Att övernatta på Kinesiska muren

Egentligen borde jag inte skriva detta. Att övernatta på Kinesiska muren är dels olagligt, och dels farligt. Jag har nu hört att en Engelsman blev mördad när han gjorde det förra året. Det visste jag inte när jag packade ner fyra täcken inför en resa till en av murens delar, Simatai. Vi åkte på eftermiddagen med en taxi. Alla publika bussar hade slutat gå och en taxi var det enda sättet att ta sig ut. Vi betalade 300 Yuan (vilket är nästan exakt 300 kr) och blev körda i två timmar hela vägen fram till disken.

Vi visste att det var olagligt, och om man inte vet det får man reda på det genom skyltar vid ingången. Även om det hela var ganska uppenbart, vi kom med kuddar fastspända på våra jätteryggsäckar som var proppfulla med duntäcken, var det ingen som sade något. Vi anlände ungefär klockan fyra, cirka en timme innan det stänger, betalade de 30 yuan det kostar i entreavgift och började knalla upp mot muren.

Om Kinesiska muren kan jag bara säga att det är det mäktigaste jag sett på min resa hittils. Den konkurrerar ut Potala Palace i Tibet, Mount Everest, Angkor Wat, vulkanlandskapet kring Mount Bromo på centrala Java och Barabodur, också centrala Java, vilka jag sett senare under min resa. Det var helt fantastiskt att se hur den Kinesiska muren ringlar sig i tillsynes oändlighet.

Vi ville sova i ett torn högt upp. Dels för att det är vackrast vid solnedgång och soluppgång, dels för att det är bra att se eventuella vakter tidigt så man får lite tid att gömma sig. Vi gick österut mot Jinshanling i en och en halv timma. Själva promenaden räckte ganska väl för att se muren i många olika skepnader. Man såg muren restaurerad, sönderfallen och i mycket branta uppför- och nerförbackar.

Tornet vi valde blev perfekt. Uppe på en kulle, med den ordinära vägen det är tänkt att man skall gå, runt tornet. Det betyder att om någon morgonpigg kines skulle gå där medan vi sov, skulle han eller hon gått runt oss. Vi såg att vid nästa torn satt ett mycket iögonfallande silverfärgat tält. Där träffade vi två australiensare som gjorde samma sak som vi. När vi gick och pratade med dem, lät det såhär.
‘Hello!’
‘Hello!’
‘Have you seen any guards?’
‘No. Have you?’
‘No. You guys want a beer?’
‘Sure.’

Man kunde också klättra upp på vårt torn vilket var väldigt häftigt. Vi hade makalösa fotomöjligheter. Vi bredde ut våra liggunderlag, åt mackorna vi hade köpt med och skådade den Kinesiska muren i sitt esse, i solnedgången. Gud, vad vackert det var!

Vi gjorde detta den 14 november. Det ar ganska kallt då, men det gick utmärkt. Jag hade ett liggunderlag, två täcken och en kudde som jag lånat på hotellet och ganska mycket kläder på mig. Vi sov utmärkt, lyckades vakna innan soluppgången och åt frukost till en makalös ljusshow. Jag kan inte tänka mig något bättre sätt att göra muren på.
Utanfor ingangen pa morgonen visste varje taxichaffis vad vi hade gjort och visade det genom gestikulationer. Erbjudanden av transport tillbaka till Peking haglade over oss.

Detta ar ju som jag skrev olagligt, jag uppmanar ingen till att göra det vi gjorde. Det kan också vara, som jag skrev, farligt. Gör det inte! Jag har bara skrivit en liten berättelse om hur saker och ting kan gå till, hur bra saker kan bli.

22 kommentarer på Att övernatta på Kinesiska muren

 1. goski

  Vad kul att någon gör en lite annorlunda sak! Grymma grejor, jag hoppas att du har bilder på soluppgång och nedgång i profilen för nu surfar jag dit!

 2. kristofer

  yo! ett tips, när man kommit till jinshanling så har man gått 10 km, me då kan man fortsätta till Kobeko som är ytterligare 15 km’s vandring. Det står att det är ett militärt område, men det är bara att strunta i det. Ibland får man gå ned för muren för att gömma sig och gå på stigar vi sidan om. Det var helt grymt, bästa på hela den resan!!
  Men glöm inte vatten, det gjorde vi!

 3. Tommy

  Grymt! Det här måste jag göra när jag är i Kina. OBS, jag har absolut INTE tagit åt mig någonting av denna artikel… Ingenting…

 4. Petra

  jag gick pa kinesiska muren i februari i ar, och det var kallt och blasigt, men jag lovar att det ar en himma upplevelse! att se murens trasiga vag langre och langre bort… hur ska jag ta mig dit… ?! Utmaning och ett absolut resmal i Kina. Bra artikel!

 5. Lina

  Var nyligen på ”turistresa” till kinesiska muren… Åhh, vad jag önskar mig en natt där! *avis*
  Kul, farlig grej med massa pirr i magen va?!?! HäRLigT

 6. Emelie N

  Busunge!! Nylén här, hörde av Floberg att du var ute och motionerade på andra sidan jorden,och nu är du veckans skribent, shiit. Jag åker till Kina på söndag, stannar i en månad, har du några tips?? Ha en skön sommar!!

 7. Hanna

  Erik, du verkar helt galen! men fasiken vilka fräcka grejer du har för dig! Du reser på det sättet som alla drömmer om! Bra artiklar skriver du oxå! Nice

 8. Daniel Peterson

  Ännu ett äventyr, älskar äventyr… Får myror i baken nu för att dra ut på min långresa, dock pengarna som saknas 🙁

  Du inspirerar mig extremt för att göra ännu mer äventyr…

 9. Franz

  Ar det olagligt sa kanns det konstigt med den oholjda gladje ovanstaende kommentarer visar. Skall olagligheter premieras bara for att man lagger till ett litet ‘alltsa det ar olagligt och jattehaftigt men jag rekommenderar det inte till nagon’?

  Da kan man ju skriva om hur harligt knark ar nasta gang, bara man avslutar med: ‘assa knark ar det basta och skonaste som finns, med det ar olagligt och jag rekommenderar det inte till nagon!’

  Aven om det inte ar olagligt, sa gjorde ju skribenten det nar han trodde att det var olagligt, vilket ar nastintill lika illa det.

  En av de samsta artiklarna pa backpacking.se jag nansin last, lika illa att inte fler insett det.

 10. Ulrika

  Franz: Du och jag har ju redan haft den här diskussionen, fast då kallade du dig Roger Åkesson. Kanske dags för att bestämma sig för vilket namn du ska använda?

  Nej, det är inte olagligt att sova på muren. Dte finns flera resebyråer som anorndar sleepovers. Däremot är det strängt förbjudet att att sova på förfallna ställen där det anses vara farligt att vistas.

  Du verkar gilla din knarkliknelse så jag får väl förklara igen varför den inte håller.

  1. Det är inte olagligt att sova på muren, men det är knark.
  2. Det finns inga resebyråer som ordnar knarkrus.
  3. Det här är en RESsida, inte en knarksida. Om du nu är så het på att diskutera knark rekommenderar jag Flashbacks forum.

 11. Louise Petersson

  Shit va ja önskar att ja varit där då!! o va sköna saker du har för dig!!!!! keep up the good work

 12. Sheryl

  Tja!

  Har tänkt mig till asien i höst och vill gärna gå på kinesiska muren! Kan man ”kliva” på den vart som helst eller är det från en särskild stad eller ställe? Tacksam för ett svar. Har en backpacking sida: keso:D

 13. marie-louise

  Heja Erik! Hittills har över 2700 personer läst din artikel och du har blivit veckans skribent!
  hälsningar och kram från billdal

 14. Olle Romberg

  poängen med att göra olagliga saker torde väl snarare vara att man automatiskt tar sig från konsumtionstänk och folkmängder och upplever saker som man själv vill och inte bara sådant som man blir tillsagd att man borde vilja uppleva, för att någon ska bli rik.

 15. Louise Henriksson

  Fantastiskt! jag har länge velat sova på muren 🙂 Kul att höra om någon som gjort det!

 16. jenny nilsson

  jag har också varit på kinamuren. det var coolt. men vi övernattade i själva kina efter att ha varit i ryssland och mongoliet.

Svara till