Farliga hajar?

Hej. Jag är inte det minsta intresserad av att sänkas ner i en bur mitt i vattnet där de matar vithajar, nej tack. Det jag vill veta är, hur ser hajsituationen ut vid de vanligaste resmålen, t.ex i vattnen runt Thailand, Malaysia och Indonesien? I Karibiska havet eller vid Afrikas östkust? Och hur är det vid Sydamerikas Atlantkust? Det uppmärksammas nu och då när surfare dött i hajattacker i vattnen utanför Auystralien och Usa, kanske därför att desa människor är västerlänningar. Men hur är det på övriga ställen? Jag VET att sannolikheten att man ska dö i en bilolycka är mycket mycket större än att man blir uppäten av en haj, men det skrämmer mig ändå mer. Så, med t.ex filmer som The Beach i tankarna undrar jag hur ofta sker det verkligen att folk som badar i de vackra vattnen blir dödade av hajar påriktigt?

Dör ju ett par pers varje år. När jag bodde i AU så hade vi två eller tre attacker under ett års tid. En hel del av dödsoffren är tyska turister av någon anledning :) samma sak med aligatorattackerna.

Det är oerhört ovanligt med allvarliga hajattacker. Men när sådana attacker väl inträffar så brukar de få stor uppmärksamhet i media och därför kan man ibland få intrycket att de är vanligare än vad de egentligen är, precis som med flygolyckor. Det finns ca 400 hajarter, men det är bara ett fåtal som har varit inblandade i attacker mot människor och då är det oftast för att hajen misstar människan för något annat - en surfare som sitter på brädan är tydligen väldigt lik en säl för en vithaj exempelvis. Människan ingår helt enkelt inte i det marina ekosystemet. En dykare i neoprendräkt är inte intressant mat för en haj. Statistiken talar sitt tydliga språk: flmnh.ufl.edu/fish/sharks/statistics/… Det handlar om 5-10 kända dödsfall per år i hela världen. Gör en snabb uppskattning om hur många människor som dyker och badar i vatten där det finns hajar... De flesta stora hajar som tigerhaj, vithaj, blåhaj etc är oceanhajar och syns väldigt sällan på grunt vatten. Tjurhajen är kanske den som är mest fruktad eftersom den klarar sig i sötvatten och därför går upp i floder och bl a finns i Nicaragua-sjön. Men som sagt - titta på statistiken. Jag tror att rädslan till stor del beror på att vi känner oss så maktlösa i vattnet. När man träffar på en haj så råder det ingen tvekan om vem som är överst i hierarkin. Men det gäller förstås att alltid använda lite sunt förnuft.

Hej! Här är en länk på var det finns "farliga" hajar. library.thinkquest.org/3935/… -F-

flmnh.ufl.edu/fish/sharks/statistics/… Calle: Har för visso ingen aning om det finns ett samband.. Men de gånger jag har dykt med tyskar, så tycks dom alla ha en benägenhet att vilja ta på allt dom ser..

Jag läste ett mycket intressant kapitel i "The Blind Watchmaker" av Richard Dawkins (kapitel 6 i den engelska utgåvan) som förklarar en hel del om den mänskliga förmågan att bedöma risker. Vår förmåga för riskbedömning är baserad på vår livslängd och hur vi lever våra liv, eller snarare hur vi har levt under större delen av vår utveckling dvs. i små grupper och i kontakt med maximalt några hundra personer. Hade vi levt i en miljon år så hade vi haft en helt annorlunda riskbedömning. Då hade vi, menar Dawkins, aldrig korsat en väg exempelvis, eftersom den som korsar en väg varje dag i en miljon år kommer att bli påkörd till slut. Det är förstås mer komplicerat än så, men jag kan inte dra upp hela kapitlet här. Kopplingen till hajattackerna: Dawkins menar att media förstör vår riskbedömning genom att rapportera och uppförstora händelser med ett globalt upptagningsområde. Varje gång ett plan störtar eller någon blir träffad av blixten så får vi reda på det och därför uppfattar vi sådana händelser som betydligt vanligare än vad de egentligen är. Hajattacker går förstås in under samma kategori. Olyckor som egentligen är betydligt vanligare, dödsfall i hushållsolyckor exempelvis, rapporteras inte på samma sätt och då uppfattar vi inte sådana situationer som farliga. Det hela leder till en total snedvridning av vår riskbedömning. Det är fler som har drunknat i Sverige i sommar än som har dött av hajattacker i hela världen de senaste 10 åren... Ändå tror jag att många som badar i tropiska vatten är mer rädda för hajar än för att drunkna.

Det är fler som dör av att få kokosnötter i huvudet än av hajattacker! (Marion vill vara källan till infon)

Fast det är klart... Om man är en korv så kanske risken är större? ;)

Och som forskare så måste jag naturligtviss invända mot vad Christer skriver. "Falling coconut deaths are often used as a comparison to shark attacks, making the claim that it is more likely to be killed by a falling coconut than by a shark. There is no evidence of people being killed in this manner" Ref. Brass, P. (1984). Injuries Due to Falling Coconuts, Journal of Trauma vol. 24, no. 11. Mvh Jörgen

Kan man inte vända på det och fråga: "Var finns de ofarliga hajarna?". De som bara bits lite grann alltså.

De ofarliga hajarna finns t.ex på Västkusten i Sverige sharkology.com/swe/… Jag tycker man ska ta sig en närmare titt med egna ögon på hajar i verkligheten för att vända skräcken mot att istället fascineras av dom! Det är ashäftiga djur! Har snorklat med hajar på Phi Phi och dykt nära haj på Gilli i Indonesien! Det är en mäktig känsla att se en haj - Man märker att hajar är lite som svenska rovdjur... ofarliga (om man inte upptäcker dom förrän dom upptäckt en själv?) Men visst händer det attacker och klart man ska kunna läsa om attackerna i media. På PhiPhi i Thailand 2003 berättade en av de bofasta för mig att en människa då nyligen attackerats av tigerhaj vid bamboo island. Nu var det iofs offtopic vad alla här har svarat (jag med)- Vem kan hitta en karta eller dylikt över världen där det är markerat var det är större risk att attackeras av haj?

Här finns statistik över hajattacker de senaste 100 åren i olika delar av världen: flmnh.ufl.edu/fish/sharks/ Vad jag kunde läsa ut av ovanstående länk: Flest attacker har i hänt i (rangordning) USA Florida & Hawaii, östra Australien, östra Sydafrika - dessa fyra platser är helt klart överrepresenterade! Därmed farligast? Övriga länder/platser med ett antal attacker är Brasilien, Papa new guinea, Veracuz och Guerrero i Mexico, Cuba, Otago på nya Zeeland och Italien. Av länderna i sydostasien dit de flesta här reser (???) har Filippinerna haft flest attacker.

dom största hajarna är på stranden.....

Jag HAJjar inte den här tråden. Men jag är ingen FENA på djur heller. Kanske nått man får RÄKna med. Men nu känns det som jag FISKAR efter billiga poänger =)

Din fråga om det är vanligt med hajar i dom här områdena! Ja det finns gott om dom men dom blir snabbt utfiskade så förr där man såg ett tiotal hajar på en gång har det blivit ca 1-2 st som man ser åt gången. Där du har möjlighet att se haj är nära korallrev men dom kommer inte så nära ca en 15 meter från dej. Så ska man se haj så måste man titta runt omkring sig o se ev. hajar. Det är säkert många som har haft haj simmandes omkrig sig men inte sett dom för man tittar på det fina korallrevet o fiskarna där o inte runt omkrig. Dom hajar man ser oftast är black / vite-tip rev-sharks (man ser på ryggfenan vilken färgklick den har) dom ska normalt inte va farliga kan bli 2m, sen har du leopardhaj som är helt ofarlig ligger ofta på botten o vilar. Där det kan samlas haj o det kan bli farligt är där dom häller ut fiskrens eller stora båtar häller ut sitt avfall i vattnet, men båtarna ligger inte nära reven där man normalt simmar. SIMMA LUNGT!!! [img=Extrem_backpacker2006_8_31_8_42_45.jpg,258084]

Tack för svaren! Vet som sagt att sannolikheten att dö i hajattack är mycket mindre än att dö t.ex i en bilolycka men det skrämmer ändå.

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611
Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444