengar. Vi valde dock ändå Kowloon och fick nöja oss med ett mindre hostelrum på en bakgata för en skamlig summa pengar.

Men Kowloon har ändå sin charm. Mitt i den neonskyltade hysterin finns oaser att ta sin tillflykt till om hetsen blir för stor. Kowloon Park ligger mitt i shoppingområdet och är ett härligt ställe att lugna ner nerverna på. Här simmar guldfiskar i fontäner och dammar och de många färgnyanserna kommer inte från neonljus utan från verkliga blommor. Kontrasterna mellan jäktet utanför och lugnet här inne är slående. Här tar man det lugnt och att stressa verkar nästan vara tabu.

Hongkongbor och turister turas om att mata guldfiskarna i smyg, lukta på blommorna eller bara sitta på en bänk och njuta av stillsamheten och den gassande solen. Motionärer befolkar också parken och i ena änden av Kowloon Park finns ett utomhusgym. Eller åtminstone några spridda maskiner att styrketräna på efter joggingturen. Vi kände oss inte tillräckligt ambitiösa för att träna utan tog det mest lugnt vid fontänerna.

Ett annat ställe att koppla av på är nere vid hamnen Victoria Harbour. På andra sidan av sundet ligger Hong Kong Island och här arbetar de flesta av Hongkongborna. Neonskyltarna på höghusen visar vilket hus som ägs av Siemens, Ericsson eller Toshiba. Hong Kongs ekonomi är uppbyggd kring internationell handel och nere vid Victoria Harbour kan man se resultatet av detta.

Varje kväll efter att solen har gått ned samlas hundratals turister vid Victoria Harbour för att bevittna någonting som känns mycket asiatiskt. En ljusshow där inte bara strålkastare används, utan där även skyskraporna på Hong Kong Island skiftar färg. Neonljusen sprider sig över himlen, byggnaderna och vattnet i sundet. Och till detta – tivolimusik. Musiken strömmar ur högtalare runtom hela hamnen och neonljusen och strålkastarna blinkar i dess takt. Ett sanslöst spektakel som man inte får missa vid ett besök i Hong Kong. Det rekommenderas att vara i god tid, kanske så mycket som en timme före showens början om man vill ha sittplats.
 
Vill man ta sig över till Hong Kong Island är färjan det smidigaste sättet. Om man bara vill få sig en titt på vad som finns på andra sidan kan man hoppa på ett piratfartyg som seglar mellan Victoria Harbour och Hong Kong Island, dock utan landstigning på andra sidan. En superturistig attraktion där du även kan få klä ut dig till pirat om du har tur. Vi avstod dock detta och nöjde oss med att fota skeppet från hamnen.

Är man i Hong Kong för att shoppa så finns det mycket att välja mellan men framför allt bör man inte missa skräddarna. I Hong Kong kan du få en skjorta eller aftonklänning skräddarsydd för en mindre peng än vad det kostar att köpa en färdig i butik hemma i Sverige. Skräddarna i Hong Kong är kända över hela sydöstra Asien för sin skicklighet men kvaliteten kan variera stort från ställe till ställe och en bra tumregel är att man ofta får vad man betalar för. Och det är alltid värt ett försök att pruta, oftast går det att komma ner ganska rejält i pris om man inte ger sig.
 
Är du på shoppingtur i Kowloon kommer mycket av energin gå åt till att ta dig ut ur butikerna. Inkastarna här är som galna och om du går in i deras butik ska du helst inte lämna den utan att ha köpt något, det är filosofin. Är du inte sugen på att shoppa så är det bästa att inte ens prata med inkastarna. Ett ord och de tror att de har halva inne. Till och med ett ”no thanks” kan uppfattas som ett steg närmare försäljning och du riskerar att få följe med inkastaren ett kvarter bort under ett aldrig sinande flöde av försäljningsprat. Special price, just for you.
 
Maten i Hong Kong är, ja helt enkelt vad du vill att den ska vara. Här finns kök från hela världen men det lokala köket består framförallt av fisk och skaldjur. Det är så färskt det kan bli och överallt i Kowloon finns fiskrestauranger. Priserna är dessvärre inte riktigt lika charmiga. Är man sugen på färsk fisk men vill komma lite billigare undan finns det många sushirestauranger som har lite bättre pris. Och fisken bara smälter i munnen! Så för alla sushiälskare är Hong Kong ett paradis.

De höga priserna i Hong Kong gäller inte bara fiskrestauranger och boende. Detta är inte ett ställe att stanna på någon längre tid för backpackers med liten budget. Men för ett besök är det helt klart värt den extra kostnaden. Att ta sig över till Kina härifrån är inte heller svårt vilket gör Hong Kong till ett väldigt bra ställe att starta på om resan ska gå vidare mot just Kina.

Ta sig till övriga Kina från Hong Kong

Är Kina destinationen finns det två alternativ, antingen buss eller tunnelbana. Bussen är det billigaste alternativet och det smidigaste är att köpa biljett med en buss som har slutdestination i Kina. Annars går det bra att ta sig till gränsen med valfritt transportmedel, gå igenom tullen och sedan hoppa på en buss som tar en resten av vägen. Oavsett hur man vill göra kan det vara bra att ha en karta utskriven från till exempel Google maps som har ortsnamn angivet både på engelska och på kinesiska.

Kinesiska ortsnamn är nästintill omöjliga att uttala för en svensk utan kännedom i språket och få Hongkongbor och kineser kan läsa på engelska, så för att undvika missförstånd är det bra att gardera sig med en karta. Hong Kongs busstation ligger alldeles intill Kowloon Park och härifrån avgår bussar hela tiden. Så oavsett om man är på väg till Kina eller bara vill ta en buss runt i Hong Kong finns här den möjligheten.

2 kommentarer på Guide till Hong Kong

  1. Dennis

    En inte alltför dålig guide, men då den saknar konkreta uppgifer etc. får den bara 2/5 i betyg.

Svara till