Gangsterledare fast i Bolivia

En gangsterledare vid namn Milan som står bakom 100-tals kidnappningar av turister i La Paz häktades i morse vid en vägkontroll. Milan har sedan 1994 stått bakom en av Bolivias brutalaste organiserade ligor som inriktat sig på att kidnappa turister och tömma deras visakort. Man misstänker att han ligger bakom morden på ungefär 10 backpackers som försvunnit i Bolivia de senaste åren. Efter att ha mördat två österrikiska backpacker och en svensk backpacker i januari har han varit efterlyst men gömt sig för myndigheterna. Efter att det visat sig att flera domare, poliser, advokater etc ingick i hans ligor så upplöstes dåvarande poliskåren och ersattes av en ny som inte skulle vara filtrerad av Milan. Detta gav resultat och i natt kunde han fängslas. Trots att han var efterlyst slutade han inte kidnappa turister utan fortsatte sin verksamhet. Flera turister berättade bland annat på Lonely Planet att de kidnappats av honom och medarbetare, senast i juni. Familjen till bortgångna Katharina och Peter ser det som en stor seger att ledaren är fast. Sedan Katharina och Peter försvann i januari har det kommit över 100 mejl från andra backpackers som råkat ut för samma gäng. Nu hoppas man få klarhet i vad som hänt de mördade. Milan har minst ett livstids fängelsestraff framför sig och man hoppas att han kommer skvallra på ytterligare medhjälpare för att slippa dödsstraff. Flera medlemmar från gänget sitter redan i fängelse. Den andre ledaren häktades redan i april och han valde att vittna om var de tre begravts för att slippa dödsstraff. Katharina och Peters familj har valt att lägga upp en hemsida där du kan läsa om Katharina och Peters tragiska bortgång, säkerhetstips och diskutera i forumet med andra resenärer. Adressen dit är katharinaandpeter.info

Å gud vad skönt att höra! tack för att du bevakat händelserna så bra, Ulrika!

Tack själv Johanna! Alltid roligt att höra att man gör något bra:)

Fyfan va skönt, hoppas han ruttnar i fängelset.

"Om man kapar huvudet, så dör kroppen" Hoppas att de händer i de här fallet. Och tack Ulrika för informationen! Kanon bra att nån håller oss andra uppdaterade.

Läskigt.. Tur att han torskade nu då. Frågan är hur många liknande det finns i regionen? :S

Emil: väldigt många. Dock ska jag tillägga att det här förmodligen kommer skrämma rätt många. Milan har nämligen blivit tagen måånga gånger tidigare men har alltid kunnat muta polisen, precis som många andra. Men tack vare den nya polisen så verkar han inte komma undan. Som jag skrev så kan han vänta sig minst livstids fängelse. Förra sommaren kidnappade han två franska militärer som de höll i två veckor. Förutom att tömma fransmännens konto så misshandlade de dem brutalt och tvingade dem att ringa hem och be sina fruar skicka stora lösensummor innan de lyckades rymma. Milan togs en vecka efter då han redan tagits två gånger för samma brott samma sommar. Båda fransmännen pekade ut honom, men nästa dag var han på fri fot igen. Inte konstigt att han fortsatt och att andra gör samma sak, eller hur? Så jag hoppas på skrämseleffekt, men givetvis vet man inte.

hej ulrika. finns det verkligen många andra gäng som brukar kidnappa turister i bolivia? jag har varit där ganska länge, och inte hört såmycket om det. nu e den här milan borta ur bilden.. hur många har de andra gängen kidnappat? från vilka länderna är dom turisterna? mvh jenny

missförstå mig inte nu förästen, jag ifrågasätter dig inte :) tänkte bara det skulle vara intressant med mer exakt info och fakta om läget.. jenny

Jenny: Märkligt för det har stått väldigt mycket om det i La Razon. Jag har nog läst en artikel i veckan om det där. Är inte den boliviansk? Det trodde jag. Ren fakta: I polisutredningen som gjordes och som låg till grund till att man faktiskt upplöste hela PTJ och tillsatte en ny polis (det har du väl läst?) så kom det fram att en turist kidnappas varannan dag i Bolivia i sådana här härvor. Hur många gäng det finns har jag inte en aning om, men i och med att det begås en kidnappning varannan dag så lär det vara en hel del. Jag lär absolut inte ha full koll, men av offer har jag hört om fem andra ligor. Den råaste arbetar på vägen mellan Cochabamba och La Paz. Men precis som jag påpekar så har jag definitivt inte bäst koll i o m att jag bara fått läsa delar av polisutredningen. Nationaliteter som blivit kidnappade? ja, svenskar, danska, tyskar, ameerikaner, österrikare, fransmän, italienare, israeler. Jag pratade med svenska UD som berättade att det var ett stort problem. Ska jag vara ärlig så är det bättre att du kontaktar Hilik Magnus som ledde hela utredningen eller Peters pappa. De är verkligen insatta, vilket inte jag är. Hilik Magnus lär ha full koll på exakt hur många ligor det är. Han har även berättat att det spridit sig till Venezuela och Mexiko. Hur många de andra gängen kidnappat? Jag har ingen aning, men det sker ungefär 150 kidnappningar om året. Hur många Milans gäng stått bakom vet jag inte.

Här var förresten en kidnappning jag totalt missat. Gjort av det där gänget som jag skrev var väldigt råa (översatt från en nederländsk tidning, därför keckig engelska): "LA PAZ - In Bolivia between early May and mid-June 2006 five Dutch nationals were kidnapped. A spokesperson of the Ministry of Foreign Affairs in The Hague confirmed this. It concerns three different cases, in which two couples and one solo male traveller were kidnapped. Earlier this week it became clear that there were Dutch among the victims of a gang that kidnapped and robbed foreign tourists between Copacabana at Lake Titicaca and the Bolivian capital La Paz. The victims were held at two locations in the slums El Alto, near La Paz. The Dutch victims, after their release, received help and psychological support from the Dutch Embassy in La Paz. Fake policemen The department in The Hague in its traveladvisory for Bolivia warns some time already for kidnappings. Victims are being directed by fake policemen or persons pretending to be tourists, to a waiting taxi or minibus after which they are being kidnapped and robbed. The gang that was caught on Saturday, according to the Bolivian police mainly consists of Peruvians. Bolivia has intensified its border patrols along the border with Peru as a result of the kidnappings" Och ja, här handlar det bara om vilka nederländare som blivit kidnappade. Jag tror inte att det endast är den nationaliteten som varit utsatt. Har inte bolivianska tidningar skrivit något om detta? Dock ska jag tillägga att det är skitsnack att de tagit gänget med tanke på att de fortfarande kidnappar folk i lika stor skala.

hehe ingen panik nu ulrika, jag bara ville ha lite mer info, för de lät så mycket när du skrev att det fanns "väldigt många" (liknande milan),.. lets hoppas det är några få som kidnappat alla dessa, så blir det enklare att göra nåt åt problemet. nej, jag visste inte det kidnappades personer varannan dag. mycket mer än vad jag trodde. skit trist verkligen. men precis som du skriver i din artikel, så är det inte så konstigt, eftersom våra pengar är värda så mycket för dom. men i övrigt har jag uppfattningen att Bolivia är ett av de absolut lugnaste länderna i sydamerika förutom demonstrationerna som blåssar upp ibland kring la paz.. mvh jenny

Jenny: Du ville ha info, jag gav dig info. Känner inte att jag har gett sken av ngn panik. Men jag måste fråga, är inte La Razon en boliviansk tidning? I o m att du inte hade hört något? och ja, det lär ju finnas väldigt många. Jag tror inte det finns något annat land i världen där jag kan räkna upp fem ligor som kidnappar och rånar turister, och då lär det ju finnas många gäng vars offer jag inte kommit i kontakt med. Och siffran angående en varannan dag är de som anmäler. Man har ingen aning om hur många som kidnappats som aldrig anmält.

ja visst är la razon är en tidning i bolivia. men jag har inte läst den sedan jag var i bolivia senast, förutom vid enstaka tillfällen när jag kikar in på deras websida:) jag är inte alls insatt. retade mig bara på att du skrev dom var många som milan , å andra sidan har ju inte jag nån aning om vad du menar med många. kan vara 10, kan vara 1000. ha det! jenny

ursäkta om jag var otydlig i mitt första inlägg. retade mig som sagt bara på det. kan bli så när man hänger för länge framför datorn så här en ledig dag ...

Ha ha, ja det kan vara 10 gäng och det kan vara 1000, det vet vi inte. Men som sagt: kontakta gärna Hilik. Han blir bara glad om någon frågar honom någonting:) Han är chef för ett rescueteam på 20 pers som letar upp försvunna personer. Han har mer och mer blivit inriktad på att leta upp försvunna personer utomlands, framför allt i katastrofområden eller krigsområden. Är otroligt lovordad och har väl mest blivit berömd för att han hade hand om Israels sökande efter försvunna när tsunamin skedde. Han team är helt otroligt. Innan vissa länder hunnit ner till Thailand hade han mer eller mindre hittat alla och identifierat dem. I teamet ingår allt från poliser till läkare till psykologer. Fast kalla honom inte privatdetektiv, då blir han rätt sur:) Nu när jag tänker på det borde jag faktiskt intervjua honom till backpacking.

Mer om Sydamerika

Upplevelser

Inför resan

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om Sydamerika