Guide till arbete i Norge

Eftersom många undrar över hur man får ett jobb i Norge har jag i den här guiden skrivit ner hur jag gick till väga och några tips som rör området.

Allt som rör boende
Du kan få tag på boende på olika sätt. Antingen genom dagstidningar, Internet och om du har några vänner som redan är på plats. Att söka bostad hemifrån Sverige är väldigt svårt i och med att du har svårare att komma på visningar och tappar möjligheten att visa vem du är.
 
Det bästa är att åka dit och söka på plats och är det första gången du åker iväg ska du hålla dig till lite större städer för lite mer utbud, gärna med några fler.
 
En av de bättre annonssidorna på Internet är www.zett.no och den sidan sträcker sig över hela Norge. En annan är www.hybel.no och hybel är oftast bara delad bostad eller undervåningen på ett hus och kostar ofta lite mindre än en lägenhet.
 
Om du söker via tidningar ska du hålla dig till lokala dagstidningar för annonser i kvällstidningar eller liknande innehåller oftast dyra stora och nya lägenheter.
 
När du fått tag i en lägenhet skall du tänka på följande:


 • Depositions avgifter (ofta måste du betala tre månadshyror i förväg men de pengarna får du tillbaka när du flyttar ut.) Det finns lägenheter med mindre deposition eller ingen alls men då får du söka hårt.
 • Uppsägning av bostad. Uppsägningstiden är oftast samma månadsantal som du betalat i deposition. Hör efter för säkerhetsskull.
 • Vad ingår i hyran. El, vatten, värme. Tänk på att i norska hus är det tunna fönster och under vinter är det kallt då det sällan finns element. Dessa finns att köpa separat på t.ex. Biltema men de drar mycket ström.

Hur hittar man jobb och hur går man tillväga
Det finns många sätt att leta jobb men det mest effektiva är ändå bemanningsföretagen.

För att nämna några så finns www.manpower.no som är stora på långsiktiga jobb och bland annat lager och fabriker. www.adecco.no har lite mer kortsiktiga jobb men har också andra möjligheter. www.jobzone.no vet jag inte mycket om men de fungerar på samma sätt som de andra.
 
Bemanningsföretagens intervjuer går till på följande sätt:
Registrera dig på företagets hemsida innan du beger dig till Norge för det underlättar och sparar dig tid. Annars kommer du få göra det på plats i alla fall. Ligg steget före!
 
CV, skolbetyg och arbetsgivarintyg är ett måste att ha med sig OBS! endast kopior!!!Ta en fotokopia(Stämpel och en andrapersons signatur) på dina betyg.

Norskt personnummer och skattekort är ett måste att fixa och det gör du på likningskontoret i den stad du befinner dig i. För att få det behöver du följande från Sverige:


 • Ditt pass som identifikation
 • svenskt personbevis från Svenska skattemyndigheten ( det får du direkt i handen när du är där.

OBS! Gå till likningkontoret innan bemanningsföretagen så du har det fixat för de kommer fråga om det på företaget du söker jobb hos.
 
När detta är fixat får du utföra ett litet prov.Det provet går ut på att du under en viss tid skall klara att sortera ut tex. Varunummer i dess rätta fack  De flesta klarar detta prov och det är bättre att göra det noggrant än att försöka slå rekord med fem missar.

Viktiga papper och viktigt att tänka på
A-kassa och fackmedlem i Sverige.Är du medlem i ett fack i Sverige och har rätt till A-kassa så måste du innan avfärd ta kontakt med dessa för att få din tid i Norge godkänd för svensk stämpling.Jag gjorde misstaget att bara lyssna på fackets synpunkter så jag blev av med alla mina kvarvarande stämplings dagar när jag kom hem. VAR LYHÖRD och anteckna namn på dem ni pratat med och vad de har sagt så du kan ställa dem mot väggen och inte tvärtom OM det skulle krångla till sig.Hos a-kassan skall du bli kopplad till A-kassans EU grupp som vet allt om vad du måste göra. De är väldigt bra att samtala med.

När du arbetat färdigt i Norge skall du gå till norska arbetsförmedlingen och hämta ett formulär på två sidor som heter E 301. Detta är ett ansökningsformulär till svenska a-kassan. Du och din arbetsgivare i Norge skall fylla i det och skicka det tillsammans med första och sista lönespecen och din ”skattetrekk” (Papper om hur mycket skatt du betalat)Du skickar allt till adressen längst ner på formuläret ( till Oslo).
 
De kommer sedan att granska ditt fall och ge godkännande. De skickar det sedan till Sverige. OBS! Ta kopior ifall Norges post tappar bort det.

Glöm ej att ändra adressen till din svenska adress hos Likningskontoret och företaget du jobbat åt när du flyttar hem igen.

Norskt skattekort och personnummer
Detta söker du om hos norska likningskontoret och det tar mellan 2 till 6 veckor att få dem. Har du ingen bostadsadress i Norge än så kan du be dem att skicka dem till företaget du söker jobb hos (efter att du pratat med dem först).

Den norska skatten
Alla svenskar som jobbar i Norge betalar numera 36% skatt och det är vad du får höra hos
Likningskontoret och hos företaget du jobbar för. Förr kunde man få betala endast 15% skatt men nu är det så många svenskar som vill jobba så det blev stökigt med allt pappersarbete.
 
Men det finns ett kryphål!

När du får den norska deklarationen hemskickad till Sverige så finns det en ruta att kryssa i för skattejämkning och därigenom får du tillbaka de pengar som överstiger 15%. Dessvärre har jag inte fått min än så jag kan tyvärr inte ge er mer information om det.
 
Övrigt
Snuset har blivit stort i Norge men det kostar mellan 60 till 67kr per dosa och det talas om en höjning till 120kr per dosa i tidningarna. Likaså Öl och cigaretter.Så lägg av med dumheterna och bli en sund människa.

55 kommentarer på Guide till arbete i Norge

 1. anna

  på likningskontoret i oslo behøver man inte læmna personbevis, det ræcker med nån form av legitimation, det behøver inte ens vara pass. och man skattar bara 36 % på ett arbete, om man har två parallellt, på sitt ”huvud”jobb skattar man ca 20-25% beroende på hur mkt man tjænar.

 2. Marcus Walfridsson

  Sant om skatten! Angående likningskontoret så sa dom till mig att jag behövde ett svenskt personbevis men klarade mig på körkortet som leg. Men för säkerhetskull skulle jag ta med pass för det är surt att behöva åka tillbaka till sverige pga en surtant.

 3. Janken

  ”Alla svenskar som jobbar i Norge betalar numera 36% skatt”

  Eh? Jag betalade ungefär 20% när jag var där, och efter deklarationen nu fick jag tillbaka, så totalt har jag skattat ungefär 12-13%. Det var iofs förra året men jag kan inte tänka mig att de ändrat detta.

 4. Ståle Myrvang

  Skal fu finne jobb eller hybel/leilighet er http://www.finn.no den beste siden.
  For informasjon om skatt se http://www.ligningskontoret.no. En liten hybel i Oslo koster fra ca 4000,- + strøm. For en leilighet på 50m2 koster det ca 6500,- + strøm. Vi har elementer her og tette vinduer, så det er ikke noe kaldere her enn i Sverige.

 5. lisa

  på likningskontoret (oslo) så var jag tvungen att åka hem o hämta passet, de godtog inte körkort som legitimation därför att körkortet inte bevisar att jag var svensk medborgare..

 6. Towe

  Jag undrar var du varit när du var i Norge. Alla ställen jag besökt har element. Det är inte ett tredje-världen land, det är Norge.

 7. Sara

  Vad är det för prov du fick göra?? Jag var aldrig tvungen till att göra nåt slags prov på någon av de bemanningsföretagen jag var på. Men det kanske är ändrat nu (jag var där okt 04 till maj 05). bra artikel annars! Många som letar efter den infon säkerligen..

 8. Marcus Walfridsson

  Om jag tittar tillbaka på alla löneslippar jag fått står det att vi är på 36% nivå när det gäller skatt men om man räknar själv på det vi tjänat så blev det 24%. Angående element i Norge så vet jag tre boenden i Oslo där de inte hade element och menade inte att de är ett tredjevärlden land, mer som ett tips så folk slipper frysa om det skulle vara så.

  ”provet” vi fick utföra var mer som ett test där vi fick visa att vi kunde sortera varor efter nr hyllplats och lagerplats under en viss tid så man inte arbetade för sakta.

 9. Alex

  Jag har bott i norge nu sen børjan av 2000 och jag tycker allt du har skrivigt passar in på ett eller ennat sätt..

  Ni som säger att detta inte stämmer. Nämn ett land där ALLA har upplevt exakt samma sak hos myndigheter som jobb och boende?? Klart man inte kan räkna med att det kommer bli exakt så som Marcus har beskrivit det, men detta e en väldigt bra liten guide till den som kanske aldrig har varit utanför sveriges grenser eller bara undrar lite allmännt om hur man får in en fot i norge utan att behøva grov-efterforska..

  Mitt tips e väl när det gäller jobb så se till å få skrivet kontrakt.
  Och boende, det finns något som heter depositionskonto som både du och hyresvärden ska skriva på… Varken han/hon eller du kan ta ut pengar utan den andre. På det sättet faranterar du att du får tillbaka deposotionen. skriv åxå en lista øver vilka møbler och allt annat som finns i läg (om du hyr møblerat) Så det inte blir tjafs om något saknas eller att du blir krävd på pengar før något som kanske var trasigt innan..

  Annars e det bara att slappna av å välkommen till detta underbara land!
  😉

 10. Jan Örnbrand

  hej jag har jobbat på 7 eleven i oslo då låg snustet på 56 kr dosan 39 för litet paket cigg och 72 för stort du kan lägga till det om du vill

  //janne

 11. Emanuel Wetterqvist

  36% are avdraget for ett andra jobb. Pa skattekontoret i Norge ska du fraga efter tabell 7300 med vilken du skattar pa en ”sliding scale” beroende pa hur mycket du tjanar. Pa min storsta lon pa 40000 en manad betalade jag 29% sa det ar inte sa illa.

 12. Christina

  Har också jobbat i norge (oslo) några år, och min erfarenhet stämmer inte riktigt med din. Jag behövde inget personbevis för att få norskt personnummer. Tog med mig mitt pass och fick sedan fylla i ett papper om address och jobb så var det klart. På mitt första besök hos bemanningsföretag (hade jag registrerat mig på nätet ca 1 vecka innan) hade jag med mig ett halvskrivet cv och mig själv typ. Några dagar senare hade jag jobb. Det viktigaste, enligt min erfarenhet är att man har en referensperson. Vad det gäller akassa har jag själv inte provat men mina kompisar har kunnat fixa allt i efterhand. Vad det gäller skatten ska man som svensk skatta ungefär 26 % (beroende på hur mycket man tjänar). MEN det händer att de gör fel på skatteverket och då får man betala 36 %. Skatten i norge är lite som ett lotteri.

 13. Marcus

  Jag kollade på manpower.no och sökte alla lagerjobb i Oslo, det fanns 0 st, så marknaden ser inte bättre ut än i Sverige !

 14. Emma

  Ni som tänker hyra en lägenhet i norge, tänk på att det inte finns några vitvaror. Det får man ordna själv..

 15. Janne

  Ok, så man måste gå till likningskontoret i Norge personligen? Jag trodde man kunde skicka dit personbeviset och att dem i sin tur skickar skattekortet till firman man ska jobba hos.

 16. Christina

  Marcus– tyvärr är det så att bemanningsföretagens hemsidor är riktigt dåliga. Man måste gå till ett kontor alternativt ringa till de. Sökte också via nätet först, fanns typ 20 jobb totalt, så gick jag dit och fanns hur mycket som helst.
  Janne– ifall de inte ändrat något så ja, du måste gå dit själv. Så får du skattekortet skickat till dig och du måste sedan lämna det hos företaget du ska jobba hos.
  Emma– vart har du bott? Har aldrig hört någon som inte fått vitvaror på köpet. Lite drygt om man inte får det, ifall man inte ska stanna länge alltså.

 17. Carro

  Alla norrmän: det finns säkert värme i era hus… Men svenskar betraktas liknande hur vi svenskar behandlar polacker. När jag bodde ett halvår på en liten ö, hade vi varken element eller varmvatten för mer än en person. AKTA ER FÖR ATT BETALA FÖR LITE SKATT… Jag fick en skattesmäll på 30000 kr 2005, 5 år efter det gällde…

 18. Norsk Byråkrati

  1. akta er för att betala för lite skatt.

  2. dra inte bort trygdeavgiften det ger er ingen ersättning om ni blir sjuka eller skaffar barn eller vill ha framtida pension

  3. D-nummer(tillfälligt norskt personnummer) är det enda som krävs för att öppna ett norskt bankkonto.med visa electron(Det krävs dock norskt Ordinarie personnummer för Visa Classic)

  Värme finns i husen men det är vad vi kallar sommarstugeelement. Jag rekommenderar att slå av dessa och köp oljeradiatorer på biltema som ersättning de är mer energisnålare. OBS kolla storleken på rum kontra effekt som krävs för effektiv värmning.

  En svensk som börjar att förstå Ola Nordmann

 19. ida Lyxzen

  vill börja med att tacka för bra information och en utförlig artikel! jag har nu varit i Oslo i fyra veckor, jag fick mitt skattekort idag och på det så står det att jag skall skatta efter ”tabell 7300” på mitt huvudjobb. och 36% på all inkomst utöver huvudintäkten! just nu så jobbar jag 40 timmar i veckan och söker mer arbete för fullt. men hur skall jag göra om jag hittar ett till jobb där jag känar mer än det jag har nu, skall jag skatta 36% på det då? jag menar om man jobbar två halvtider är det lite svårt att avgöra vad som är huvudintäkten? just det en sak till, om man har flera olika uppdrag ifrån samma Bemaningsföretag räknas det då som att allt man känar hos det bemaningsföretaget som samma ”jobb” alltså det jag menar är att om jag får ett till jobb via det bemaningsföretaget jag jobbar för nu, kommer det då att räknas som ett och samma jobb och jag skattar inte 36% på det andra uppdarget? ett tips till alla som söker lägenhet/rum gå på sidan http://www.utleie.no där brukar det finnas en del! hoppas på hälp att reda ut begreppen, och lite klarhet i hur tusan det går till med skatten här! //Ida

 20. Fredrik

  Skatt och Norge

  Om inte jag minns fel så blir den totala skatten relativt låg i Norge om man arbetar under en kortare period eftersom det finns ett ”fribasbelopp” på åtminstone 30 papp.

  OBS! Beskrivningen är förenklad.

 21. Anna

  Härligt med en bra och enkel sida! Jag åker till Norge om ca 2 veckor för att jobba fram till jul. Har inte fått nåt jobb än men har kontakt med Adecco och det verkar lovande. Vad tror du man tjänar mest på: att rensa fisk någonsans eller försöka få nåt restaurang-, lager- eller butiksjobb i Oslo? Har du några andra tips om man som jag åker själv och vill jobba hårt ett antal månader för att tjäna ihop till resa?
  Tack igen för en riktigt bra sida!
  Anna

 22. Marcus Walfridsson

  Vill bara skvallra om att under år 2006 betalar vi från utlandet endast 10% skatt istället för 15%.

  Varför har jag ingen riktig koll på men de kanske har överskott i oljeintäkterna =)

  Dessa pengar får du tillbaka på Norska deklarationen när det är dags.

 23. Alexi Espejo

  -Var beredd på att ha 3 månaders depoditum till hyran.
  -det finns en svensk lägenhets förmedling har jag hört som hjälper t.o.m. jobb .kolla på nätet!
  -Sluta röka och snusa det är så in i helvetes dyrt här.
  -Glöm husmanskosten vid 12 tiden, här äter de några mackor under den halvtimme korta rasten .
  -Här jobbas för det mesta 7,5 timme per dag
  -På söndagarna är allt stängt
  -ring till Oslos likningskontoret de vet bäst,kolla http://www.gulesider.no
  -bostad , kolla http://www.finn.no
  -jobb finns det gott om ,ring till varenda bemmaningsföretag om så krävs
  -lönenivån är relativ bra men om du skall bo här en längre tid lär du dig att allting är så mycket dyrare att det blir jämnt ut.

 24. Micke

  Är det möjligtvis någon som vet hur många år man ska jobba i Norge för att vara berättigad pension därifrån?

 25. Leif

  4 År ska man jobba för att få tillgodo räkna sig pension från Norge har jag hört.

 26. ingela

  Det är ett standardfråndrag man gör på de pengar man har tjänat, tidigare var det 15% fråndrag, men de har sänkt till 10%. Det gör man året efter på norske selvangivelsen(deklaration)
  Det NI svenskar skall vara uppmärksamma på är att NI SKALL ha semesterpengar året efter ni arbetade. Det är 10,2 % på bruttoinkomsten som NI skall ha utbetalt året efter. det är inte många som vet det. Det är också dålig info. från norsk sida.

 27. jimmy..

  jag ska till norge o jobba på fredag.. ja ska betala 25% i skatt. .sen har jag varit inne på ams hemsida och kollat.. om man är en utländsk medborgare och har tänkt jobba i norge i 2år så kan man få standardfradrag och då behöver man bara betala 10% i skatt

 28. jimmy..

  jag ska till norge o jobba på fredag.. ja ska betala 25% i skatt. .sen har jag varit inne på ams hemsida och kollat.. om man är en utländsk medborgare och har tänkt jobba i norge i 2år så kan man få standardfradrag och då behöver man bara betala 10% i skatt

 29. Johan Persson

  Har planerat att åka upp till Ålesund med en polare om ca 1 månad och jobba. har hört att man får gratis boende genom fiskfabrikerna. stämmer detta? har mailat ett tio-tal företag och väntar på svar. eller ska man bara dra dit utan varken boende eller jobb?

 30. Kicki undersköterska

  Tack, för jättebra info. Har själv kontaktat Adecco i Oslo som skickat en massa papper till mig. Förstod det mesta men grunnar på detta med skattekortet. Ska man fylla i det papperet efter man fått jobb? Eller ska det vara klart innan?

 31. Peter

  Om du skal som jag ha ett ”riktigt” jobb. Då lønar det sig att skriva att man skal bo i norge i mindre en 4 år. Før då kan du skriva av 15% på skatten. och om du bor hær i 5 år behøver du inte batala tilbaka det 🙂 .

 32. Johan

  Hur fungerar det med skattetrösklarna om man har en arbetsgivare både i Norge och i Sverige?

  Säg att jag tjänar hälften i varje land. Kan jag då förskjuta gränsen för att få 50% skatt i Sverige?

 33. Niclas

  Nej, du deklarerar för båda länderna avskilt. Finns inget sätt att komma runt detta, däremot om du har svensk arbetsgivare i norge går det att kringå en del regler.

  Generellt skatt i Norge beräknas månadsvis med automatik. Ska tydligen för en vanlig löntagare minska chanserna rejält att åka på fet restskatt ifall man ökar sin inkomst under året, allt rapporteras av arbetsgivaren till norska skatteverket.

  Ska man arbeta i norge bör man söka norskt personnummer första dagen i landet, annars drar arbetsgivaren automatiskt 50% skatt. och personnr dröjer har vi fått lära.

  Men behöver inte ha arbeta för att då personnr, däremot ett hyreskontrakt på boende.

  Ytterligare en sak är att tänka på, som utländsk merborgare skall man alltid ha med sig arbetskontrakt när man är ute och rör på sig, ifall man blir stoppad.

 34. Ann-Sofie

  När jag jobbade i Norge betalade jag 25% i skatt både i Oslo o Lillehammer, men enligt skattetabell 36, som jag misstog mig för att vara den procenten jag betalade i skatt. En kompis sa att man betalar skatt efter hur mkt man tjänar, hon betalade 15%. Smart med jämkning på deklarationen, men det lär ju vara ett tak för hur mkt man kan tjäna? Bra sida!

 35. Fredrik

  Om man ska jobba inom lager i Norge så sa dom på adecco i Oslo att det numera är obligatoriskt att ha truckkort. Sen sa hon att det är troligen arbetsgivaren som fixar utbildningen på plats. Fick inte veta så mycket mer men fråga arbetsgivaren hur det är med det.

 36. anna h

  du borde ta bort denna sidan för inte mycket stämmer överens med verkligheten. Bor i grannkommun till Norge och väldigt många jag känner jobbar på olika orter i Norge och det du pratar om har inte många av dem upplevt tex. ett ”test”??!!?? Samma gäller skatten, vad har du fått 36% ifrån? kan bara säga att den stämmer inte och inte heller 15%, många betalar strax under 30%.

 37. Johanna

  Hej jag undrar en sak du skriver att man får sitt svenska personbevis från svenska skattemyndigheterna direkt i handen när man är där… menar du att man får det på likningskontoret eller ska man gå till svenska skattemyndigheterna först?
  bra sida!

 38. Diana

  Frågor!
  Skatt o personnummer

  Åker till Oslo för restaurang jobb i två månader.

  Planerar att gå till Likningskontoret samma dag som jag kommer till Oslo, och dit borde jag ta med
  -pass
  -personbevis
  -uppgifter om ungefärlig lön på restaurangen??

  Sen säger dom vilken skatt jag betalar?
  Några tips?

  TACK
  Diana

 39. marika

  Är det någon som vet, om man jobbar 6 mån i norge, om man får tillgogräkna den lönen som föräldrarpenning i sverige när man får barn? nån som vet hur det där går till?

 40. Ylva

  Ja o en polare hade tänkt dra till Norge snart..Lite sjyssta tips om hur ni har fått jobb och boende vore tacksamt 🙂 Någon som vet hur det är att ha bil med sig dit; vad kostar parkering? svårt att få boendeparkering?, bensinpriset?.

 41. Johni

  Ylva; Du har säkert redan kommit till Norge men om inte så kommer svar, boende parkering finns det gott om iaf här ( är i Ålesund) och just nu så skriker de efter arbetskraft i Sunnmöre (Ålesund) i en relativt liten stad med 45.000 invånare så kommer det upp 20-25 nya arbeten om dagen på nav.no! jag var på statoil nyss och då tror jag det stod att bensinen kostade 13,24 NOK.

 42. Sandra

  Hej, jag har varit och jobbat i norge och hade då ett ”vanligt” personnummerm inget d-nummer, om jag ska åka dit igen och jobba, skaffar jag ett nytt då?

 43. Fråga om skatt

  Hej jag är anställd av en svensk konsultbyrå. De har skickat mig till en kund i Norge. Jag kommer vistas i Norge mer än 183 dagar under en löpande 12 månadersperiod. Har svensk lön. Hur ska jag skatta för detta?

Svara till