Volontärresor med fokus på hajar och forskning och bevarande av vithajen

Gillar du att utmana dina rädslor? Då kanske volontärarbete i Sydafrika med vithajar kan vara något för dig? Du får till exempel assistera vid dykningar i bur för turister, vilket hjälper till att finansiera en stor del av den utrustning som behövs för att kunna forska om vithajens liv och dess fortplantning.

Vithajar är ju den mest kända av alla hajarter och den störst nu levande rovfisken (kan bli uppåt 3,5-4,0 meter). Vithajen äter fisk, sälar, kadaver, andra hajar och det händer även att den äter fåglar. Vithajar är troligen ensamlevande, men det finns en social hierarki. Vithajarnas tänder är formade för att skära och kan bland annat skära genom segt kött, ben och senor. Vissa menar att vithajen är släkt med en utdöd hajart, Megalodon, också kallad jättetandhaj (Carcharodon megalodon). Denna antas ha haft ett liknande utseende som vithajen, men kunde bli upp till 16 meter lång och väga över 52 ton.

Vithajen har en av de största geografiska utbredningarna av alla hajar och förekommer i de flesta hav, som Stilla havet, Atlanten, Indiska oceanen och Medelhavet. Satellitstudier och genetiska studier tyder på att vithajen kan migrera långa sträckor. I området i södra Sydafrika, nära Kapstaden, har ett intressant beteende observerats: varje vinter samlas ett flertal vithajar i False Bay runt ön Seal Island. I sin jakt på de pälssälar som håller till där under vinterhalvåret kan man observera vithajar, stora och små, när de bryter vattenytan i snabba och kraftfulla attacker på sitt byte. Fenomenet kallas breaching (bryta igenom).

Som haj-volontär får du utbildning inom biologi, beteende, forskning, bevarande, attityder, hajattacker och grundläggande sjömanskunskaper och du får hjälpa till med administration och forskning kring hajarnas liv och vanor. Du hjälper även till vid dykningar som anordnas för turister i bur. Dykningen för turister bidrar till att finansiera en stor del av den utrustning som behövs för att forska vidare om vithajens liv och dess fortplantning. Dessutom bidrar den till att fler människor lär sig att respektera vithajen, som ofta är ett missförstått djur.

Ett volontärprojekt kommer sannolikt att förändra din bild av vithajen för alltid. För vithajar är mycket intelligenta och sårbara, och förtjänar både sympati och respekt. Utbildning hjälper människor att bli av med sina rädslor och en större förståelse för en art som har ett dåligt rykte, men bara gör sitt bästa för att överleva.

Projektet är tillägnad forskning och bevarande av vithajen samt att arbeta med studenter, eko-turister, forskare, organisationer och olika marina organisationer. Det huvudsakliga målet är att förändra människors syn på vitahajar och att förhindra den årliga slakten av nästan 100 miljoner hajar (det finns även uppgifter som gör gällande att hajarnas population har fallit med så mycket som 90 % de senaste 30 åren).

Var den första som kommenterar

Svara till