Dubai och Förenade Arabemiraten

Dubai sett från Ras al Khors våtmarkerBlicka ut över öknen, över den röda sanden. Förenade Arabemiraten, eller دولة الإمارات العربية المتحدة‎ på arabiska, är ett ungt land med en gammal historia. Läs den i ögonen på de stolta männen, och hos kvinnorna med svarta ögonfransar lika långa som kamelernas.

Danny Wattin skrev om ’marknaden som slog slint och övertalade sina lärjungar att konsumera allt i sin omgivning. Den förklarar att det är möjligt att ha en obegränsad tillväxt i en begränsad värld.’

Dubai är ett galet land. Till öknens kant strömmar andra länders arbetskraft för att bygga höghus åt araberna, i hundratal skjuter de upp mot skyn. I Dubai möts höga rop på Malayalam över cementbilarnas dammiga vrål, med emiraters lågmälda viskningar bakom svarta slöjor på de finaste caféer världen har skådat. Medan en fattig pakistanier redan sitter på flaket på väg till ett av byggena omgivet av lyftkranar, gryr dagen över Burj Al Arab och i dess vita segel gnistrar tusentals små solar.

Nära rännstenen vid en larmande gata, innanför ett skyltfönster sitter en jaktfalk och drömmer om öknen bakom sin mask. Under svarta slöjor skymtar drottninglika kvinnor. I husen, soukerna, Mall of the Emirates, på deras handleder rasslar guldet sakta.

I Förenade Arabemiraten möter du islam såväl som ett flertal andra inflyttade religioner, och är du observant ser du också den stora tolerans som hemmanationen visar dessa andra religioner. När tomten dyker upp i köpcentrumen står lokalbefolkningen på rad för att få ta en bild, och som en emiratier säger med ett snett leende; Alla firar vi Jesus, han är även vår profet.

I detta sandiga samvälde möter du också en nyvunnen rikedom som både får dig att förundras och dra lite på munnen. Kvar finns kamelerna, sheeshapiporna och jaktfalkarna, men mellan staden och öknen färdas man i fläckfria, nya bilar, om än en del står buckligt kvarlämnade i dikena när rikedomen blivit för blixtrande och farterna för höga. Över landet syns på natten ett spindelnät av klart upplysta stora vägar, där alléerna av gatlyktor inte ens upphör ute i öknen.

I Förenade Arabemiraten står du ibland inför landsbygd som bitvis påminner dig om Centralasien eller fattigt Afrika, men du behöver bara gå runt hörnet på närmsta hus för att illusionen av fattigdom ska falla, och du ska skåda din egen spegelbild i solglasögonen på en arab i vit dishdasha som just tar ut pengar i en bankomat.

Sevärdheter/Att göra

Burj Dubai är världens högsta byggnad med sina 828 meter och 163 våningar. Har man väl tagit sig till Dubai så bör man även åka upp i denna skyskrapa! Det finns flera olika och trevliga tourer där Burj Dubai ingår. Här kan du se samtliga alternativ, bland annat inträdesbiljett som kostar från ca 350 kronor.

Shejk Zayed Road är en tiofilig motorväg som mellan Dubais stadskärna och Jumeirah passerar genom en imponerande allé av skyskrapor. Området är värt ett stopp för att hitta den bästa fotovinkeln.

Sand avnjuts bäst i stora mängder, och möjligheterna att komma ut i öknen är många. Mest populärt är att köra 4WD bland sanddynerna så att sanden står i långa plymer bakom däcken, och passagerarna krampaktigt håller i sig. Se till att detta sker på väl anvisade platser så att inte djur- och växtlivet störs mer än nödvändigt, och se till att företagen som tillhandahåller bilarna också städar upp efter sig i öknen.

Föredrar man ett mer naturligt sätt att färdas genom öknen finns det givetvis ett utbud av kameler också, även om de flesta turer är korta och anpassade till ömma turistbakdelar.

Wildlife Centre Desert Park utanför Sharjah är motsatsen till de sorgliga djurparker man oftast väntar sig att se utomlands, och är väl värt ett besök.c Väl genomtänkt med friflygande fåglar och lösa ökenharar i inomhusutställningar, och biotopenliga vattendrag med lokala fiskarter är det ett nöje att ströva omkring i, och det faktum att det är nästan folktomt gör besöket till en upplevelse. Missa inte de i naturen helt utrotade arabiska oryxarna.

Oman är ett grannland till Förenade Arabemiraten, och omväxlingen är stor då du reser över gränsen. Omans Musandamhalvö mot Hormuzsundet är bergig och karg med en enda väg insprängd nere vid vattenbrynet. I sömniga byar rör sig bara getterna, och nere i fjordarna rör sig grupper av delfiner. Halvön som kallas för Arabiens Norge bjuder till exempel på avslappnande båtturer och badmöjligheter i kristallklara vikar.

Shopping

Mall of the Emirates får dig att känna dig som en supershoppande filmstjärna för en dag. Komplett med restauranger, inomhusskidbacke och många hundra affärer behöver du bara glida upp i taxin bland de astronomiskt dyra bilarna som står utanför, och börja handla.

Jumeirah Madinat är en återskapad souk där du kan vandra i timmar bland arabiska tofflor, rökelser, caféer och inredningsbutiker. Avsluta shoppingen med en middag nere vid kanalsystemet. Souker finns det minst en för varje vara du vill köpa. Ta fina fotografier, och botanisera bland grönsaker, guld, elektronik, jaktfalkar eller kryddor över hela Dubai och Sharjah.

Kultur

Jumeirah Mosque är den enda moskén i Förenade Arabemiraten som är öppen för icke-muslimska besökare. Sheik Mohammed Center for Cultural Understanding anordnar guidade turer som introducerar besökaren till religionen, går igenom ritualer och böner och även lämnar utrymme för en frågestund.

På ovannämnda center i Bastakia i Dubai kan du träffa lokalbefolkningen, och äta av deras ’cultural breakfast’ eller lunch, ett sällsynt tillfälle att prova riktig emiratisk mat, då indiskt och pakistanskt dominerar restaurangerna i de områden där inte turisternas smak får råda.

Att bo

Charteresenärerna bussas till exempel till Sharjah, vars förorter gränsar till Dubai. En något lugnare stad än Dubai, men turisthotellen kan vara rena lotteriet. Läs på noga om ditt valda hotell innan bokning, här finns alla tips som du behöver för att boka ett hotell i Dubai. Varken bikinibad eller alkohol är tillåtet utanför hotellen.

Har du råd att spara lite innan resan och vill göra den oförglömlig, välj ett riktigt fint hotell i Dubai.
Mina A’Salam, Al Qasr och Dar Al Masyaf  i Madinat Jumeirah är alla förstklassiga hotell i en underbar miljö med kanalsystem, gammaldags souk och restauranger som får det att suga lite både i magen och i plånboken. Har du tur prickar du in den årliga Dubai Film Festival då strålkastarna spelar genom natthimlen och skådespelarna paraderar nedför röda mattan.

Burj Al Arab, beläget på sin privata lilla ö är ett av världens bästa hotell och ståtar med sjustjärnig service dygnet runt. Bered dig på att betala minst 12.000 SEK per natt för att sova över, eller en tiondel för att besöka hotellet för lunch.

Restaurang/ café

Kaffet är något du inte kommer undan i Förenade Arabemiraten, och det gör du rätt i. Arabiskt, turkiskt, amerikanskt doftar det från både Starbucks i galleriorna, och det lokala caféet på hörnet. Fråga runt för att hitta pärlorna bland restauranger i varje stad, och undvik generellt restauranger i de hotell som främst vänder sig till ryska gäster. Då klientelet är så blandat är det svårt att hitta autentiska restauranger, men testa gärna ’kaffehuset’ Al Gahwa al-Shaabiya i Sharjah dit lokalbefolkningen gärna går, eller Bastakiah Nights i Dubai.

Förenade Arabemiraten är himmelen för vegetarianen eller veganen, då man snarast beskriver restauranger med kött som ’non-vegetarian’ än som något normgivande.

Att tänka på

Det mest irriterande du behöver stöta på är biltrafiken och de ibland något intensiva blickarna från gästarbetarna. Utländska kvinnor behöver inte täcka håret, men som i de flesta länder uppskattas långa armar på tröjorna, byxor eller kjol som täcker knäna, och inte för djupa urringningar. Män bör inte uppsöka restauranger och köpcenter i korta shorts eller jeans, utan visas mest respekt i ett par fräscha byxor.

Reseguide till Dubai

Missa inte Sveriges bästa reseguide om Dubai som är helt gratis att läsa, alltomdubai.se. För den som vill ha med sig en guidebok på resan rekommenderar vi att ni köperLonely Planets: Dubai & Abu Dhabi. Även Lonely Planet har tips och info om Dubai.

Fredag är en helgdag, så räkna med att sådant som inte är direkt relaterat till turism kan vara stängt.  Många affärer praktiserar också siesta, och har stängt under tidig eftermiddag.

1 kommentar påDubai och Förenade Arabemiraten

Svara till