Filippinernas bästa och bortglömda stränder

Du söker det där paradiset i Sydostasien – en strand med kristallklart vatten och sand len som potatismjöl, och gärna med ett korallrev som bjuder på bra dykning eller snorkling. Och du finner detta – på Filippinerna. Följ med till den filippinska ön Negros och bekanta dig med några av landets bästa och bortglömda stränder.

Vi sitter på Cebu Pacifics flight 5J 186 från Manila på väg till Bacolod, huvudorten i provinsen Negros Occidental på den filippinska ön Negros. Hade det inte varit för att det redan har blivit mörkt hade jag sett hur sockerfälten breder ut sig under vårt flygplan när vi är på väg att landa på Bacolod–Silay Airport. Sockerodlingar är det som lokalbefolkningen livnär sig på och Silay var en mycket rik och viktig sockerproducent på tidigt 1900-tal innan bomberna från andra världskriget förstörde allt.
 
Eftersom det redan har blivit kväll stannar jag en natt i Bacolod. Staden är, hur otroligt det än låter, en riktigt trevlig och charmig filippinsk stad. Vi passar på att shoppa i ett av stadens köpcentrum, innan vi laddar upp inför nästföljande dag som också är en resdag. Det brukar innebära äventyr när man reser på den filippinska landsbygden.
 
Bussen stannar till och tar upp ytterligare en passagerare, detta trots att det inte finns någon sittplats och detta trots att det heller inte finns någon plats att stå på inne i bussen. Men personen lyckas greppa en ledstång och hänger tillsammans med några till utanför bussen. Det mest fascinerande är dock inte hur alla lyckas få plats utan det är stop-signal systemet när du skall gå av. Vill du att bussen skall stanna slår du helt enkelt med ett mynt mot någon av ledstängerna.
 
Efter ett tag stannar bussen utan att någon klingat med ett mynt. Biljettkonduktörer vänder sig mot oss och ropar att vi skall gå av nu. Det är inte slutstationen utan det vägskäl som leder ned till Sugar Beach. Vi fortsätter med tricycle ett par kilometer och till sist med en liten båt som bara korsar en liten flod. Vi har kommit till Sipalay och Sugar Beach, längst ut på Negros sydvästra spets och hem för en av Filippinernas bästa stränder.

Sipalay är beskrivet som Filippinernas bäst bevarade hemlighet i Lonely Planet och det borde innebära att stranden kryllar av västerländska turister. Det är inte helt enkelt att ta sig hit men mödan är väl värt sitt besvär för när jag slutligen möter Sugar Beach kan jag inte annat än instämma till Lonely Planets goda recensioner. Det är ganska konstigt att det fortfarande är en bevarad hemlighet då Lonely Planet är världens största reseboksförlag, men trots detta kan jag knappt finna en enda turist. Vi antar att det beror på att det är så besvärligt att ta sig hit.
 
Vi checkar in på underbart trevliga Bermuda resort som erbjuder ett stort familjerum med utsikt mot stranden. Badrummet är bland det konstigaste jag någonsin sett och måste vara Negros om inte hela Filippinernas största badrum. Sugar Beach är ett par hundra meter lång och slopar perfekt ner mot havet. Stranden är inte så där vaniljvit som man kan se på vissa andra ställen, utan snarare lite ljusgrå. Men den är totalt befriad från minsta sten vilket gör stranden och framför allt botten till den mjukaste sand vi någonsin satt våra fötter på.

Livet i Sipalay är ganska enkelt. Efter frukost går du och lägger dig på stranden och du behöver inte fundera på vart du skall lägga dig, för du har nämligen hela stranden för dig själv. Efter att du vänt ett par sidor i den bok som du precis bytte till dig på resorten känner du för att ta ett par simtag i det superklara vattnet, men hela tiden låter du någon fot släpa i botten, bara för att få känna den lena sandbotten mellan dina tår.

När eftermiddagen sedan nalkas och solen grillat din kropp går du och köper en öl eller varför inte en drink och lägger dig i hängmattan och ser hur solen går ner vid horisonten, ner över öppet hav. Det blir en solnedgång du sent kommer att glömma. Detsamma gäller även Sipalay.
 
Vi lämnar Sipalay och styr mot den andra sidan av Negros, in i Negros oriental som är den andra provinsen på ön. Tre mil innan provinsens huvudstad Dumaguete kliver vi av och tar en båt över till den lilla vulkanön Apo Island.
 
Vänster hand håller jag på masken och regulatorn. Sedan tippar jag bakåt och ramlar ner från båten, ner i vattnet och gör en kullerbytta under vattenytan. Utrustningen fungerar, jag släpper ut luften ur västen och sjunker sakta nedåt. Under mig breder sig ett stort korallrev ut. Sikten är glasklar och förhållandena optimala. Vi börjar försiktigt, håller oss på cirka fem till sex meter innan revet fortsätter ut för ett stup. En brant vägg kantad av färgglada koraller och vacker undervattensvegetation fyller upp hela väggen.

Djupmätaren står helt plötsligt på 20 meter. Vi fortsätter uppåt och stöter på Clownfiskar, eller Nemofiskar som man också kallar dem. Vi ser små sjöhästar och stannar i ett stort stim av Jack fish innan det är dags att gå upp till ytan igen. Vi har dykt på ett av Apo Islands många rev, känt som ett av de bästa dykvattnen i Filippinerna.
 
Apo Island är en liten ö som nästan bara dykare tar sig till. Och vi blir inte förvånade varför, för här finns förutom en fantastisk liten fin strand även ett kristallklart vatten med ett stort korallrev som ligger på snorkelavstånd från stranden. Stämningen är väldigt avslappnad och trevlig. Solen är på väg ner över Negros, med sina ljusröda och gula färger sätter den punkt för ännu en dag på Apo Island. Afterdive ölen är slut, solen har gått ner, det är dags för middag på Liberty’s härliga restaurang och sedan tidigt i säng. Kvällarna kommer tidigt på Apo Island och ön bjuder knappast på något nattliv.

Vi fortsätter resan in mot Dumaguete igen. Härifrån kan man med båt ta sig till den väldigt vackra och orörda ön Siquijor för mer strandliv och dykning. Vi fortsätter istället upp mot Filippinernas näst största stad Cebu City för att avsluta vår resa. Strax utanför Cebu City ligger Mactan Island. Här trängs lyxhotellen som med sina privata stränder och stora poolområden bjuder på perfekt avslappning. Efter några timmar i solstolen och en skön massage tar vi hotellets shuttle in till Cebu Citys gigantiska gallerior. Shoppingen i Filippinerna är både billig och bra. En perfekt resa får därmed ett perfekt slut.

Miniguide

Sipalay

 • Flyg Manila – Bacolod, enkel resa kostar cirka 200 kronor med Cebu Pacific.
 • Buss med Ceres Liners, Bacolod – Sipalay, enkel resa kostar cirka 80 kronor.

Apo Island

 • Buss från Sipalay till Apo Island, enkel väg, kostar cirka 35 kronor men tar upp mot 8 timmar.
 • På Apo Island finns det två resorts med priser från 200 kronor per rum och natt.

Cebu

 • Båt från Dumaguete till Cebu med Ocean Jet kostar cirka 160 kronor.

1 kommentar påFilippinernas bästa och bortglömda stränder

 1. Hyksos

  Nu är det nästan exakt ett år sedan, på dagen när, som jag var i Dumagete och området därkring…. Nästan jobbigt att läsa…. Önksar attt man vore någon annanstans just nu…

  Kan verkligen rekommendera ön Siqijour.
  Fast du måste vara medveten om att det verkligen ”off the beaten track” Finns några få resorts och dykställen, nattklubb vet dom inte ens vad det är.Där jag bodde fick man beställa middag på morgonen så damen kunde åka till marknaden och handla ;-)Likså det är tricykle som gäller! Men vågar man prova, så lovar jag att man får massor tillbaka…

Svara till