Kinamat - stekta blandade grönsaker på kinarestauranger?

Hur i hela friden fixar man den där supergoda oljiga såsen de stekta blandade grönsakerna ligger i? (Samma sås som tex kyckling med cashewnötter ligger i också) Någon särskild olja eller soja? Snälla någon, ge mig tricket! Annars måste jag söka jobb på restaurang Waldorf för att spionera, hehu.

Tom Yum-pasta?

Tom Yum, Tom Yam eller hur det stavas... Man tar två skedar per cup kokande vatten och vips har man Tom Yum som är godare än den man gör själv enligt receptet i min kokbok. Por Kwan heter märket i alla fall.

Du får höja ribban lite/smakupplevelsen och hitta ett bättre recept helt enkelt ;) Finns två varianter på Tom Yum, nam kom, nam sai. Dvs den lite röda soppan samt den som har en klar färg. I ditt förra inlägg trodde jag du menade currypastan till den röda som man ska ha i. I den klara finns ingen sån. Däremot är det ju viktigt att få till syrligheten och det får man genom att använda citrongräs, galangal, limeblad och limejuice. Efter det kan du göra lite vad du vill :) Men man kan faktiskt hitta allting på ica och göra det ifrån scratch.

Jag har hittat den på en Thaimatbutik i Gefle. Den innehåller Citrongräs(16%),Sojabönolja, Lök, Salt, Chili, Vatten, Galangal(6%), Limejuice(6%), Socker, Vitlök, MSG, Kaffirlimeblad, Torkade räkor och citronsyra. Så det råder ingen brist på syragivande råvaror i den. Jag brukar smaka av med Koriander och fisksås. Oftast blir ju mat bättre om man gör den själv från scratch men i detta fall bräcker pastan den som jag lagar efter(ett dåligt?)recept. För det första blir färgen trist av tamarindpastan och smaken blir sisådär. Men det är skillnad på pasta och pasta. Den förra var för syrlig tycker jag. Ska man köpa kryddor/mixer till asiatiska rätter på Ica/Konsum etc bör man köpa asiatiska märken. Santa Maria etc är ju hel-kassa.

MSG låter jättegott ;)

MSG ar det typ samma som glutamat eller?

Precis, Monosodiumglutamat, smakförstärkare.

Tänkte jag skulle laga till riktig thaimat från scratch en gång...ajajaj bara tillagningen av Currybasen gjorde att jag lade ner det hela. Först skulle man tillverka en räkpasta, mosa färska räkor som sedan skulle torka på ett visst sätt i solen tillsammans med olika färska specialkryddor, olika vätskor man aldrig hört talas om osv. Mycket imponerad av hur mycket jobb/ingredienser det ligger bakom Asiatisk mat.

Danne! Arrowrot är ju bara stärkelse som du reder med, det ger absolut noll smak så du kan precis lika gärna ta potatismjöl. Det viktiga är att inte använda vetemjöl eftersom man vill ha en klar sås.

Jag vet att det är redning men jag tycker absolut att den ger smak, lite flottig smak.

OK! Du kanske har känsligare smaklökar än jag har!

Flottiga smaken är väl glutamaten eller? Man blir typ helt paj om det är mycket. The China Restaurant Syndrome, man kan bli typ deprimerad, trött, och nere för en stund. Inte bra någonstans den skiten. Edit: chinesefood.about.com/od/healthconcerns/p/…

Mer om Asien

Upplevelser

Inför resan

Äventyrsresor

Rundresa i Indien
Upplev det ståtliga templet Taj Mahal och segla längs Ganges till tempelstaden Varanasi. Därefter ta flyget söderut för att leta tigrar i det vilda och njuta av exotiska kryddor. Området Kerala i söder är en riktig pärla.
$2899
Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139
Thailand - gå, cykel och kajak
Detta 14-dagars äventyr tar dig på vandring genom skogar och risodlingar och du får möta både Thailands varierande kultur och natur. Du får kajaka i det turkosa vattnet i Andaman och se koraller och vita sandstränder.
$1749

Övrigt inom resor