Guide till Tobago

På Tobago finns tre saker som är billiga – alkohol, cigaretter och bensin. Resten kostar, men så smakar det också. Paradisstränderna finns på riktigt, dykningen är otrolig och stämningen på topp. Wilda berättar mer om livet i den karibiska övärlden.

Att som Backpacker njuta av Trinidad och Tobago kan bli lite knepigt. Fast med planering och beredskap om att, ja, det är dyrare än i Asien, kommer du garanterat att ha en underbar tid. Framförallt om du är typen som dissar konstant sol vid en pool. Fartfyllda aktiviteter finns det nämligen gott om; ridning, cykling, trekking och dykning är bara några exempel. Landet Trinidad och Tobago består av två öar, varav Tobago är betydligt mindre. Denna artikel berör främst Tobago.
 
Boende
Tyvärr finns det inte samma möjlighet att enkelt finna billiga hostels och guesthouse som på andra destinationer (läs Asien/Sydamerika). Räkna med att betala minst 30 USD och uppåt per natt för ett guesthouse.
 
Flertalet hotell ligger i Crown Point, nära flygplatsen på öns sydvästra udde. Här samlas naturligtvis många turister. I den största staden, Scarborough, på atlantsidan finns också ett antal boendealternativ, men staden är ingen direkt höjdare i sig. Speyside, på den nordostliga udden, är då ett trevligare alternativ. Lite billigare och mindre folk. Dykningen är dessutom bäst här uppe. Sedan finns hotell spridda på olika platser runt ön. Tobago är inte stort så var du än bor kommer du att kunna se hela ön om du vill. För att på enklast sätt glida in i det karibiska livet, bo ett par dagar i Crown Point och ”turista”. Sen drar du dig vidare norrut.
 
Det är tveksamt om du kommer hitta något billigt och bra genom att åka utan att boka. Boka i förväg utan att betala för hela vistelsen så kan du byta om ditt vandrarhem suger. Hitta aktuell information här.
 
Vill du både aktivera dig och bo gratis kan du volontärjobba i stallet Friendship Riding Stables. Du arbetar 40 timmar per vecka och får då gratis boende och mat. Naturligtvis förutsätter det att du har hästkunskap! Läs mer här. Blivande divemasters och instruktörer kan naturligvis kontakta öns dykfirmor och förhoppningsvis ordna något fördelaktigt. Att hyra villor är också populärt men dyrt.

Transport
Lokalbussar finns att tillgå. De kör mellan de större städerna som Crown Point och Scarbourgh ungefär varje timme. Räkna med att vänta länge och sedan vänta lite till. På Tobago skyndar man långsamt eller helst inte alls. Eftersom både tidtabeller, priser och linjer kan ändras utan förvarning kan du ringa PTSC på (868) 639-2293 (Tobago) eller (868) 623-7872 (Trinidad).
 
Testa annars Maxi-Taxi. Det innebär privatägda minibussar för 12 eller 24 personer. Färgen på bilens målade bård anger vilken rutt den följer. På Tobago har alla Maxi-Taxi blått band medan det på Trinidad finns olika då ön är större.
 
Vanliga taxibilar finns också. Tänk på att de inte har Taxi skrivet på sig utan kolla efter bokstaven H först på registreringsskylten. För tidtabeller och prislistor, läs mer här.

 
Hyrbil
Bästa sättet att transportera sig på är med en egen hyrbil. Här kan du hitta bra pris på hyrbil. Ytterligare ett par saker komplicerar körningen: Vänstertrafik gäller, vägarna är smala och fyllda av skarpa kurvor, djupa hål dyker oväntat upp i släta vägar. Dessutom ska du ta dig genom en försäkringsdjungel och se till att hyra bilen av ett pålitligt bolag. Maxhastigheten på vägarna är 50 kilometer i timmen. Men låt dig trots allt inte avskräckas, vill du se mycket på kort tid är bil bästa valet.
 
För dem som inte har egen bil är det att lifta som gäller. På Tobago är det ett helt normalt sätt att ta sig fram. Testa själv att plocka upp liftare eller lifta men håll ögonen öppna efter suspekta personer och situationer, precis som vanligt. Se också till att ge en liten summa till föraren när du kliver av.

Cykelvägar finns inga, men ska du inte så långt är hyrcykel riktigt trevligt. Tänk på att de skarpa kurvorna gör att bilister inte ser dig. Dock så är många väldigt vänliga och hjälpsamma. Jag satt brevid min cykel vid vägkanten för att pusta ut och ta några bilder. Då stannade den första förbipasserande bilen och en lokal kvinna frågar om jag har ramlat eller behöver hjälp! Det finns även dem som tar med egna cyklar och drar runt hela ön. Se då till att ha tränat upp benmusklerna i förväg. Backarna är långa och många så att säga.
 
Resa till Trinidad gör du med flyg eller färja.
 

Dykning
Det finns två huvudsakliga utgångspunkter för dykning, Crown Point och Speyside. I deras närhet ligger flera dykplatser, sedan finns ett flertal dykmål spridda kring ön och nås med båt. Beroende på säsong kan du få se allt från hammarhaj och mantor till den största hjärnkorallen i världen enligt min divemaster (den ser du alla säsonger).
Flertalet dykfirmor erbjuder sig att ta dig med ut på tur, men välj noga. Att promenera runt i Crown Point och besöka alla dykcenter tar inte lång tid. Då skaffar du dig en egen uppfattning. Extra Divers står högst på min lista. De har center i både crown point och speyside. Dessutom är de en internationell kedja från Europa med gott rykte. Manta Divers skriker högst men är inte bäst enligt mig.
 
Dykbåtarna i Crown Point är inte mycket att ha vilket center man än väljer. De är små med utombordsmotorer och har bara plats för att sitta ned på och krångla på sig utrustningen innan du rullar baklänges ned i vattnet. Tiden mellan två dyk spenderas på land.

Nöjesliv och aktiviteter 
Att gå till skolan en söndag är faktiskt helt okej, i alla fall på Tobago. Sunday School på Buccoo Beach är ett perfekt ställe att avsluta veckan på. Ett steelband spelar både populärmusik som reggae på specialbyggda oljefat. Och det låter riktigt bra. Efter showen tar festen i discoformat vid. Lokala ynglingar och turister minglar glatt medan de häller i sig läskigt billig punch, rom och cola, öl och smirnoff ice. Många hävdar att Sunday School är en turistfälla, och visst kanske är den det. Fast du måste nästan gå en gång ändå!

Buccoo goat race festival – Täbygalopp korsat med rastafari, vad får du då? Jo den årliga getkapplöpningen. Den hålls varje påsk i Buccoo. Getterna som används är noga framavlade och tränade. Eftersom de uppenbarligen är för små att rida på får deras ”jockeys” springa bakom. Detta event är mycket populärt, liksom krabbracen. Tänk dig scenen i Pirates of the Caribbean när Elisabeth och Jack finner sig övergivna på en strand. Efter många om och men slutar det såklart med en rejäl eld och mycket rom. Dra ihop ett par sköna lirare och gör samma sak!
 
Annars finns det arrangerade barbeques på olika stränder och småöar. Erbjudandena kommer att hopa sig över dig så fort din turistnuna kikar ut på stranden.
 
På kvällarna är det i Crown Point det händer. Den lilla biljardbaren precis innan flygplatsen är lagom sunkig med billig dricka. Många locals går hit snarare än till de olika hotellen. Vill du dansa kilar du till The Deep, nästan längst ut på udden. I deras källarlokal klubbar du fram till småtimmarna. Men, ofta är det ganska folktomt. Ett hett tips är att hålla utkik efter flyers med info om fester på olika hotell. Nattlivet är inte anledningen till Tobagoresan.
 
Du kan lätt hyra cykel i Crown Point, kika runt och se vem som har schysstast cyklar och priser för dagen. Trampa runt bland småvägarna eller ut mot Friendship Cove och stallet ”The Stables” eller ta en tur till Buccoo.

Ridningen på The Stables är härlig. De har nybörjarturer och mer avancerade utfärder. Min tur startade i regnskogen, sedan red vi genom mangroven och ut i vattnet. Avslutningsvis galopperade vi över stranden. Vilken barndomsdröm!
 
Att golfa är inte min grej men jag stötte på några britter som berättade att golfbanan på Tobago verkligen var något speciellt. Jag tycker jag bättre om vattenfall, Argyle Falls, med fall på fyra nivåer är vackert men ganska jobbigt att klättra upp till. På de översta nivåerna kan man bada så ta med badkläder!
 
Mat
Penny Savers – matbutiken i Crown Point. En halvtimmes promenad längs stora vägen tar dig till Penny Savers, matbutiken för dig som har kök.
 
Den italienskägda pizzerian i Crown Point är riktigt grym. Vill du äta lokal mat sticker du in på någon av de små serveringarna längs stränderna eller köper något i kioskerna. Roti med olika tillbehör plus fiskrätter dominerar.
 
Jemmas Tree House på norra delen av ön är byggt i och kring ett stort träd. Tyvärr är stället sönderhypat, annars hade det varit väldigt mysigt.
 
Dricka
Välj mellan rom och cola eller ölet Carib. Annars är Smirnoff Ice billigt.

Stränder
Stränderna är många och mysiga. Palmerna hänger ut över sanden och ja, det är verkligen otroligt vackert. Slår stränderna i Thailand med hästlängder. De flesta är relativt övergivna. Vid Arnos Vale finns det ett hotell så dit ska du inte om du vill vara i fred men du kan se många fågelarter. Pigeon Point är ett övergivet koksnötsplantage omgjort till badplats. En liten inträdesavgift tas ut. Här finns små affärer, restauranger och massor av turister. Du gör bäst i att undvika stället om du inte ska ta en vindsurfinglektion. Vid Castara och Englishman’s Bay finns bra snorkling. Över lag är västra sidan bättre för bad och snorkling, på Atlantsidan går ofta höga vågor och det förekommer kraftiga undervattensströmmar.

Little Tobago är paradiset för fågelskådaren. Den lilla ön ligger utanför Speyside och utgör en trevlig dagsutflykt för fågelfantaster.
 
Övrigt
Vill du packa ned dina kamouflagefärgade shorts bör du tänka om då det är olagligt för civila att bära militärmönstrade kläder.
 
Det finns inga giftiga djur på Tobago men ett giftigt träd: Manchineel Tree. De växer ofta på stränder och nära vattnet, men det finns skyltar på de flesta. Så ta en titt och lär dig känna igen vad du ska passa dig för.
 
Du kan hitta mycket information på siten MyTobago fast på ön går det rykten om att hotellen, dykfirmorna och så vidare som de rekommenderar på hemsidan ”mutar” ägarna till sidan med gratis boende, mat och dykning för att få ett bra betyg…
 

Stephen om Trinidad
Då jag själv inte varit på Trinidad, men umgicks mycket med en kille och hans syster som kommer därifrån bad jag honom berätta lite om Trinidad och Tobago. Här kommer hans berättelse:
 
”To travel to Trinidad from Tobago is TT$100 return on the fast ferry (takes just under 3hrs) or TT$300 return on the airplane (takes 20 minutes max). Could be a fun thing to do, although apart from the time of year when Trinidad hosts it’s carnival, there’s not much else to do here. Unless you are a nature/hiking type person, in which case there are lots of water falls and tropical river type hikes that you can take. But Trinidad is a lot bigger than Tobago, so walking from place to place wouldn’t really be recommended (and not really that safe either…). Of course there are things like clubs and cinemas… but you can do that sort of thing anywhere in the world.

So that’s Trinidad… Tobago now.You can get cheap hotels (aka guest houses) in Tobago for around TT$100 a night, although this may mean no air conditioning and no pool. Also these cheaper hotels/guesthouses tend to be further away from the nice beaches. Not a problem if you’re into walking around and seeing the island though.Never really heard about any hostels… I think trinis tend to think that sharing a room and bathroom facilities with a stranger is kinda weird (culture difference I guess).
 
As far as backpacking in Tobago…it’s probably a lot safer than Trinidad. The robbery/violence has increased quite a lot in Trinidad especially in remote areas. When hiking and stuff you should really do it with a group of people. There is a lot less of this in Tobago and of course it’s a smaller island so walking around it is possible. There are quite a few nice beaches… some very touristy (ie crowded)… others more remote and ’nature-ish’. All very nice though and usually safe for bathing unless the waves are really high”.

1 kommentar påGuide till Tobago

Svara till