Ceuta – Afrikas okända pärla

Ceuta är en av Europas utposter i norra Afrika. Trots ett mycket intressant läge är staden nästan en vit fläck på världskartan, en plats de flesta skyndar igenom på väg till Marocko. Men staden har mycket att erbjuda, både för den historieintresserade och den shoppingsugne.

Ceuta är tillsammans med Melilla Europas utposter på den afrikanska kontinenten. Städerna hör till Spanien men har ett relativt självstyre, ungefär som Åland. Ceuta har speciella skattelättnader, vilket gör staden till ett perfekt shoppingområde för bl.a. elektronikprylar. Ceuta ligger i nordöstra hörnet av Afrika, mitt emot Cadiz-provinsen i södra Spanien. Gibraltars Sund är endast 21 km brett, men strömmarna i sundet är starka för här möts Medelhavet och Atlanten.

Ceuta är en gammal stad och har befolkats av alla de stora medelhavsrikena. Staden grundades av fenicierna runt 600 f.K. Namnet kommer troligtvis från Romartiden, då staden kallades Septem Fratres, de sju bröderna, som motsvarar de sju kullarna staden står på. Sedan 1000-talet e.K. har staden omväxlande hört till Castilla och olika marockanska dynastier.

Den portugisiska kronan intog området 1415 och Ceuta var Portugals första koloni. 1640, när Portugal blev självständigt , övergick Ceuta till att vara en del av Castilla, men ockuperades vid ett flertal tillfällen av Marocko. Under spanska inbördeskriget spelade staden en viktig roll som knutpunkt mellan fastlandet och Spanska Protektoratet i norra Marocko. Staden är i dag ett område med stor militär och polisiär närvaro och många spanska ungdomar gör sin militärtjänst i staden.

Ceutas läge och historia har gjort staden till en ”bro” mellan Europa och Afrika och det har bidragit till att befolkningen består av en mix av kulturer och religioner. Här lever kristna, muslimer, judar och hinduer tillsammans och med största möjliga respekt för varandra. Officiellt språk är spanska men tack vare närheten till Marocko och den stora andelen muslimer talar väldigt många även den marockanska dialekten dariya. Valutan är euro men i de flesta affärerna kan man också betala med marockanska dirham.

Få platser i världen kan erbjuda utsikt över 3 länder och 2 kontinener plus 2 hav som sammanstrålar mitt i Gibraltar Sund. Det finns flera miradores, utsiktsplatser, bl.a. Ermita de San Antonio del Tojal. Staden har ett stort kulturhistoriskt värde och det finns gott om intressanta byggnader och monument, bl.a. Casa de los Dragones mitt i centrum, där el Casino Africano tidigare var inhyst. Los Baños Árabes (rester av ett arabiskt bad från 1200-talet) och flera arkeologiska utgrävningar är välbesökta platser. Det finns ett flertal muséer, både historiska, religiösa och militära, alla har gratis inträde.

Staden har också ett modern centrum, men de flesta affärskedjorna är de samma som på fastlandet, men med något högre priser. Däremot är det fortfarande fördelaktigt att köpa elektronik och spel i Ceuta, det skiljer en hel del i jämförelse med fastlandet. Det går att pruta i vissa affärer. För den modige finns ett industriområde (Al Madraba) nära den marockanska gränsen där man kan göra riktiga kap om man är ute efter billiga kläder och skor, prydnadssaker och krimskrams. Staden har ett rikt kulturliv och precis som i övriga Spanien ett intensivt nattliv, som till största delen lokaliseras till el Pueblo Marino och el Parque Marítimo del Mediterráneo.
 
Det är enkelt att ta sig till Ceuta från det spanska fastlandet. Ett flertal färjelinjer trafikerar rutten Algeciras – Ceuta och det finns även en helikopterrutt direkt från Málagas flygplats till Ceuta. Det enda man behöver, precis som föri övriga Spanien, är ett giltigt pass. Ceuta är ett perfekt endagsresmål men vill man fortsätta in i Marocko är Ceuta bästa vägen. Gränsstationen heter Tarajal/Bab Septa. Till gränsen kommer man antingen med taxi från färjan eller med buss (Linje 7, Frontera/Plaza de la Constitución) från någon av hållplatserna en liten bit utanför hamnområdet. Åker man med egen bil är det ordentligt skyltat med ”Marruecos Frontera” (Marocko gränsstation) hela vägen från hamnen.

Var den första som kommenterar

Svara till