Så packar du rätt när du ska backpacka

bild utsikt skog

Många väljer att backpacka för att det ger större frihet än de mer organiserade resorna. Med friheten kommer möjligheten att själv organisera och planera – allt från själva resan till vad du ska ta med när du reser utanför de vanliga turistmålen. Här får du ta del av lite samlade tips och råd om vad du bör tänka på när du packar din ryggsäck och saker du absolut inte får glömma.Packningen
Det kanske låter som en kliché, men vikten på din packning kan bokstavligen påverka – och till och med diktera hela din resa. Den primära regeln är alltså: packa inte för mycket. Behöver du mer vägledning – läs den här listan

Allt du tar med dig kan bli stulet eller gå sönder
Det kan vara bra att ha rätt grundinställning innan du sätter igång och packar din ryggsäck, vi hoppas att de här tipsen ska leda dig i rätt riktning.

 • Tänk på att allt du tar med dig kan bli stulet eller gå sönder
 • Om du inte ska till Antarktis så kommer det mesta gå att köpa på ditt resmål
 • Vikten på din packning har en direkt påverkan på hur mycket du kommer uppskatta resan
 • Du kommer inte ha samma behov av distraktioner som hemma, resan kommer förmodligen mer än väl väga upp avsaknaden av den hemelektronik som är självklar hemma

Val av ryggsäck och packning
Ryggsäcken kommer vara ditt hem och ditt liv en lång tid framöver, därför är det viktigt att välja rätt ryggsäck och att organisera packningen på ett sätt som inte kommer få dig att vilja slita loss ditt hår i frustration.

 • Var petig med ditt val av ryggsäck, den kommer vara med dig under hela resan. Välj en som sitter bekvämt, och glöm heller inte att testa den med vikt i innan du köper den i affären. Utan vikten kan du omöjligen få en riktig känsla för hur det kommer kännas att bära ryggsäcken på resan.
 • Organisera dina prylar i plastpåsar med så kallat ”zip-lås”. Du kan till exempel ha en plastpåse för underkläder och en annan för hygienartiklar. Att hitta saker i en stor ryggsäck under tidspress är inte det lättaste, det är därför bäst att försöka vara så organiserad det bara går.
 • Gör en lista av alla de saker du vill ha med dig på resan, pricka av dem vartefter du lägger ner dem i ryggsäcken. På så sätt slipper du slå dig för huvudet när du inser att du glömt något på flygplatsen. Och återigen, ställ dig frågan om du verkligen behöver allt det du lägger ner i ryggsäcken.
 • Om möjligt – ta med en mindre ryggsäck som går att vika och placera i din större ryggsäck. Den extra ryggsäcken kan du sedan använda som handbagage (tänk på att backa handbagaget så du klarar dig några dagar om ditt bagage skulle bli försenat eller t o m försvinna) och ta med på stranden och andra platser där du inte behöver ha med dig hela din packning.
 • Det allra bästa är om du har kläder som kan användas lager-på-lager, om det blir kallt framåt kvällen.
 • Många menar att det mest platseffektiva sättet att packa kläder är att rulla ihop dem.
 • Ömtåliga saker kan du packa i skorna.

Saker du absolut inte får glömma
Vad man tycker är viktigt att ha med sig på resan kan vara väldigt individuellt, här följer dock en kort lista på saker ingen borde glömma att packa ner. Det kanske inte är de mest spännande artiklarna, men du kommer vara glad att du har dem med om du skulle råka ut för något.

 • Papperskopior av dina plastkort, körkort och ditt pass – och även andra viktiga certifikat (t ex dyk- eller fallskärmscertifikat)
 • Papperskopia av din reseförsäkringsinformation
 • ”Nödfallspengar” gömda på ett säkert ställe
 • Ett kort med dina personuppgifter etc. placerad eller insydd någonstans i din ryggsäck (i fall informationslappen utanpå din väska ramlar av eller blir borttagen).
 • Har du en hemförsäkring med reseskydd gäller den vanligtvis i 45 dagar, därefter får du betala eventuell sjukvård själv och det kan bli riktigt dyrt.
 • Ett tips är att scanna in kopior av dina kort, pass och försäkringsbrev och mejla till dig själv. På så sätt har du dem alltid tillgängliga om du skulle bli av med hela ditt bagage.

Saker du bör undvika

 • Undvik att packa ner för mycket kläder som innehåller bomull, det tar väldigt lång tid för dem att torka, och du kommer troligen få tvätta dina kläder en hel del under resans gång. Välj istället kläder av material som polyester, nylon och rayon (cellulosa, konstsilke).
 • Blå jeans; de kanske är dina favoriter, men glöm inte att de väger väldigt mycket och framför allt så tar det väldigt lång tid för ett par jeans att torka.
 • Undvik schampo och duschkräm som luktar fruktigt, såtillvida ditt mål inte är att slå världsrekord i insektsbett.
 • Lämna parfymen som ligger i glasflaskor hemma. Det väger mycket och risken att de går sönder i packningen är stor.

Läs mer här om vad du ska tänka på vid val av reseförsäkringar >

Här hittar du en riktigt bra checklista >
I Backpackinghandboken av Sofie Berner & Pernilla Björkman Engström finns mycket bra läsning!


10 kommentarer på Så packar du rätt när du ska backpacka

 1. Kimona

  Bra artikel!

  Bör nämnas att ett litet kit med sjukvårdsartiklar också är a och o! 🙂

 2. Kimona

  Bra artikel!

  Bör nämnas att ett litet kit med sjukvårdsartiklar också är a och o! 🙂

 3. Kimona

  Bra artikel!

  Bör nämnas att ett litet kit med sjukvårdsartiklar också är a och o! 🙂

 4. Kimona

  Bra artikel!

  Bör nämnas att ett litet kit med sjukvårdsartiklar också är a och o! 🙂

 5. Birgitta & Christer

  Hej!
  Det låter som om det är jag som har skrivit ovan text, då det är så jag packar när jag åker iväg på långresor. Planerar för en ny resa till Sydostasien okt. o nov. 2014.

 6. Tomas Forss

  Mitt tips är att alltid ha ett platt värdebälte under kläderna som inte syns utanpå till pass, kort, biljetter mm i. En ryggsäck kan alltid bli stulen, särskilt på trånga platser.

Svara till