Tips om olika sjukdomar på resan

Många backpackers som reser runt i flera månader i miljöer totalt olika den vi har hemma brukar drabbas av någon slags sjukdom under sin resa. För de flesta är det ofarligt men vissa drabbas hårdare. Christer har sammanfattat en liten guide om olika sjukdomar, och hur man kan upptäcka dem och hur man går till väga. Christer påpekar dock att det är viktigt att uppsöka läkare i många fall, men denna guide kan vara en bra första hjälp för den som oroar sig.

Egna erfarenheter

Jag ska börja med att tillägga att allt som står i denna artikel är vad jag själv upplevt och hur jag tagit hand om mina åkommor. Ni ska givetvis rådfråga läkare och ev. vaccinationscentraler om råd innan ni själva ta några beslut om hur just ni ska göra.
Jag har på mina resor genom åren blivit sjuk och tänkte ge en inblick i hur en vanlig sjukdomsbild kan se ut och hur ni kanske kan bota en del av det utan att behöva bli livrädda om det skulle inträffa. Jag kommer inte ta upp alla åkommor man kan drabbas utav för det skulle krävas att skriva en bok för att göra, men ett par av de vanligare kommer jag att ta upp.

Solsting/Solrelaterade sjukdommar

Detta är väldigt vanligt då man befinner sig på en ny plats med högre temperaturer och närmare ekvatorn än man kanske är van vid. Man ska se till att dricka mycket vatten och inte utsätta sig för för mycket sol i början utan försöka ta det försiktigt. Man ska se till att smörja in sig rikligt i början innan huden vant sig mer. Jag själv är väldigt dålig på det och har ganska tålig hud, men någon gång har jag åkt på att bränna mig rejält och förutom faktumet att man ser för jävlig ut så kan det ju vara direkt skadligt i form av risken för hudcancer. Skulle ni bli uttorkade, se då till att ni får i er rikligt med vätska och även kanske någon form av vätskeersättning som t.ex. Resorb.

Diarré

Att magar blir upprörda av att byta miljö, klimat och bakterier är absolut inget ovanligt och ingenting man ska bry sig om. Vad som kan vara irriterande är om man måste förflytta sig längre sträckor då. Imodium (loperamidhydroklorid som är det aktiva innehållsämnet) kan användas vid nödfall vid förflyttning, men tänk på att det INTE botar problemet utan bara stänger in det. Har ni hög feber eller blod i avföringen kan ni genast börja fundera på alternativ medicinering eller att uppsöka sjukhus. Mag-antibiotika kan vara ett bra komplement i reseapoteket. Ha även alltid resorb till hands om ni skulle bli uttorkade utav vätskeförlusten en eventuell diarré kan ge. Har ni drabbats av t.ex. giardia/giardiasis som jag har så måste den behandlas med annan medicin som t.ex. ciprofloxacin, metronidazole eller tinidazole som tas en gång X 2g eller 4g som jag blev rekommenderad och som hjälpte på en gång. Just giardia kan lätt upptäckas med att man har uppsvullen och gasig mage, magkramper, slemliknande och väldigt illaluktande diarré. Symptomen kan försvinna ett par dagar för att sedan komma tillbaka igen så man måste vara försiktig så man inte tror att den är borta utan behandling för att den försvinner. Den tar väldigt på kroppen och dess immunförsvar och man blir därför mer känslig för annat och bör bota det så fort som möjligt.

Bett/insekter

Insektsbett av alla de möjliga slag kommer ni säkerligen att få, inte minst i form av myggbett. Det bästa sättet att undvika dessa är att se till att man har myggmedel på kroppen eller sover med myggnät. ”Bedbugs” eller sänglöss som de också kallas kan vara vanligt. Har du sovit ihop med dessa så kommer du att få bett som liknar myggbett men som ofta är i rader på kroppen. Dessa rackare bor ju i sängar och du kan vara försiktig om en madrass ex är smutsig eller har blodfläckar. Du ska om det inte går att byta säng då försöka täcka sängen med ett relakan eller något annat som kan fungera som skydd. Geting, skorpion och ibland spindelbett kan ge allergiska reaktioner och kortison kan du vara en lösning. Spindlar och vissa arter av skorpioner trivs i varma fuktiga utrymmen såsom ex dina skor. Är du någonstans där du vet att det är vanligt så ruska skorna o se till så inget använder dem som hemfrist innan du tar på dem.

Höjdsjuka

Är väldigt vanligt och drabbar alla olika och kan i vissa fall till och med vara dödlig. Den bör tas på allvar och göras något åt. Redan vid 2500 meters höjd kan den börja ge effekter på de flesta människor. Att man känner sig tung i början vid hög höjd är inget farligt utan fullt normalt innan kroppen vant sig, men när feber, huvudvärk, illamående och liknande symptom börjar uppkomma kan man ta det som ett varningstecken. Om man då kan ska man försöka gå neråt i höjd och helst också sova på lägre höjd. Man ska se till att få i sig rikligt med vatten och även energirik mat. Jag har själv varit och klättrat på ganska hög höjd utan att drabbas men även drabbats av den i Quito som anses ligga relativt lågt (2850m). Jag hade då samtidigt giardia, vilket jag fick veta efteråt, och blev totalt utslagen av kombinationen av dessa två. Mitt hjärta värkte, huvudet ville gå i bitar, jag kunde inte andas och fick en allergisk reaktion i kroppen samtidigt som magen var upprörd. I 48 timmar kände jag mig faktiskt döende innan jag fick veta att giardian var orsaken till allt detta. Efter att ha fått i mig rätt medicin mot detta försvann höjdsjukan samma dag, då immunförsvaret slutat jobba på högvarv med parasiten. Så återigen, ta saker på allvar när ni känner er riktigt dåliga.

Malaria

Det största frågetecknet och orosmomentet hos de flesta resenärer. Att ta eller inte ta malariaprofylax, vilket profylax osv. Det finns inga klara riktlinjer för hur man ska göra, utan var och en får komma fram till sitt sätt att lösa detta dilemma på. Jag själv har inte tagit profylax i vare sig Sydostasien eller Sydamerika och då färdats genom högriskområden såsom t.ex. Amazonas. Däremot har jag i Östafrika använt mig utav Lariam men ändå lyckats få malaria, så inga garantier för vare sig det ena eller det andra kan ju ges. Man kan även använda malariaprofylax som botemedel mot malaria, men då ska man isåfall ha ett annat preparat än det man eventuellt använt som profylax. För sådan behandling bör du uppsöka läkare innan för råd. Symptomen vid malaria brukar vanligen likna influensasymptom såsom feber, huvudvärk, illamående, ont i leder, och som jag upplevde det att man kände sig konstant yr. Malara SKA tas på allvar och botas omgående då det kan leda till döden om inget görs åt det. Mellan 1-2 miljoner människor dör av sjukdomen årligen, men de flesta av dessa är barn och äldre eller personer som inte ens kan ta sig till sjukhus eller har råd att göra det. Ta därför vara på den lyx ni har som västerländska ”rika” människor och se till att göra malariatester om ni känner er osäkra. Se även till att ni botas på plats i landet eller området där ni fått det och åk inte hem och tro att ni ska bli botade bättre. Det är en sjukdom som botas dagligen där ni är och kunskaperna och korrekt medicin finns bättre på plats. Det rådet gäller för övrigt för de flesta tropiska sjukdomar.

Bilharzia (Schistosomiasis)

Afrikas mest mytomspunna sjukdom. Det är en parasit eller mask som finns i de flesta vattendrag och sjöar runt om i Afrika och på flera andra ställen i världen. Den tar sig in i huden och kläcker där ägg som sedan sprids i kroppen, du kommer alltså fungera som en värd åt parasiten. Man måste vänta ca 3 månader på att kunna ta medicinen mot detta för att kunna säkerställa att alla ägg i kroppen kommer dö. Biltricide som medicinen heter tas en gång och botar detta dilemma. En tanke kan vara at köpa med sig denna medicin utifall att och sen inte oroa sig eller inte bada var man vill med risk för sjukdomen.

Det här är några utav de vanliga sjukdomar man kan drabbas utav och jag vill förtydliga att uppsöka läkare är det bästa, men om sådan inte finns tillgänglig kan man kanske använda mina råd som riktmärke för vad man ska göra. Kom ihåg att lyssna till era kroppar och dess signaler men samtidigt inte börja oroa er vid minsta fel. Förkylningar, feber, huvudvärk och upprörda magar kommer vara en del av ert resande och inget att oroa sig för. Se till att njuta av era resor och gör något åt det som bör göras något åt.

En sjuk hyena

2 kommentarer på Tips om olika sjukdomar på resan

  1. Kenneth

    Efter att ha akt pa det mesta av det du beskriver efter 16 ars backpackande sa intygar aven min fru, som ar sjukskoterska att artikeln ar informativ. Skulle rekommendera ”Helthy in Africa” av Lonely planet vart man an ska resa.

Svara till