Backpacking.se

Close window

Dyka och Snorkla på Similan öarna


Jag får en del mail här och där av olika personer här på sidan som vill ha information angående dykningen runt Similan öarna.

Istället för att fortsätta skriva individuella mail till dem alla som jag har gjort hittils så tänkte jag att en guide om det måste vara det bästa alternativet.

 


Similan öarna, när de flesta hör de orden så går tankarna direkt till dykning, men det finns så mycket att se även vid snorkling.


Snorkling
__________

Det finns ett par olika sätt att se öarna för att snorkla.

Endagsturer:
Det går att göra endags turer till Similan öarna för att snorkla, men är det verkligen värt det?
Du sitter på en snabb båt, skumpar upp och ned hela vägen ut till öarna (det tar visserligen bara en timme men allt hoppande är inte bra för din rygg). När du väl når öarna så får du några minuter här och där innan du måste återvända till fastlandet.

Spendera ett par dagar och sova på öarna:
Det finns alternativ att sova på ö nummer 4 och 8, du sover då antingen i tält (med tältsängar) som redan finns på öarna eller i bungalows (rätt schyssta bungalows på ö nummer 4). För att ta dig till öarna så åker du med snabbåtarna som gör endagsturer och sedan hoppar av på ön där du vill spendera dina nätter på.


Liveaboards båtar:
Du kan ta dig till Similan öarna genom att åka med dykbåtarna även om du inte är en dykare, det blir något billigare än normalt pris. Du sover, äter....och ja, allt annat på båten. Nackdelen med detta är att du är en snorklare på en dykbåt, med andra ord, du kanske inte gillar alla ställerna som båten stannar på eftersom vissa av ställerna är ganska djupa, det är trots allt dykare dessa turer är för.

Det bästa alternativet är att åka med Poseidon Bungalows (har jobbat för dem men jag säger inte att de är bäst bara för det). De är en av de få företag som erbjuder liveaboards för snorklare. Det finns ingen dykutrustning ombord och båten har inte heller en ljudlig kompressor som håller dig vaken halva natten. Du kommer att spendera 3 dagar/2 nätter på båten, den kommer att ta dig till Koh Bon (för att förhoppningvis se Mantorna) samt öarna nummer 9, 8, 5, 4 och 1 (så var det senast jag var med, kan ha ändrats en del). Turen baseras mycket på de gäster man har ombord. Det är runt 40-60min som spenderas vid de flesta ställerna, men gillar gästerna verkligen en plats så kan man alltid stanna längre och skippa en senare plats. Det finns gott om plats ombord för att vila och sola mellan platserna samt att man kan sova ute nattetid ifall man känner för det.

Är det så att ni är en familj eller grupp människor och det finns en eller två av er som vill göra dyk men ändå spendera tid tillsammans så kan ni på Poseidon båten annordna att andra båtar hämtar upp er och tar er på 1-2 dyk i området. De hämtar upp er tidigt från båten (runt 6 snåret) när ni är ute på öarna och lämnar av er tillbaka runt lunch tid.


Dykning
_________

Jag har visserligen inte hunnit med att dyka i så många olika länder än, men enligt min åsikt (och tydligen många andra också) så är detta världklass dyk. Sikten är oftast runt 30m samt att vatten temperaturen ligger runt 28-30grader, rikigt skönt att inte behöva använda mer än en "shortie" dräkt.

När det gäller att se öarna så finns det även här ett par olika sätt att göra det, det finns endags turer även för dykare men det är samma sak där, skulle inte rekommendera det. Alldeles för skumpigt på snabbåtarna. Ska du dyka så är det liveaboard som gäller, det finns ett gäng olika att välja mellan, allt från 2dagars till 10dagars, allt beroende på vilket företag du väljer att använda dig av.

Jag skulle rekommendera en 4dagars/4nätters tur, du hinner då med 14 dyk och gör dyken runt Similan, Koh Bon, Koh Tachai samt Richelieu Rock vilket är den bästa dykplatsen i området. Nu har jag inte hunnit med att dyka runt Mergui Archipelago som ligger i Burma så jag kan inte uttala mig om dem, det är bara vissa företag som gör dessa dykplatser.


Så, var ska du utgå från?
___________________________

Helt ärligt så är det upp till dig, är du på en liveaboard så spelar det egentligen ingen större roll. De flesta båtarna avgår nattetid i alla fall så du hinner gå och lägga dig innan båten anländer. Den snabbaste orten att utgå från är dock Khao Lak, ca 60km ut till öarna. Från Phuket så tar du dig hit på 1-1½ timma ungefär med taxi eller buss.


Kan jag ta mitt dykcert där?
______________________________

Visst kan du det!
Du kan välja att ta ditt cert ute på Similan öarna med en liveaboards, du får då din utbildning samt att du får uppleva världsklass dyk på samma gång. Vill du istället göra utbildningen först och sedan åka ut till öarna så erbjuds utbildningen för ca 8000baht. Du gör då alla dyk lokalt i Khao Lak.

Många säger att du ska ta ditt cert i Koh Tao och sedan åka till Similans. Skulle inte rekommendera det, Koh Tao är bra på många sätt men inte när det gäller dykning. Mitt största problem är att det är alldeles för många dykare i vattnet, bara för några år sedan så slog de ett världsrekord med antal dykare i vattnet....det säger det mesta!Länkar
________

Poseidon Bungalows
http://www.similantour.com
Vill du åka ut med dem till Similan öarna så se till att boka tidigt, de är VÄLDIGT populära och säljer ut snabbt.

Sea Dragon Dive Center
http://www.seadragondivecenter.com/

Similan Diving Safaris
http://www.similan-diving-safaris.com/

Båda är riktigt bra, har själv varit på dykresor med dem.
Sea Dragon har funnits längre och har större båt, men kan även vara något dyrare.


____________________________________________________________________________________

Se bara till att njuta av upplevelsen, vare sig du snorklar eller dyker!!

 


Kommentarer

Alla blir glada av lite feedback, så lämna inte artikeln utan att kommentera.

Kommentarer

 • Laggeman (2007-02-06 09:24)

  Hej Amaru!
  Tack för denna guide, det är säkert många som kommer att ha nytta av den!
  Ett par grejor bara som jag måste kommentera:
  Endagstur. Är det värt det? Ja. För de som inte har mer tid att spendera, eller pengar för den delen, även om speedbåtarna koster lite extra.
  Liveaboard. I en snorklares perspektiv är det nog rätt som du skriver, många dykställen ligger lite djupare, men med det vatten som finns här så ser man lätt ända ned på botten och kan med lätthet både se hajar, mantor bläckfisk och miljoner fiskar! Det man kan missa är lite mindre vilt, så som sniglar och småfisk.
  Vilka öar man besöker bestäms av vilket år det är. De olika öarna turas om att ha "dykfria" år för att inte reven skall förstöras för mycket och att de ska kunna ha en chans att återhämta sig in emellan. Man får reda på vilka öar man ska besöka innan man åker iväg.
  Dykcert. Koh Tao, dåligt? Nej, det tycker inte jag. Har dykt 2ggr på Similan och en gång på Koh Tao. Även om dyupplevelsen som helhet var långt mycket bättre på Similan så var det fullt tillräckligt på Koh Tao. Att de slog världsrekord i antal dykare på samma plats har ju dock inget med saken att göra, det förstår säkert de flesta här också.

  Tack för ordet och TACK än en gång för ditt bidrag till BP!

 • Karin Sundelius (2008-04-06 22:26)

  Kan jag lägga till länken till Wicked diving då vi har ett annat alternativ till upplägg?
  Vi åker ut tre dagar på en större båt, både snorklare och dykare med alternativet att sova på öarna!http://www.wickeddiving.com/