Någon som har erfarenhet av FN-praktik?

Hej! Jag undrar om det är någon här på backpacking som har praktiserat inom FN eller kanske arbetar där nu? Vad gjorde du där och vad gillade du det? Något du rekommenderar och vilken "väg in tog" du? Kul och veta! Mvh Kristofer, Malmö

Jag kan svara dig om några månader, jag ska praktisera på FN (UNFPA) till hösten!

Annika: Hur fixar man praktik på FN? Vart skall du och vad skall du göra?

Det är olika var man ska hur man får praktiken, man söker till det FN-organet, vill du till exempel göra praktik på UNICEF söker du till dem, inte direkt till "FN". En bra start är att kolla i SIDAs broschyr "Hallå praktikant", där finns en massa bra info. Den kan du ladda ner här: sida.se/Sida/jsp/… För att få praktik på FN måste man vara i slutet av sin utbildning eller precis färdig och man måste läsa på minst magisternivå på universitetet. Din utbildning måste även vara relevant för det arbetsområde som det FN-organet har. Jag sökte alla möjliga praktikplatser i Latinamerika, på UNIFEM, UNDP och UNFPA, och till sist var det UNFPA i Argentina jag fick. Ansökningsförfarandet är lite olika till olika organ och till UNFPA måste man egentligen söka centralt till deras huvudkontor i New York, även om man vill praktisera på något landkontor i världen. Jag gjorde det, men jag skickade även in min ansökan direkt till landkontoren där jag ville praktisera och det var så jag fick platsen! Det tog kanske tre-fyra månaders mejlande fram och tillbaka innan det blev klart. UNFPA är FNs befolkningsfond och de håller på med genus och utveckling, sexuell och reproduktiv hälsa och mäns våld mot kvinnor, bland annat. Här finns länkar till en massa olika FN-organ: un.org/Depts/…

wow! låter ju hur spännande som helst. vad har du för utbildning annika? måste få höra mer om detta. berätta! kommer du att vara i argentina hela hösten? Johanna

Låter onekeligen intressant. Berätta gärna mer som sagt!

Ja, det känns hur spännande som helst! Jag vet inte riktigt vad mer jag ska berätta eftersom jag inte har börjat ännu. Jag lovar att återkomma med mer info! (Det lär nog bli en resedagbok på internet också). Johanna - Jag läser u-landskunskap som huvudämne, sen har jag statsvetenskap och genusvetenskap som biämnen. Jag har även läst lite annat som engelska, spanska och latinamerikakunskap. Sen har jag pluggat i Chile och gjort en fältstudie i Argentina om fattigdom och prostitution. Jepp, jag kommer att vara i Argentina hela hösten, praktiken börjar i september och är fram till januari/februari ungefär.

Kul!! Jag kommer följa äventyret i Argentina i höst. Vart det svårt att få plats? Upplever du det som om man har en chans att kanske få jobb inom FN i framtiden? Vad var det för fältstudie? [Om man vill "rädda världen", okej seriöst nu, i alla fall försöka lite, kan man göra det inom FN???] En massa frågor... Ha det bra!!!! /Kistofer

Tja... det var rätt svårt, jag sökte ganska många praktikplatser och fick ganska få svar. Den här platsen fick jag efter en hel del mejlande fram och tillbaka. När det gäller jobb vet jag inte, jag får nog återkomma när jag har börjat på praktiken. Jag tror inte att det är så stor chans just på det kontoret i alla fall, det är rätt litet med tajt budget... Jag vet inte ens om jag vill jobba inom FN i framtiden, jag får se, men det är i alla fall en fantastisk erfarenhet och en jättebra merit. Det som mest får mig och tveka är om man egentligen kan åstadkomma så mycket i en så stor och tungrodd organisation som FN om man vill "rädda världen"... Vi får se, jag återkommer om det också! Fältstudien var en MFS (Minor Field Study) till min c-uppsats i u-landskunskap. MFS är, förutom en spännande erfarenhet, en väldigt bra merit om man till exempel vill söka FN-praktik. Här står mer om MFS: programkontoret.se/templates/…

Uppdatering: Jag har just fått mitt antagningsintyg och där står mina arbetsuppgifter. Eftersom jag pratar flytande spanska kommer arbetsuppgifterna att inkludera: Kontakt med andra organisationer, representation på möten och seminarier, skriva rapporter och följa dagspressen.

Min syster praktiserade på unifem i new york. Precis som skrivet ovan så krävdes det relevant utbildning och en gnutta tur.

Hej Annika! Vad roligt för dig, jag blir jätteavundsjuk;) eftersom jag också vill göra något liknande det du skall göra. Har bara lite frågor om MFS, var det svårt att få delta i MFS, var det många som ansökte, sen undrar jag även om man måste kunna spanska, jag kan nämlingen ingenting. Tacksam för svar:)

Hej! Sitter just nu i Windhoek (Namibia) och skriver min c-uppsats i Medie- och Kommunikationsvetenskap (undersöker pressfrihets-situationen) med hjälp av ett MFS stipendie. Förutom att jag behövde planera det hela väldigt långt i förväg så var det löjligt lätt att få stipendiet, inte många som orkar sätta sig och skriva ihop syfte, bakgrund och budget ett år i förväg kanske...Vet att andra universitet hanterar antagningen annorlunda, men i örebro är det så det fungerar. MFS berör alla u-länder, så spanska är inget krav. Stipendiet är en klumpsumma och i övrigt så måste man planera precis allt själv. Sida håller en tvådagars kurs för alla som blivit beviljade, men förutom det så är stipendiet bara ett bidrag. Svarar gärna på frågor om det hela!

Hej Lisa! Nej, spanska är inget krav för att få MFS, eftersom det, som Karin säger, gäller alla u-länder. Däremot underlättar det såklart att kunna spanska om du ska åka till ett spansktalande land. Här finns mer information att läsa om MFS: programkontoret.se/templates/… Det går inte att säga riktigt om det är svårt att få eller inte, eftersom det är den institution du pluggar på som delar ut stipendiet, så det beror på deras regler. Jag sökte inför min c-uppsats i u-landskunskap och jag tyckte det var rätt svårt, jag har nog aldrig jobbat så hårt med någon inlämningsuppgift förut. Vi var fem som sökte till fyra stipendier och tre som till slut fick det. Men det var definitivt värt slitet! Det svåraste är egentligen att hitta ett fall och fixa med alla kontakter, för det måste du göra helt själv. Men (igen) det är definitivt värt ansträngningarna!

Vet inte varför all text blev i fetstil...

Hur gick det med praktiken? ;)

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611
Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444