Vill du bli en av eldsjälarna?

En del vill få ut mer av sina resor, och bestämmer sig därför för att jobba som volontär med något projekt. Guatemala är ett vanligt mål för människor som vill hjälpa till, och Karolina har i dagens artikel skrivit ner tips på olika volontärprojekt i Guatemala, som hon dessutom själv har erfarenhet av.

Alla har vi drömmar i livet. En del av oss vill resa, resa för att hjälpa. Att arbeta som volontär. Men det finns en djungel av organisationer och projekt så det kan ibland vara svårt att veta vart man skall åka.
 
Antigua i Guatemala är en utgångspunkt till många av projekten som finns här. Jag tänkte berätta lite om några projekt jag har besökt och arbetat på.

Camino seguro/safe passage

Detta projekt finns både i Guatemala city samt utanför staden Antigua. En lärarinna från USA startade detta projekt för sju år sedan när hon fick se alla de fattiga människorna som bodde i Guatemala city. Ett besök som ändrade hennes liv. Hon insåg att det behövdes hjälp snabbt. På den tiden var deras enda lokal en kyrka. Men genom åren har projektet utökats. Man har många sponsorer till projektet och kan därför ta in mer barn samt utöka lokalerna. Projektet tar emot fattiga och ibland föräldralösa barn i Guatemala citys dump.
 
När projektet startades fick lärarinnan gå runt och knacka dörr för att få föräldrarna att låta deras barn gå i skolan. Många föräldrar vill ha sina barn i hemmen så de kan hjälpa till att arbeta, genom att sälja diverse föremål. De såg inte utbildning som en väg ur fattigdomen, men genom utbildning ger Camino seguro dessa barn en tryggare framtid och de utbildar även barnen inom olika yrkesområden så att de en dag skall kunna tjäna egna pengar och hjälpa sina familjer.
 
Idag tar camino seguro hand om 25 procent av de allra fattigaste barnen som bor i Guatemala citys dump.

Open windows

Projektet har utvecklats till ett gratis utbildningscenter för barn. Här på biblioteket Open Windows i San Miguel Duenas får barnen hjälp med läxläsning efter skoltid. Projektet startades 2001 av tre kvinnor som ville göra en förändring för barnen i byn San Miguel Duenas, genom att uppmuntra barnen till läsning.
 
Guatemala har många analfabeter och många av barnen som går till projektet kanske aldrig har hört sina föräldrar läsa eller ens sett en bok. Men på Open Windows finns gratis böcker att låna och barnen får även lära sig att använda datorer för utbildningssyfte. Så, vill du motivera barn att läsa, hjälpa till med läxor, pyssla samt leka så är Open Windows projektet för dig.

Nuestro Ahijados / the god’s child project

Detta projekt är beläget på 15 minuters promenad från Antigua. En otroligt fin skola som tar hand om de allra fattigaste barnen, men som även har aktiviteter för mödrar, läkarklinik, bibliotek och fadderverksamhet.
 
Här kan du hjälpa till med att sortera kläder som är skänkta från andra länder, arbeta i köket med att förbereda barnens mål (företag skänker ofta mat till projektet som tillagas av skolans personal), arbeta i biblioteket och aktivera barnen eller du kan som jag, arbeta på kontoret för fadderverksamhet vilket innebär att du gör i ordning prospekt för de nyanmälda faddrarna, tar bilder på barnen, översätter brev mellan faddrar och barn samt gör hembesök hos familjer.

Mano de Leon – byn i bergen

Denna by i bergen var mitt hem i tre veckor. Hit tar man sig endast genom att gå i en och en halv timme. Byn ligger isolerad mellan de vackra bergen i Guatemala. Här bor cirka 80 personer. Det finns ingen elektricitet, inget rinnande vatten i bostäderna. Husen består av fyra plåtväggar och ett plåttak utan fönster och med jordstampat golv.

Du bor i en familj och hjälper ibland till med sysslor på gården, men det huvudsakliga arbetet är att leka och aktivera barnen samt undervisa dem i den lilla byskolan. Upplägget får du bestämma mycket själv. Du kan undervisa lite engelska, eller grammatik, kanske om djur och natur. Du kan dansa och ha pyssellektioner eller något annat. Dock finns ingen elektricitet i byn så någon cd-spelare eller overhead finns inte i skolan.
 
Undervisningen beror också på hur mycket spanska du kan tala, men barnen går alla i samma klass, oavsett ålder. En lärare kommer nästan varje eftermiddag cirka två timmar och undervisar barnen, men ditt arbete blir att undervisa på förmiddagen. Ibland kan det hända att det dröjer veckor eller månader innan läraren kommer till byn, då lärare har problem med att få sina löner utbetalda av staten. Då är det kanske extra viktigt att de har någon annan slags undervisning.
 
Att arbeta i denna by är en otrolig upplevelse. Du kommer befolkningen nära och får ta del av deras vardag. Dock måste du vara beredd på kalla nätter med mycket vind, enkelt boende i plåt, eller majshydda, ingen elektricitet (du tänder ljus på kvällarna), enkla toaletter samt en del loppbett. Men det är värt det när du får arbeta med världens bästa trollungar!
 
Eftersom byn är så isolerad går det inte att kontakta dem. De har inga telefoner utan rekryteringen går genom en spanskaskola i Antigua som heter Escuela de cabaguil.

Hermano Pedro

Stadens sjukhus Hermano Pedro är också i behov av volontärer. Det är ett sjukhus för psykiskt och fysiskt handikappade barn, men det finns även avdelningar för vuxna.
Här bestämmer du vilken avdelning du vill arbeta på. Vissa av barnen har svåra handikapp så att de ej kan bo hemma.
 
Du arbetar med att stimulera barnen med lek, sång eller bara av att finnas till. Barnen behöver mycket kärlek.

Det här är några av de projekt du kan välja att arbeta på runt staden Antigua. Men du kan även besöka alla projekt innan du bestämmer dig om du valt att åka till Antigua innan för att till exempel studera spanska. Staden är även ett centrum för spanskstudier. Många skolor har utflykter där de besöker olika projekt.
 
Jag kan varmt rekommendera Guatemala som land. Ett land med mycket kärlek, storslagen natur, intressant mayakultur och vänliga människor, men även ett land i stort behov av hjälp.

2 kommentarer på Vill du bli en av eldsjälarna?

  1. Therese

    Jag har själv studerat och arbetat i Guatemala, jobbade faktiskt på Open Windows. Väldigt bra att du har sammanställt den här sidan!

Svara till