Kew Gardens, London

När du sett Big Ben, är mätt på shopping och storknar om du ser ett grått hus till kan du ta tunnelbanan till Kew Gardens och njuta av allt grönt. Ungefär 10 km sydväst om London ligger Kew Gardens, en stor botanisk trädgård. Den är värd ett besök även om man inte är överdrivet växtintresserad.
 
Om det är fint väder under ett sommarbesök kan man utan problem tillbringa några timmar med att strosa runt i parken, ha picknick och njuta av den friska luften, eller den starka blomdoften i Rhododendron Dell.

Om man matar änder och gäss, kan man bli uppvaktad av en och annan väldigt påflugen ekorre. Även under vintern blommar vissa blommor, och en stund i ett varmt växthus med exotiska träd och blommor kan vara ett trevligt avbrott mot Londons fuktiga kyla.

På området som är 120 hektar stort finns flera växthus, bland annat palmhuset som byggdes strax före år 1850 och innehåller kokospalmer, bananplantor och mangoträd. I det tempererade huset som är världens största glashus finns växter från bland annat Asien och Australien, och dessutom världens största inomhusväxt. Det finns olika hus för bonzai-träd, kaktusväxter, orchidéer, näckrosor och så vidare.
 

Där finns även en pagoda och en liten sjö, en särskild stenträdgård, en trädgård med rosor och en annan med olika sorters gräs. Om man vill titta ordentligt på allt tar det en hel dag, så det är bättre att ta en karta vid entrén och välja ut vad man vill se.

Bland höjdpunkterna under året kan nämnas de krokusar som i februari blommar i hundratusental, näckrosorna som blommar under sensommaren och de många trädens vackra färger på hösten.

Det är lätt att ta sig hit med tunnelbanan. District Line mot Richmond stannar vid en hållplats som heter Kew Gardens (zon 3) och sen är det tio minuters promenad till entrén.


 
Efter några timmar i parken kan man fortsätta till Maids of Honour som ligger nära parken. Det är ett väldigt engelskt och väldigt charmigt fik, med blommiga gardiner och stora tekannor. Sconesen är mumsiga och finns naturella eller med russin. De serveras med sylt och clotted cream; grädde som vispats till smör men som har en mildare och godare smak än vanligt smör. Där finns också kakor, bakelser och bakverket som givit fiket sitt namn; en snurra av smördeg med citron, mandlar och marsankräm. De serverar även lunch.

1 kommentar påKew Gardens, London

  1. Project flickan

    Tack! Jag gör ett project om storbritannien och det här vad just det jag letade eftär, så tack en gång till!!!

Svara till