En snabb-guide till San José

Befinner du dig i Costa Ricas huvudstad enbart över en helg? Här delar jag med mig av tipsen som får dig att se staden med nya ögon. Ta del av San Josés helgaktiviteter för att få ut det mesta av ditt besök.

Costa Ricas huvudstad har ett oförtjänt rykte om att vara grått, smutsigt och tråkigt. Detta cirkulerar bland backpackers och budgetresenärer runt om på landets hostel. För mig tycks det märkligt att just den gruppen turister avfärdar San José: de som är på långresor har generellt mer tid att tillbringa på varje enskild plats som besöks. Som jag skrivit tidigare behöver man ge en storstad tid att öppna sig för att man ska få lära känna dess hemligheter.

Efter att ha bott ett år i Costa Rica har jag besökt huvudstaden fler gånger än jag sammanlagt varit i Stockholm och var gång bjuds jag på något nytt. Men visst, har man inte vänner som tar med en till de senaste evenemangen eller det bästa caféet så krävs det att man gör lite mer research. För mig går resa och undersökning hand i hand och jag delar gärna med mig av resultatet teori plus praktik. Denna artikel är ett sådant resultat. Jag har valt ut några av mina favoritaktiviteter att underhålla sig med i San José för att du också ska kunna smaka av stadens charm- även om du bara besöker över helgen.

Fredag kväll
Ta en buss till, eller bo i, universitetsområdet San Pedro. Tillbringa kvällen med att delta eller bara iaktta den myllrande party-gatan Calle la Amargura. Här finner du både människor och musik från världens alla hörn och därmed garanterat en klubb eller bar för var smak. Värt att notera är att de allra flesta klubbar i San José kräver någon form av ID- handling. På vissa ställen är inte ens passkopian godkänd.

Lördag
Fram med stadskartan som finns att hämta på turistinformationen i downtown eller i hostelreceptionen och på med promenadskorna! San Josés många barrios (områden) skiljer sig mycket både utseendemässigt och funktionsmässigt. För att få uppleva dessa skillnader rekommenderar jag att gå så mycket som möjligt. Det mesta ligger relativt nära och är lättåtkomligt.

I Barrio Escalante, några kvarter norr om centrum, finner du den ekologiska marknaden Fería Verde de Aranjuez. Detta är mitt absoluta favoritnöje en lördag i San José. Här finns miljövänlig mat, hantverk, kläder, smycken och mycket mer, allt tillverkat och odlat i Costa Rica. Det är en liten marknad och få turister hittar till denna oas i lördagsshop pingen. Njut av läckerheter och natur innan du traskar tillbaka mot centrum och parkerna Morazan och España. Organisationen Enamorarte de tu ciudad anordnar aktiviteter ända fram till sena eftermiddagen och i parkerna samsas glada ticos i alla åldrar. Här finns allt från barnunderhållning till gratis yoga och konserter.

Lördag kväll
Undersök kvällens schema för San Pedros eller Escazus populära Jazz Café. Har du tur så spelar något av Centralamerikas kända salsaband, live musik utlovas dock alltid. Om fötterna värker vid det här laget bjuder dansgolvet på show nog. Se till att vara där tidigt om du vill ha en sittplats eftersom stället har mysstorlek och tenderar att bli fullt. Den här bar och restaurangen kan verka i dyraste laget för en budgetresenär men värt att leva på bönor och ris för. Innan du lägger dig: se till att stanna upp någonstans för att njuta av San José i nattljus. Utsikten hittar man i princip överallt i alla områden.

Söndag
Costa Rica är litet och de flesta ställen således lättillgängliga. En (ungefärlig) 2-timmars bussresa väst om San José ligger de bägge strand-och fiskeorterna Jaco och Puntarenas. Josefinos (costaricaner bosatta i San José) tar gärna tillfället att åka för sol, bad och picknick över helgen. Särskilt söndagarna är populära utflyktsdagar. Om du vill undvika fulla bussar och eventuella väntetider rekommenderar jag att du tar dig vidare på måndag morgon istället.

Passa på att njuta av Costa Ricas underbara kaffe på caféet som tillhör Teatro Nacional. I denna vackra byggnad kan man lapa kultur endast genom att besöka caféet med dess magnifika italienska takmålningar. Några gator österut från teatern och Plaza de la Cultura ligger marknaden Mercado de Artesanias som tillhandahåller både genuina hantverk och mängder av souvenir-krafs. Det är värt ett besök bara för att insupa den latinamerikanska atmosfären av traditionell konst och prutande.

Har du fortfarande ork i benen och solen skiner? Promenera längs med huvudgatan Avenida Central (som byter namn till Paseo Colón) till Sabana-parken. Sabana är den sportiga stadsparken. Här kan man ta sig en löp-tur eller simma några längder i bassängen. Eller helt enkelt slå sig ner på en picknick-filt och titta på alla andra som springer, leker, går eller spelar boll medan man svalkar fötterna i gräset.

De flesta av dessa aktiviteter är billiga eller rent av gratis. Tar man sig tid att gå eller åka mellan de olika områdena får man snabbt se mycket och känna på stadspulsen. En taxi-resa ligger generellt kring 4-8 dollar; åk alltid på taxameter! Bussar finns det gott om och en resa kostar sällan mer än 1 dollar. San José visar att man enkelt kan ta del av landets kultur och historia, hitta grön natur i stadsmiljö och delta i lokalbornas favoritnöjen. Just därför blev staden snabbt en av mina favorithuvudstäder och var gång jag besöker upptäcker jag något nytt som gör mig än mer nyfiken på dess möjligheter. Jag hoppas ni testar mina smultronställen när ni reser i Costa Rica och hjälper mig att sudda ut stadens grå rykte.

Var den första som kommenterar

Svara till