Tips om jobb och boende i Oslo

Att jobba i Oslo brukar innebära mycket hårt arbete för en svensk - men också en hel del fest!Otaliga unga svenskar reser varje år till Oslo för att arbeta. Backpackings medlem Emelie har samlat sina bästa tips om hur man lyckas få tag på både jobb och boende – utifrån hennes egen erfarenhet som jobbsökande i den norska huvudstaden. Ovärderlig information, för den som inte vill komma hem
tomhänt.

Sök boende hemma i Sverige
Gå in på nav.no, finn.no och hybel.no och gå igenom alla annonser och skriv/ring sedan till de som passar dig.

Jag tror att det är en stor fördel att ha boende fixat innan man kommer hit – vi har träffat många som hör på ”snacket” hemma i Sverige om att det är så lätt att få boende och jobb här. Så de bor på vandrarhem och tror att allt löser sig dagen efter att de har anlänt. Men man måste ha tålamod, och det är svårt att ha när man bor på ett dyrt vandrarhem och då får man panik och flyr hem.

Gå till skattekontoret
Så fort du kommit till Oslo ska du gå dit, så att du får ditt skattekort fortast möjligt. Det kan ta lång tid nämligen. Du behöver skattekortet för att kunna få din lön. 

Skaffa norskt telefonnummer
Det bästa är att skaffa det precis när du kommer, så att du har ett nummer att ge till jobben du söker. Annars måste du ha ditt svenska nummer fram till att du fått jobb och det blir snabbt väldigt dyrt. Alternativt tar du med dig två mobiler, det är smartast. Det bästa och billigaste ska vara Tele2, och det beställer man via internet, så det kan man fixa redan i Sverige. Jag har Chess och det är helt okej, men jag ska byta till Tele2. LeBara ska vara billigt också.

Sök jobb
Det bästa är att börja söka i god tid hemma i Sverige på internet, via nav.no och finn.no. Man kan också hitta jobb genom den svenska arbetsförmedlingen ams.se. Sök effektivt hemma och skriv upp adresser som är intressanta som du besöker så fort du kommit till Oslo. Skriv ut massvis med CV:n innan du åker.

När du väl kommit hit har du inte tid att sitta framför en dator hela dagarna, det är bara onödigt. Nu ska du ut och visa upp dig. Gå runt på stan och se vart de söker personal och gå in på ställena med motivation. Det är många svenskar som bara går in på det ena stället efter det andra utan att egentligen veta vad de söker, och det blir så genomskinligt. Man ser på dem att de är panikslagna och vill ha vilket jobb som helst.

Försök att alltid leverera ditt CV direkt till den personalansvarige, fråga annars när den personen är på jobbet och kom tillbaka då. Man ska veta att det är stor konkurrens att gå och söka på Karl Johans Gate. Tänk att alla svenskar går upp och ner där, nya varje dag och alla de ställena får hur många CV:n som helst. Sök dig lite mer till smågator och runt om, i köpcentrum lite utanför. Ha tålamod! Vissa har tur och får jobb direkt, för andra kan det ta några veckor innan man får något. Men alla får jobb, om man söker effektivt och vet vad man vill.

Bemanningsföretag
Adecco.no, Profice.no, Manpower.no är de mest använda. Det bästa är om du skrivit in dig på dessa sidor innan du kommit hit. Gå sedan till ett sådant kontor och prata med någon där. Boka en intervju och visa verkligen att du vill jobba så borde de hjälpa dig ganska fort och sätta ut dig på vikariat. Vissa säger att man får mycket sämre lön via ett sådant bemanningsföretag, men det tycker inte jag stämmer. Det är bra till att börja med så att man har ett jobb, så kan man söka vidare samtidigt.

Svenska Föreningen
Eller Svenska Förnedringen som vi kallar det. De hyr ut billigt boende men man får bo ofräscht och trångt tillsammans med många andra. Och det är alltid fullt så ska man bo där får man skriva upp sig i god tid. Men de går inte att lita på. Man kan också bli medlem för att få hjälp med jobb och skattekort och så vidare. Det låter väldigt bra det de säger, men man blir bara lurad. Allt som de kan hjälpa en med klarar man helt utmärkt på egen hand. Om man bestämmer sig för att bli medlem och vill få hjälp är det jätteviktigt att man är på dem hela tiden. Men jag tycker inte att de är värda ett enda öre, så skit i dem!

Under 20 år
Om man är under 20 år och bara har tänkt att jobba ihjäl sig utan att ha lite kul så ska man ju komma hit. Men annars tycker jag att man kan vänta tills man fyllt 20. Man får inte jobba inom servering om man inte är 20 år eftersom man varken får servera eller dricka alkohol som är starkare än 22 procent. Så det är 20-årsgräns på nästan alla krogar. Vi trodde att det fanns undantag – och tänkte att självklart kan man komma in även om man inte är 20 år – men det är nästan helt omöjligt.
 
Ovanstående är bara min syn på det hela, men jag hoppas att jag har gett er lite användbara tips i alla fall.

1 kommentar påTips om jobb och boende i Oslo

Svara till