Resa mycket trots jobb?

Är det möjligt att resa mycket trots ett fast heltidsjobb? Jag vill veta av er som inte sagt upp er för att resa utan valt att försöka kombinera de två. Hur många gånger om året reser ni? Och vart? Känner ni att ni får ut nånting av att resa iväg kanske bara en vecka i taget?

Jag har sökt om ledigt två månader från mitt fasta jobb i sommar och fick det. Så fråga kan man alltid. Annars har man 5 veckor semester per år och det är en ganska lång resa. Annars kan du spara din semester och åka i mars och vara borta i 10 veckor (i och med att man ofta får ny semesterperiod i April). Klart man får ut nåt av en vecka. Behöver inte alltid vara allt eller inget.

Jag har jobbat heltid ganska länge (10-11 år), och det fungerar oftast utmärkt att resa. Ett år avstod jag löneökning och fick en extra semestervecka istället, vilket innebär att jag har 6 veckor som bas. Med lite övertid under året kommer det lätt upp i 7 veckor, och det brukar jag dela upp på två resor om ungefär 3 veckor per år plus lite strödagar för långhelger. Man får planera lite mer ingående, men då tycker jag att det går att få ut ganska mycket av 3 veckor. Det hjälper om man har lite mer fokus för resan än att bara "åka runt och backpacka", t.ex. körde jag dykning på Filippinerna i höstas, och nu på lördag åker jag till Iran och Syrien med arkitektur och historia som huvudtema. I höst blir det några veckor i västafrika och senare under vintern skidåkning i Colorado. Så visst går det att kombinera jobb och resor =)

sen finns det ju något som heter tjänsteledighet som gör att man kan dryga ut resan med någon vecka eller två . . mellan 7 - 10v brukar jag få ut varje år och då slösas inga dagar på att bara vara hemma och liknande.

Vad jobbar ni med och hur klarar sig arbetsplatsen utan er? Min chef är inte särskilt frikostig med att ge oss ledigt. Tror till och med jag har för mig att jag läst nånstans att enligt vårt avtal får man bara ta ledigt tre veckor på raken. Kan ha fel men jag minns att jag irriterade mig över något sånt.

byt jobb ;) på mitt jobb har vi lagt upp det så att jag åker alltid på vintern, i princip när jag vill och alla andra vet att jag jobbar hela sommaren så då slipper dom slåss å bråka om hur dom lägger sina semestrar för jag är på plats.

Jepp, det stämmer en arbetsgivare behöver inte gå med på mer än 3 veckors ledighet. Sen kan man ju alltid sjukskriva sig i samband med hemkomst, fast det är väl inte så populärt.

Ja, att få tjänstledigt är inte alls självklart, men det är väl som Mats säger. Det handlar om att ge och ta, exempelvis genom att jobba hela sommaren när många andra vill vara lediga. Öppna en bra dialog med arbetsgivaren helt enkelt, diskutera och få honom eller henne att förstå hur du tänker och vad du vill. Mitt företag vet att jag prioriterar att resa, och även att jag jobbar bättre resten av året om jag har möjlighet att komma ut regelbundet. [quote]Vad jobbar ni med och hur klarar sig arbetsplatsen utan er?[/quote] Jag jobbar med översättning av programvara, vanligt kontorsjobb.

Jag ställer alltid upp och hoppar in om det är behov eller liknande, och detta har min arbetsgivare lagt märke till. Är man en tillgång, så är en bra chef angelägen om att man är nöjd med sitt jobb.

Ja det går. Jag jobbar heltid men gör många resor ändå! Skiftschemat är BRA, så att man samlat mycket ledighet till en hel vecka ledigt i streck en gång i månaden + de vanliga veckor semester alla har rätt till.

Jag jobbar heltid och reser mycket. Gjorde det redan när jag fick jobbet för nio år sedan, så det har rullat på. Upp till 12 lediga veckor har inte varit något problem (per år). Jag jobbar som butikschef i en zooaffär.

Tror det hänger mycket på att man har ett jobb som tillåter sånt också. Ni som är ute och reser i 5-6 veckor? Låter ni lägenheten stå tom under tiden?

ja man får ju också välja (i den mån man kan) ett jobb som fungerar med de sättet man vill leva. ja under en så kort period skulle jag aldrig orka med att försöka hyra ut / låna ut lägenheten . . nån som vattnar blommorna / matar fiskarna räcker.

Ja, men har man mindre tid får man resa på ett annat sätt. Men man hinner med otroligt mycket på 6-7 veckor om man skippar merparten av det normala backpackingsåsandet, dvs sitta och fika eller dricka öl halva dan, lalla omkring lite i största allmänhet, sova till tio-elva etc. Gjorde säkert mer på många av mina 6-7 veckorsresor än många andra gör på fem-sex månader. Och hade det minst lika roligt. Men sova ut fick jag göra när jag kom hem. Men som Mats påpekar måste man ju välja själv hur man vill leva. Vill man resa är förmodligen det bästa att driva företag, själv eller tillsammans med några andra. Då slipper man vanligen be någon om lov för att vara ledig och ordet "semester" upphör i praktiken att existera. Rent ekonomiskt är det oftast sämre än att vara anställd (att det är tvärtom är en vanlig missuppfattning), men tycker man att frihet är mer värt än pengar är livsvalet ändå enkelt. En nackdel är att man som företagare i de flesta fall har noll i inkomst när man är ute och reser, medan alla räkningarna kommer som vanligt. Så man tvingas lära sig att planera en hel del när det inte kommer någon lön den 25:e varje månad.

Jag har kombinerat mitt heltidsjobb med en 3-månaders tripp till Sydamerika förra året och nu i blir det en ny resa i 4 månader. Jag tar tjänstledigt ihop med sparad komptid och semester. Med tanke på rådande konjuktur på marknaden är iaf min chef bara positiv om jag är borta ett tag nu när det är dåligt med jobb. Lägenheten kan man alltid hyra ut till någon bekant alt. ta med hyran i resebudgeten. Jag tror det är viktigt hur man lägger fram resan när man söker tjänstledighet. Du kanske kan fixa ett tillfälligt jobb i den branschen du jobbar i nu på din resa. Då ser förhoppningsviss din chef fördelar i att ge dig tjänstledigt. Sen får jag ju jobba mest när det blir jul- och sommarledighet. Jag håller med dig Anders, man prioriterar ofta bort sysselsättningar som att sitta och hänga i hostelets "common room" i förmån till andra saker. Sitta och hänga i vardagsrummet kan man ju även göra i Sverige...

Gabriella: [quote]Upp till 12 lediga veckor har inte varit något problem (per år). [/quote] Vilken lyx!!! =)

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611
Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444