Bankkort – En Jämförelse

En jämförelse mellan de olika svenska bankernas kort och avgifter vid uttag utomlands. Daniet satt och funderade på vilken bank han skulle välja och vad det skulle kosta honom nästa gång han ska iväg och resa men hittade ingen jämförelse. Så han tänkte att han säkerligen inte är ensam om att vilja ha en jämförelse, och gjorde en som han nu publicerar här på sidan.

Bank

Kort

Automatuttag i EU-land

Automatuttag i övriga länder

Manuellt uttag på bankkontor

Valutaväxlingsavgift

Årsavgift

Kostnad*

Kostnad* (Student)

Nordea

Visa/MasterCard

0 kr

30 kr

40 kr

1,48%

288 kr

606,60 kr

606,60 kr

FöreningsSparbanken

Bankkort Visa

0 kr

35 kr

35 kr

1,50%

250 kr/(0 kr student)

649,17 kr

607,50 kr

Handelsbanken

Allkort (MasterCard eller Visa)

0 kr

35 kr

35 kr

1,50%

250 kr

649,17 kr

649,17 kr

Handelsbanken

Bankkort (MasterCard eller Visa)

0 kr

35 kr

35 kr

1,50%

250 kr

649,17 kr

649,17 kr

ICA Banken

Bankkort Plus

0 kr

0 kr

2% (min 35 kr)

0%

240 kr

40,00 kr

40,00 kr

ICA Banken

Bankkort

0 kr

0 kr

35 kr

0%

240 kr

40,00 kr

40,00 kr

Skandiabanken

Internationellt Visa

0 kr

0 kr

0 kr

1,65%

230 kr

360,08 kr

360,08 kr

Stadshypotek Bank

Visa

0 kr

0 kr

0 kr

1,65%

288

369,75 kr

369,75 kr

Länsförsäkringar Bank

Visa/MasterCard

0 kr

35 kr

0 kr

1,50%

225 kr

645,00 kr

645,00 kr

SEB

Bankkort Visa

0 kr

35 kr

1,65%

250 kr

678,42 kr

678,42 kr

SEB

Betal & Kreditkort MasterCard

20 kr

35 kr

1,65%

195 kr

669,25 kr

669,25 kr
*Beräknat på resa under två månader utanför EU med budget på 300 kr/dag och uttag på 2000 kr per uttagstillfälle (nio uttag) + två kortbetalningar á 750kr och årsavgiften under de två månader resan varar.Slutsatsen är alltså att överlägset billigast är ICA-banken (men överlägset fulast kort?).Om jag istället för att använda Handelsbanken när jag ska resa iväg i fyra månader använder ICA-Banken  sparar jag 1195 kr i bara valutakostnader. Det är alltså definitivt värt att kika på vad man har för bank innan man ger sig av.Posta gärna recensioner på bankerna och även separat recension på deras internetbank och inloggningssätt så kan jag ta med detta i artikeln också.Jag börjar med Handelsbanken:Inloggningsalternativ: Certifikat eller Användarnamn, Lösenord och Papper med skrapkoder.Siten: Något knölig sida att använda, Certifikatinloggningen fungerar bra med Internet Explorer men omman använder MAC måste man köra en gammal version av Mozilla för att det ska fungera, varkensafari eller firefox stöds.Korten: Ganska schysst utseende på korten, ofta någon slags konstnärligt motiv.

30 kommentarer på Bankkort – En Jämförelse

 1. Maria

  SEB Visa. Logga in med ett Digipass. Funkar överallt – men se till att ha batterier i den innan avfärd. Sidan är enkel och man kommer relativt snabbt in.

 2. P3aK

  SEBs årsavgift på VISA-kort för studenter är 0 kr.

  Jag har haft det i snart 2 år och inte betalat en krona i varken kort- eller års-avgift.

 3. martina olsson

  bra att ta med cash advance (manuellt uttag?) i beräkningen, behövde två sådana på förra resan…för övrigt rekomenderar jag ICA!

 4. Kim Olsson

  FSBs nya Visa 2-kort kostar 50:-/år, ger 12 gratisuttag i Sve eller annat valfritt land, sen kostar varje uttag 10:- vare sig det är i Sve eller annat. Ska själv köra på det då jag inte orkade byta bank till Ica för uastrippen !

 5. Johanna

  Skulle vara kul att se statistik på Danske Bank… har en av dotterbankerna till DB…

 6. Daniel Lundin

  Maria: Tack för SEB-infon. Ska lägga upp den när jag uppdaterar artikeln nästa gång.

  Daniel: Tackar, hittade själv ingen bra jämförelse och misstänkte att det var intressant för mer än mig.

  P3aK: Ser det nu, kikade bara på korten tidigare. De andra bankerna har studentalternativet skrivet där. Men SEB hade det under länken student. Ska ändra detta i nästa uppdatering, men bra att du påpekade det.

  Martina: Japp, Cash Advance är samma sak som manuellt uttag. Har också varit med om att man behövt göra ett par sådana när jag rest därför jag beslöt mig att ta med dem i jämförelsen.

  Kim: Jag funderade ett tag på om jag skulle ha med Visa2 kortet från FSB men där bestämde jag mig för att jag vägrar betala avgift för uttag i sverige för att spara in kostnaderna för uttag utomlands.

  Johanna: Trodde ingen använde den banken, men hade den i åtanke när jag gjorde jämförelsen. Du kan kika här så länge, så lägger jag till även den när jag uppdaterar nästa gång.
  http://www.danskebank.se/PrislistaPrivat

 7. Tipsaren

  Kortuppgifterna på ICA-kortet är svårlästa då man inte lagt en extra konstrastfärg på texten efter det den präglats.

  Butikerna blir irriterade när inte kan läsa texten när de skall jämföra namnet med legitimationen.

  Annars ett superkort som kanske inte är så där jättesnyggt men det har lite retro över sig.

 8. Alexander

  haha, ska vi börja prata utseende på kort som något som spelar roll tycker jag klart att FSB’s svarta kort är snyggast 😀

 9. Tipsaren

  Som sagt var ICA-kortet ser kanske lite töntigt ut men det fungerar.

  Skulle checka in hos SAS på Kalmars flygplats med ICA-bankkortet för att flyga till Stockholm och då skrattade damen i incheckningen åt mig och undrade om man verkligen kunde resa på ett ICA-kort!!!

  Kul är även att använda ICA-kortet för att betala på Coop! Speciellt som Coop de misslyckades att dra igång ett eget bankkort.

  Om man dessutom har MedMera-kort och drar det innan man betalar med ICA-bankkortet får man BÅDE MedMera bonus och ICA-bonus på köpet.

  Koolt va!

 10. Alex mcfire

  Tips, fått samma reaktion på Konsum.
  Enda negativa jag har att säga om ICA-bankskortet är att bonusen skickas ut i checkar, borde finnas en funktion på kortet som gör att man kan få ut sin bonus via det
  istället.

 11. Alex mcfire

  Förresten finns inte Föreningssparbankenlängre utan enbart
  Swedbank nuförtiden.

 12. Emma

  Hej
  Ska resa till Asien i vår och undrar om det går att ta ut pengar med ica kortet i alla atomater eller finns det begränsningar? Fungerar det som ett Visa kort?

 13. Daniel Lundin

  Emma/Mia: Ja, det är ett vanligt VISA-kort och fungerar som vilket annat visakort som helst.

 14. Tina Andersson

  Jag har haft Skandiabanken sen 1999, och är fullständigt nöjd. Jag förstår inte ICA-kolumnen, då inte Årsavgift räknas med i Kostnad*. Kan även tipsa om GE Moneybanks gratis MasterCard, för köp i affär, som inte har ngt valutapåslag.

 15. Daniel

  * (stjarnan) finns dar av en anledning. Om du laser pa kostnad ser du att arsavgiften ar beraknad pa 2 manader precis som de ovriga bankkorten. (240/12)*2=40

 16. Daniel

  Mirjam: Pa vilket satt ar det inte klart i tabellen att det inte kostar nagot i automat i utlandet med ICA kort?

 17. Olssen

  härligt med ica leverkorv jahaaaa 😀 skål för sjutton. lol lol lol lol lol lol daniel petersson är wannabe Leif GW persson. 🙂

 18. Rickard

  Tack för en superbra jämförelse!
  Precis vad jag letade efter!

  Försök dock att sökmotoroptimera sidan lite bättre då jag hittade den först på tredje sidan hos google när jag sökte på just ”jämförelse bank”

 19. Bosse

  Ingen av bankernas växlingskurser gäller med köp av Visa eller Master utan det är Visas och Masters aktuell växlingskurser som gäller.

 20. Eric

  Man ska ha klart för sig att kortföretagen använder sina egna hemliga växelkurser som du ser först på kontoutdraget. Jämför det med den aktuella växelkursen på bank så upptäcker du att det är där kortföretagen tjänar pengar.

 21. Daniel Lundin

  Informationen på denna sida är inte längre uppdaterad, jag erbjuder ramverket i HTML åt den som är intresserad utav att ta över artikeln och uppdatera den. Skicka ett mess till mig på backpacking.se så ordnar vi det //Daniel

Svara till