Skidåkning off-pist där reseförsäkring behövs

Reseförsäkringar

Om du ska på en veckas semester eller liknande räcker oftast en vanlig hemförsäkring. I alla hemförsäkringar ingår en reseförsäkring som gäller i 45 dagar. Men är du borta i mer än 45 dagar, ska studera eller resa, behöver du ett tillägg. Reseskyddet i hemförsäkringen ger ersättning för de viktigaste skaderelaterade incidenterna såsom sjukvårdskostnader, olycksfall eller om du blir akut sjuk. Ev. sjuktransport hem och akut tandvård ingår oftast. Likadant stölder upp till ett visst belopp ingår, men kolla alltid upp vad som gäller i din försäkring.

Ska du vara borta i mer än 45 dagar behöver du som sagt ett tillägg. Det är nästintill omöjligt att förlänga om skyddet går ut medan du är borta. På ERV.se finns riktigt bra reseförsäkringar, och på denna sidan har vi listat de vanligaste som passar vid resande. Innan du reser är det också bra att se hur läget är för de land/länder du ska resa till. ERV har en bra landsguide. Det är också bra att följa om det finns en planerad strejk i landet du ska åka till.

Backup basic / Extended

En prisvärd backpacker-försäkring som täcker för det allra nödvändigaste, t ex: läkarkostnader, hemtransport, ansvars-och rättskydd och reseavbrott. Självrisken är på 1500 SEK. Vid tillägg Extended ingår också förlust av ägodelar.

För dig som:

 • tänker backpacka, volontärarbeta eller ströjobba under din resa och inte har en hemförsäkring
 • har hemförsäkring men behöver ett reseskydd när hemförsäkringens skydd upphör (efter 45 dagar) och vill utföra äventyrliga sporter under resan – till exempel dykning och bungyjump.
 • är under försäkringens åldersgräns på 45 år vid utresa

Smart / Smart Plus

En lite mer omfattande försäkring än Backup basic och som kan tecknas upp till 70 år. Övriga skillnader mot Backup är att Smart har även invaliditets- och dödsfallsersättning samt överfallsskydd och att Smart inte har någon självrisk. Beroende på om du reser i Europa, övriga världen eller USA ändras priset. Vid tillägg Smart Plus ingår också förlust av ägodelar.

För dig som:

 • är under 70 år vid resans start
 • är utomlands under en längre tid (max 1 år)
 • inte har en hemförsäkring
 • har hemförsäkring och vill ha utökad reseförsäkring när hemförsäkringen upphör (efter 45 dagar)
 • vill ha en reseförsäkring som gäller fram till vecka 32+0 under graviditeten.

Försäkring för extremsport

Denna försäkring är för dig som vet att du kommer vara extra äventyrlig på din resa såsom att klättra, djuphavsdyka eller åka offpist utan guide. De erbjuder dig en försäkring som tillåter dig att vara hur äventyrlig du vill. Reseförsäkring Extrem har en självrisk på 1 000 SEK/skada. Försäkringen skyddar dessutom din utrustning från skada och stöld upp till 50 000 SEK. Den täcker bland annat; Sjukdom/olycksfall, hemtransport, räddning och hyra av utrustning (vid skada/stöld)

Semesterförsäkring / Semesterförsäkring Sport

Om du åker på en charter-, weekend- eller en egen skräddarsydd resa och vill ha ett komplement till reseskyddet i din hemförsäkring så rekommenderar vi Semesterförsäkring eller Semesterförsäkring Sport. Semesterförsäkringen har ingen åldersgräns och kan tecknas för max 45 dagar.

För dig som:

 • reser på kortare resor (< 45 dagar)
 • vill försäkra både dig och din resa
 • vill ha en försäkring som täcker de vanligaste händelserna under resan – utan självrisk.

VISA-kortet

Du vet säkert att du har en gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd när du betalar resan med ditt Visa-kort och du betalar 50-75% av din resa på kortet beroende på vilken bank du har? Det kan vara bra att kolla upp vad som står i villkoren för din bank. De flesta kreditkorten ger försäkring i upp till 60 dagar, men som sagt kolla vad du har för villkor på din bank.

Om Europeiska sjukvårdskortet (EU-kortet)

EU-kortet ger dig rätt till nödvändig sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. Kortet är gratis. EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet.

Med EU-kortet betalar du lika mycket för sjuk och tandvården som de som bor i landet. Du betalar alltså patientavgiften själv. Det är viktigt att poängtera att EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Därför är det viktigt att du har en privat reseförsäkring. Här kan du även läsa mer om vad du ska tänka på för din reseförsäkring när du ska resa till USA.

Försäkring vid bilhyra

Hyrbilsförsäkringar är normalt inte inkluderade i hemförsäkringen eller försäkringarna ovan. Detta är dock inget problem eftersom det alltid ingår försäkring om du hyr bil hemifrån via en svensk återförsäljare.

Självriskeliminering

I vissa av försäkringarna ovan ingår det självriskeliminering vilket i vissa länder kan bli en ganska dyr kostnad, speciellt i Europa. Försök alltid att ha självriskeliminering via din reseförsäkring eller ditt kreditkort som du bokar hyrbilen med. Det finns flera kreditkort där detta ingår.

Läs mer om hyrbilsförsäkringar