Det här kan du kräva enligt EU-reglerna

Det här kan du kräva enligt EU-reglerna Reglerna gäller för alla flygbolag som flyger till och från EU och inom EU. Men om du har fått "förmåner och kompensation" utanför EU är det inte säkert att du får ytterligare ersättning. Överbokat flyg Avstår du frivilligt din plats på ett överbokat flyg ska du erbjudas förmåner som du och flygbolaget kommer överens om, plus hjälp med återbetalning eller ombokning. Nekas du ombordstigning mot din vilja har du - utöver mat, dryck och ombokning eller pengarna tillbaka - rätt till ersättning: [2h] 250 euro för flygningar upp till 1500 km. *** [3h] 400 euro för längre flygningar inom EU och andra flygningar mellan 1500 och 3500 km. *** [4h] 600 euro för flygningar längre än 3500 km utanför EU. Om du inte blir mer än två, tre respektive fyra timmar försenad till den slutgiltiga destinationen kan kompensationen halveras. Försenat flyg Blir din flygning försenad kan du få hjälp i form av mat och dryck, eventuellt hotellrum med mera. Vid försening på minst fem timmar måste flygbolaget erbjuda dig pengarna tillbaka på den berörda sträckan. Inställt flyg Om ett flyg ställs in med kort varsel gäller samma nivåer som för överbokat flyg (250-600 euro beroende på sträcka). Därutöver har du rätt till ombokning eller pengarna tillbaka. Om flygbolaget kan visa att felet inte var deras och att de gjort allt för att undvika det, behöver de inte betala någon ersättning. Missnöjd? Klaga! För att Allmänna reklamationsnämnden ska ta upp ditt fall måste du yrka på minst 1000 kr i ersättning. Behandlingen tar minst ett halvår. arn.se OCH eu-upplysningen.se

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611
Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444