Att arbeta som volontär på en kibbutz

Hus på kibbutz Drömmer du om att upptäcka Israel och dess grannländer, men har svårt att se hur reskassan ska räcka till? I så fall kan volontärarbete på en kibbutz vara ett ekonomiskt, men även spännande och givande alternativ till ”vanlig” semester i det heliga landet.

En kibbutz är ett litet kollektivt jordbruks- och industrisamhälle, där medlemmarna, som brukar vara några hundra till antalet, äger allting gemensamt. Detta gäller såväl bostäderna, fabrikerna och fälten, som matsalen, tvätteriet, sjukstugan och mycket annat. Förr i tiden skedde all aktivitet på kibbutzen gemensamt, men numera har en del privatiserats, olika mycket beroende på vilken av Israels cirka 260 kibbutzer från norr till söder och från väst till öst det handlar om.

På de flesta kibbutzerna tar man gärna emot volontärer från andra länder för några månaders vistelse och det behövs inga förkunskaper eller tidigare yrkeserfarenhet. Det går att leta reda på en lämplig kibbutz och kontakta den direkt, men det är också möjligt att åka till en kibbutz via en organisation.
 

Väl framme på kibbutzen behöver du nästan inte oroa dig för någonting alls. (Kanske bara hur du ska kunna vakna mitt i natten för att börja arbeta, se nedan.) Kibbutzen ordnar (ofta rätt spartanskt) boende, arbete, tre eller flera måltider om dagen, tvätt av dina kläder, med mera. Det ”enda” du måste göra i utbyte mot allt detta, är att jobba sex dagar i veckan, där kibbutzen mest behöver dig. (Den judiska sabbaten/lördagen är ledig.) Det kan handla om matsalen, disken eller tvätteriet, men även fiskodlingar, hönsuppfödning eller fruktplockning. Efter några veckor är det vanligt att man byter arbetsplats, så att man får prova på något nytt. Arbetsdagen börjar ofta mycket tidigt, vid klockan 5 eller 6 på morgonen, speciellt om man jobbar i jordbruket, för där är det för varmt för att arbeta mitt på dagen. Efter någon timmes jobb är det dags för rejäl frukost med arbetskompisarna och sedan jobbar man vidare fram till lunch, efter vilken det återstår någon timmes arbete.
 

Efter jobbet är det många som duschar och vilar sig, för att återhämta lite krafter. På kvällarna umgås volontärerna från vitt skilda länder och det är lätt att hitta nya vänner. (Det gemensamma språket är oftast engelska.) Volontärerna har vanligen ett uppehållsrum med tv, datorer, spel och så vidare. Det är ofta inte en så lång resa till närmaste stad, för den som vill ut på äventyr. Andra nöjen kan vara brasor eller romantiska promenader i månens sken.

Så gott som alla kibbutzer har en stor utomhuspool, där man kan svalka sig under sommaren och på fredagskvällar anordnas ofta fester i kibbutzens pub. Lite då och då arrangeras utflykter för volontärerna och förutom detta får man en liten fickpeng i ersättning för arbetet. Den kan till exempel användas i kibbutzens lilla mataffär, för att köpa dricka, godis, med mera. Dessutom får volontärerna vanligen en eller två semesterdagar per månad (förutom helgdagar), som kan utnyttjas till att åka runt i regionen. Detta kan man naturligtvis även göra före eller efter kibbutzvistelsen.
 
Så om du letar efter en annorlunda och relativt billig utlandsvistelse, där du får upptäcka ett fascinerande slags samhälle, som kommer att ge dig minnen för livet, rekommenderar jag varmt att arbeta som volontär på en kibbutz under några månader.

6 kommentarer på Att arbeta som volontär på en kibbutz

  1. Victor

    Instämmer verkligen! Kom precis hem nu från att ha jobbat på kibbutz i några månader, De va absolut ett av de bästa jag gjort.. åk!

  2. Magdalena

    För 30 år sen var jag volontär, vilket förändrade mitt liv. Idag känner jag att det liv som en kibbutz har är det liv som jag vill leva. Därför har jag planer på att återvända.
    Du som söker något annorlunda res och arbeta på en kibbutz. Du får en upplevelse för livet.

  3. Sara Lönnström

    Wow, du verkar kunna Israel! Kul att hitta dig. Fattar jag rätt att du lever och bor där, som svensk?

  4. Anna

    Hej!
    Är jätteintresserad av att jobba på en kibbutz och det du skriver låter fantastiskt 🙂 Har du några tips på var man hittar dem eller hur jag ska göra?

  5. Natalie

    Hej, jag tänker jobba på en kibbutz hösten 2011 men vill gärna göra det på en kibbutz där man samtidigt får lära sig mycket om judendomen, dess traditioner samt lära mig hebreiska. Jag undrar om du vet om det är möjligt att finna en sådan kibbutz och isf hur?
    MVh, Natalie

Svara till