Facket o a-kassa, ska jobba utomlands, vad göra?

Åker till Irland 1 februari för att jobba några månader. Hur ska jag göra med facket när jag åker? Ska jag gå ur facket och a-kassan (jag har aldrig stämplat)? Jag pratade med Kommunal och dom sa att jag skulle kontakta EU-gruppen, och "bara du har med dig papper då du kommer hem så blir det som om du aldrig varit borta". Nu har EU-gruppen skickat en massa papper som jag inte fattar något av.. Tänkte bara hur någon annan har gjort? :p

Sami, Jag gjorde samma grej. Jobbade i Norge, facket sade att det var ok, akassan också (snackade med arb.förm) - men så när jag väl kom hem så fick jag ingenting då jag inte fick jobb på en gång. De sade att det inte gällde när man jobbat i Norge - fastän de sade tvärtom tidigare. Irriterande inkompetenta jävla folk. Jag gick ur facket och akassan. (Ursäkta svordom. Bara väldigt störande.)

jag hade samma erfarenhet som Josephine. Jobbade i Norge, kom hem, var arbetslos och hade en blankett E nagonting med mig hem men tydligen fick jag inte ansoka om akassa nar jag val hade jobbat och kommit hem. Storigt, sa vet inte riktigt heller hur det ar. Gick ocksa ur a kassan..

Cecila - ja, visst är det jävligt att det ska vara sån. Iaf när de FÖRST hävdar att det går bra, och SEN säger att det inte går.

Är det inte så att systemet bygger på att man arbetar och är bosatt/skriven i Norge för att sedan kunna ta med sin A-kassa? De flesta här på sidan är väl intresserade att tjäna så mycket som möjligt under en kort tid, och där med är lite kreativa när det gäller skatt och avdrag för att kunna få ut så mycket som möjligt. Med resultat att man inte är berättigad till att ta med sig någon A-kassa hem till Sverige. :o(

Kanske stämmer. Men i så fall borde de informera om det istället för att säga att det är ok att få akassa i Sverige eftr man jobbat i Norge en tid. Och med "de" menar jag de som jobbar med akasseersättning/arbetsförmedlingen.

Tack för alla svar :) Fattar ändå inte, är jag trög eller.. Får ta och ringa EU-gruppen och höra.. Jag menar hur blir det med avgifterna och så per månad? På Kommunal sa dom bara "ha med dig papper då du kommer hem"..

pappret ni ska skicka till NAV i norge heter E-301 tro je, har gjort samma som ni i fjol gick ur och sen gick med i våras efter norge jobb med detta papper och fick högsta inkomsten på akassa, men de tar tid att få den från NAV och sen skicka den till akassan fick vänta nästan 60 dagar innan je hade cash från dom.. har mer fakta om detta i stavanger från transports akassa..

jo just det jag jobbade bara ca 2½ månad och fick akassa på det, men säg för fan inte att ni sa upp er för svenska kassan för då har ni karens i 45 dagar... det är den skilland att i norge kan man säga upp sig och slippa 45 dagar karens som de e i sverige men de tar bara lite längre att få ut den så kallade akassan från NAV i norge...

Ska jag betala månadsavgifterna när jag är borta? Är det möjligt att stämpla medan jag söker jobb i Dublin? En bekant sa något om nåt sånt..

jag tror du kan ansöka om något som heter E303.. då får man ersättning för arbetssökande utomlands :) när jag arbetade i italien fick jag gå ur a-kassan, men eftersom det är inom EU kunde jag söka återinträde när jag kom tillbaka till sverige, fixade e301 från italien och så var jag med i leken igen.. samma sak när jag arbetade i norge. kolla upp först om du är automatiskt medlem i en "a-kassa" om du arbetar i irland, är du inte det och inte går med i någon så tror jag att du kan behålla din svenska a-kassa. anledningen till att man måste gå ur den svenska är att man inte kan tillhöra två stycken a-kassor samtidigt.

Jag har jobbat i Norge och nu skickat in E301 + de andra pappren de krävde. Men sen har jag inte hört ett knyst från NAV. Börjar bli orolig att pappren kommit bort (tog inga kopior...klantigt). För jag ska väl få tillbaka pappren från NAV igen? För att sen skicka dem till min a-kassa? Försöker gå med i Unionens a-kassa men de kräver bl.a E301 av mig! Försökte maila NAV men fick inget svar. Hmm, what to do. Någon med liknande erfarenheter?

Cristina: Det tar tid! Håll ut det kommer, men det tar ett par månader. A-kassan, borde låta dig ansöka om att gå med och ha det liggande i väntan. Så får du betala medlemsavgift senare från den dag du ansökte. Så har det funkat för mig. Och dom borde veta att det tar tid att få en E301:a, du är inte den första som gör samma sak.

Tack Helena! Det är väl bara att vänta antar jag. Men borde ju kunna börja betala medlemsavgift till a-kassan tycker jag. Men de vill liksom inte släppa in mig verkar det som. Men kanske kan betala det i efterhand sen som du skriver.

Jag sitter just nu i situationen att jag kommer säga upp mig för att söka nytt jobb och kommer då vända mig till NAV för att få Trygvd eller Norsk A-kassa men det är alltså ingen karenstid även om man säger upp sig?