Peking – shopping non-stop!
När du åker till Peking finns det mycket man inte får missa; kinesiska muren, parkerna, kulturen och den fantastiska shoppingen! I denna uppdaterade guide avslöjar Sonja sina guldkorn samtidigt som hon tipsar om hur du går till väga för att göra riktiga fynd.
Mycket händer just nu i Peking och senast jag besökte staden var innan nyår. Då upptäckte jag bl.a. att shoppingkvarteret söder om tianmen/himmelska fridens torg var rivet. Qianmen, som kvarteret heter kommer att byggas upp och vi får väl se om några nya härliga shoppingmöjligheter erbjuds där när det är klart. Med tanke på dessa förändringar har jag därför skrivit denna artikel som jag hoppas kan glädja någon.
Wangfujing talas det ofta om i shoppingsammanhang. Gatan är Pekings stolthet när det gäller västerländsk arkitektur och shoppingkultur men har väldigt lite att erbjuda en påläst Pekingshoppare. Det enda jag köper här är konstmaterial till vänner i en liten butik i hörnet på marknaden Gongyi Meishu Fuwubu (ligger i samma hus som McDonalds). Konstmaterial finns också i butikerna på en gata som heter Wusi Dajie (mittemot China Art Gallery).
Silk Market/Sidenmarknaden: Mestadels säljs här fake märkeskläder som trots allt håller en ganska bra kvalitet (iaf av det jag har köpt). Du bör dock, som på alla andra marknader, kontrollera plagget noga innan du köper det. På den här marknaden har jag flera gånger varit med om att försäljaren har gått iväg med plagget och bytt ut storlekslappen när jag frågat efter en storlek som saknats i butiken.
Xidan är ett av mina två favoritområden när det gäller kläder. Hit är det lätt att ta sig via tunnelbanan (tunnelbanestationen heter Xidan). Området har ett flertal rejäla hus med många våningar av billiga, snygga kläder och skor. Utbudet är helt klart mer varierat än t.ex. sidenmarknadens.
Mitt andra favoritställe är omkring parken Ritan. Söder om parken ligger Ritan office building. Namnet kommer från att huset tidigare var en kontorsbyggnad och affärerna ligger i olika kontorsrum. Huset är inte så stort och priserna är lite högre än andra marknaders men kvalitén är hög och här kan man hitta riktigt snygga kläder.
På andra sidan parken ligger en fantastisk skomarknad i källarplan. Lokalen är lite sunkig men utbudet är stort och det jag har köpt här har haft bra kvalitet. Här finns både mans- och kvinnoskor och framför ingången till varje affär hänger ofta ett skynke. Skynket betyder inte att affären är stängd utan det är bara att traska in. På huset står det något på ryska (typ OTJNMA) och med mindre text ”Beijing Auterlima Shoes Market”.
Ett par hundra meter norr om parkens nordvästra hörn ligger två marknader. Den ena är Aliens Street Market och den andra heter MEN. Dessa två marknader är kanske inte världens bästa men priserna brukar gå att pruta ner ganska bra och något får man alltid med sig hem.
För dig som använder glasögon så får du absolut inte missa den enorma glasögonmarknaden som ligger precis utanför den tredje ringvägen och heter Beijing Glasses City (se mitt länktips nedan för att hitta dit). Jag använder själv inte glasögon men blev nästan sugen på att köpa ett par när jag var där med en vän i somras. Priserna är galet låga så här kan du absolut ”tjäna” pengar på din Pekingresa.
Prutning: På alla kinesiska marknader gäller det att pruta. I början kan det kännas konstigt, det tyckte i alla fall jag, men med tiden så har jag kommit att älska det. En regel som nästan alltid stämmer är att ju fler turister du ser omkring dig ju högre är utropspriserna och ju hårdare får du kämpa för att få ett bra pris.
Ofta sker själva prutningen på miniräknare även om försäljaren kan engelska eller du kan lite mandarin. Just att lära sig räkna är inte alls så svårt och det brukar ofta uppskattas av försäljarna. Så hur går man tillväga? Jo, grunden är att du tar reda på vad varan är värd. Det behöver inte vara exakt pris men försök få ett hum om det genom att fråga vänner på plats som kanske har köpt liknande varor, kineser på hotellet eller så kan du helt enkelt testa dig fram och pruta direkt.
Så länge varan finns hos flera olika försäljare så kan du se hur långt du får ner priset och sen bara gå därifrån och säga att du ska fundera på saken. Oroa dig inte för att göra försäljarna besvikna, dem är väldigt skickliga på att spela sårade. När du prutar så gäller det att börja lågt, en bra bit från det pris du vill betala. Sedan turas man helt enkelt om att från försäljarens sida sänka priset och från din sida höja det.
Tänk på att inte höja priset lika mycket som försäljaren sänker. Alltså om du har bjudit 10 och försäljarens första bud är 120 men går ned till 110 så ska inte du höja till 20 utan max med ungefär 5 yuan till 15 yuan. Men det finns ingen regelbok när det gäller prutning och det är ju det som är det roliga. Försök hitta fel på varan och försök också att skoja lite med försäljaren så brukar det gå lättare. Det viktigaste för en lyckad prutning är att du får varan till det pris du tycker den är värd!
Postfrakt: En återkommande fråga är hur man ska få med sig allt man har köpt, hem till Sverige. Till att börja med är det klokt att åka till Peking med så lätt bagage som möjligt och fylla väskorna när man kommer dit. Men om 20-kilosgränsen för incheckat bagage inte skulle räcka så finns alltid möjligheten att skicka hem ett eller flera paket med saker.
Kinesiska posten finns lite varstans i staden och utmärker sig med sina gröna och gula/guldfärgade skyltar. Man kan skicka hem paket på tre olika sätt. Snabbt flyg, långsamt flyg och båt. Snabbt flyg har jag aldrig provat men långsamt flyg brukar ta cirka 7-14 dagar o kostar omkring 60-80 kr per kilo. Båt är betydligt billigare men kan ta ett par månader att skicka.
Om du inte har någon med dig som kan kinesiska och postpersonalen inte talar engelska så går det säkert bra ändå. Långsamt flyg heter ”S.A.L.” vilket är en internationell post-term och skriver du det så förstår dem vad du menar. För båtfrakt så är det bara att rita en båt, det har funkat för mig. (För att slippa betala svensk skatt på varorna får du bara skicka saker med ett inköpsvärde på max 500 svenska kronor. Kom ihåg att kryssa i den lilla rutan ”Gift” alltså ”gåva” på den gröna tulldeklarationslappen.)
Bra och intressant artikel! Shoppingen i Peking slår verkligen det mesta. Skall till Shanghai över påsk, har du ev några liknande tips där?
Mvh
Lena Lindén
Hej Lena!
Jag har bara varit i Shanghai en gång. Det var år 2005 och jag var bara där två dagar så jag är nog inte rätt person att svara på frågan egentligen men jag ska ber’tta vad jag vet. Vi var på en gata som hette Nanjing Lu. Den är ungefär stadens motsvarighet till Pekings Wangfujing, alltså en flådig gata med neonskyltar o dyra kläder. Sen har jag hört att Xiangyang Market som jag uppfattat som Shanghais stora shoppingställe stängdes i mitten av 2006. Jag gjorde en lite efterforskning på google och det tycks finnas några ställen som har utropat sig till ”Nya Xiangyang Market”. Ett av dem heter Yatai Market som man kommer till genom att ta tunnelbanelinje nr. 2 till stationen ”Shanghai Science and Technology”. Jag har ju själv inte varit där men det kanske kan vara något att kolla upp.
/Sonja
Jag var i Shanghai förra året, och den nya marknaden kallas för ”cheap market” och ligger precis vid slutet av nanjing road. Det är alltså så nära så de vill inte ens köra en dit med taxi. Övrigt en mycket häftig stad!
/ Mikael
Tack Mikael! Jag tror jag ska passa på att göra ett nytt besök i Shanghai nästa gång jag åker till Kina. Det jag minns mest av Shanghai är faktiskt dess vägar. Vägar som gick kors o tvärs, över, under och rondeller i flera plan. Det var något mäktigt över det hela tyckte jag.
/Sonja
Ja det håller jag verkligen med om.. Det var verkligen en upplevelse att åka taxi istället för tunnelbana till tåget. Tog lite längre tid men det var det värt!
/Mikael
Hej!
Wow, postfrakt har jag aldrig vågat mig på när jag har varit i Peking men nästa gång ska jag pröva på ditt tips.
Har du något bra tips på var man kan köpa billigt o bra
smink?
/Carina
Tack för tipsen! Återkommer när jag varit i Shanghai med shoppingtips.
// Lena
Gör det, Lena. Jag väntar förväntansfullt och håller ögonen öppna.
Crina: jag är sällan fåfäng men när det gäller smink så betalar jag gärna lite extra för att vara säker på att inte få en konstig kopia. Man vet ju aldrig vad dem har hällt i.
Riktigt märkessmink kan man köpa i nästan alla varuhus som t.ex. ”the Malls at Oriental Plaza” (vid Wangfujing), ”8th Gate” vid Zhongguancun eller ”Grand Pacific” vid Xidan. Ja, det finns många ställen att välja mellan men priserna kan vara höga och jag har faktiskt inte köpt så mycket smink i Peking.
Är det någon som har mer erfarenhet på det området så får ni gärna tipsa!
/Sonja
Detta var en jätte bra artikel du har skrivit om allt jag ville veta tack hehe
Instämmer med föregående talare. Tack!
Bra att få lite uppdatering. Vi var i Beijing jan-06 och åker nu igen 30/4. Skall bli spännande att se vad som hänt under två år. Är dock lite fundersam hur vi skall klara av att göra det vi vill med en barnvagn. Har du några tips vart vi snabbt o hyfsad billigt köper en bra sådan?
Susanne
Hej Susanne!
Oj, det där är något som jag aldrig har tänkt på. Jag har ett svagt minne av att ha sett barnvagnar säljas på en avsides marknad men jag vågar inte säga namnet ifall det inte skulle stämma. Maila kontakt@shoppinginbeijing.com jag är säker på att de kan hjälpa dig bättre.
/Sonja
Det var helt stört med prutning under OS på silkmarket och nattmarknaden. Lurar dom en turist så har dom nästan en halv månadslön. Startade på kanske 2800 yuan för en jacka som man betalar 100 för i slutändan (om man nu vill ha den) och bara sånt som t.ex. en tekopp som går för 10 Yuan på en vanlig affär som är märkt med 130 på marknaden. Fast jag antar att alla parter är glada, turisten som har råd att betala och försäljaren som tjänar en hacka 🙂
Angående prutning så tycker jag det inte spelar någon roll om man betalar ett grymt överpris eller inte. I slutändan handlar det om vad jag tycker varan är värd och vad jag vill betala för den. Om det senare blir affär eller inte vet man dock aldrig.
Hej vet du något hotell som ligger nära Ritan ?
Johan ”Hortosaurusen” Hortberg: jag håller helt o hållet med om att en lyckad prutning i slutänden bara handlar om att du själv tycker att du har betalat ett bra pris för det du köpt. Däremot ska man nog inte betala alltför mycket bara för att vara snäll mot försäljaren då försäljarna på t.ex. Silk Market inte får del av det du som köpare betalar. Flickorna o pojkarna där har en ganska låg månadslön och vinsten går till deras chefer och ägarna av marknaden.
Waise: Jag vet att det finns ett hotell där många ryssar bor precis nordväst om Ritan Park men mer än så kan jag inte hjälpa dig tyvärr.
tack för bra tips, prova Bairong worldtrade center shopping mall nästa gång.Enormt kinesikt shopping center.värt ett besök. Mvh
Kanonguide! Jättebra att du tog upp postfrakten också! Nu jäklar ska det ritas båtar! 🙂