Så undviker du magsjuka på resan

Nu är det högsommar i Sverige, men snart är det är vinter igen och dagarna blir kortare, mörkare och råare. Det är då vi som mest längtar bort till varmare länder för att få lite sol och värme för både kropp och själ. Men en annorlunda bakteriekultur och det ett varmare klimat gör att våra magar är extra känsliga.

Många av de mest populära länderna att besöka på vinterhalvåret, som till exempel Egypten, Tunisien och Turkiet, har gemensamt att ett antal turister som besöker dem råkar ut för magsjuka.

Egypten ett land med många fall
Framförallt Egypten är vad man får kalla ett högriskland med tanke på en undersökning ERV gjorde för några år sedan (2010). Då fick de nämligen fram att så många som 60 % av de som anmält ett ärende till ERV efter sin Egyptenresa ersattes med anledning av just magsjuka. I Tunisien var motsvarande siffra c:a 20 % och i Turkiet 17 %.

Råd från ERV:s servicekontor runt om i världen
ERV har bett anställda på sina servicekontor världen över om råd hur man ska bete sig för att undvika att drabbas av magsjuka:

Gudrun Nylén, Euro-Center Cypern:
”I varma länder råder jag alla att dricka mycket vatten, men i Egypten måste det vara buteljerat! Det är inte dålig mat som främst ger magsjuka, utan en annorlunda bakterieflora som gör att magen reagerar. Håll händerna rena, använd exempelvis våtservetter eller rengöringsgel.”

Irene Munkholm, Euro-Center i Spanien:
”Det främsta rådet är att prova de lokala specialiteterna. Många tror att de är tryggast med att äta på internationella eller skandinaviska restauranger, men många gånger är de lokala restaurangerna och barerna säkrare och håller högre kvalitet, eftersom deras mat är anpassad för landets temperatur.”

Tanja Roug, Euro-Center Sydafrika:
”Generellt avråder jag från att dricka kranvatten när man är i Afrika, men i södra Afrika går det bra. Vad gäller mat så tänk på inte äta något som ser smutsigt ut. Många gånger är det mer riskfyllt att äta buffén på det 5-stjärniga hotellet än på ett gatustånd utanför, eftersom det där tillagas direkt på plats och är färskt.”

Buffe mat från en resa

Några andra tips för hur du minskar risken att drabbas av magsjuka i varma länder:

  • Drick vatten på flaska och undvik isbitar (om inte isbitarna kommer från buteljerat vatten).
  • Håll dig till mat som är genomstekt (extra viktigt med kyckling) eller kokt och varm.
  • Undvik rå mat (som fisk och skaldjur).
  • Undvik sallader och råa grönsaker med undantag av frukt och grönsaker som kan skalas (men se till att du har rena händer när du skalar frukten).
  • Se upp med mjukglass och kulglass (pinnglass brukar gå bra).
  • Undvik att äta av bufféer som stått framme länge.
  • Använd handsprit innan varje måltid och även när du hanterat pengar, de kan vara finnas mycket bakterier på mynt och sedlar som passerat genom många händer i värmen.
  • Ha med vätskeersättning i packningen och drick mycket vätska om du skulle bli dålig.

Skaffa en billig och bra försäkring:

Var den första som kommenterar

Svara till