Tunisien, del 1

Omar tipsar Backpackings läsare om sitt hemland Tunisien, som är så mycket mer än bara ett charterparadis med jobbiga försäljare och turistrestauranger.

Jag vet inte vad du associerar till när du läser ordet ”Tunisien” (kanske hägrar en öken framför dig, kanske drar oförskämda försäljare i dig med löfte om kompispris, kanske ligger du i sol och steks), men för mig är landet farmor som förebrående säger att jag besöker henne alltför sällan, det är mopedfärder till karga olivträd, det är couscous och kvällsvattenpipa, det är lanthuset utanför vilket en fjättrad, till synes rabiessmittad hund skäller, det är lille kusin Hatem som inte vet vad bromsar är på gocart-banan.
 
Navet för mina upplevelser och intryck är staden Sousse med omnejd, som med sina 160 000 invånare är Tunisiens tredje största stad. Den ligger vid Medelhavet, på en kuststräcka mellan Hammamet- och Gabès-bukten som kallas ”Sahel”. Själva staden går ibland under beteckningen ”Sahels Pärla”, vilket i mina öron låter lika exotiskt och Aladdin-aktigt som Samarkand och Timbuktu, men som rimmar illa med stadens charteranpassning: numera kan man utan problem beställa köttbullar och potatismos på ett flertal restauranger, man kan vandra hela strandpromenaden utan att mötas av mycket annat än hotell och nöjespalats, man kan åka plastbanan efter motorbåt.

Köttbullar är gott och plastbananer är kul, men åker man till Tunisien kanske man vill uppleva något mer… tunisiskt.
 
För en riktig mjukstart kan du bege dig till Port el Kantaoui en bit utanför staden. Det går bussar och taxis dit, men jag rekommenderar varmt en tuk-tuk-tur istället. De utgår från en hållplats precis vid stranden i centrala Sousse (vid Abou Nawas-hotellet), det är omöjligt att missa dem. De låter som fan, de går långsamt, det luktar avgaser – men när du väl är framme är du upplivad som ett barn.
 
Vilket passar utmärkt, eftersom du då är i stämning för ett besök i Hannibal Park. Det ligger inte långt ifrån sluthållplatsen. Där kan du åka vikingaskeppet i fenicisk tappning, du kan åka snurrande tekoppar och ett pyttelitet tåg som går i snigelfart runt hela nöjesparken. På kvällarna brukar de locka de lite mindre barnsliga med traditionell musik och några dervischer som snurrar på sina vita burnuser, med de rosröda huvudbonaderna som medelpunkt.
 
När den arabiska flöjten har förlorat sin inledande charm och bara låter gnällig, är det dags att dra vidare. Förslagsvis ner till Port el Kantaouis marina, som är vacker på dagen men ännu vackrare på kvällen. Längst ute på de konstgjorda vågbrytarna är det oftast tomt på folk; man kan se Sousses ljus borta i söder. Det är romantiskt där ute, och om du klättrar upp på de fyrliknande byggnaderna kan ingen se dig. Eller… nästan ingen kan se dig: vakterna brukar vara skarpögda som ugglor.
 
Om de får syn på dig är det bara att gå ner. Be om ursäkt eller spela dum.
 

Oavsett vad som händer är det alltid skönt att varva ner på kvällen, och här passar ett kafébesök utmärkt. Ett av de bättre kaféerna i Kantaoui heter Mesk Ellil, där finns gäster som är turister och gäster som är tunisier, där finns servitörer som är uppmärksamma och tjänstvilliga. Om du beställer en kopp arabiskt kaffe – något starkare än det vi är vana vid här hemma – kan du be någon att spå dig i kaffesumpen. När koppen är urdrucken lutar du den en smula, så att sumpen kan klättra på kanterna.

Sedan ställer du ner den på bordet igen, och vips finns det tecken för den som kan tolka. Ett för mig nödvändigt tillbehör till kaffet eller mintteet är vattenpipan, och om du aldrig förr har provat är Mesk Ellil platsen att göra det på. Det finns många sorters tobaksmaker att välja mellan: honungsmelon, druva, äpple (godast!), choklad, mint etc. Den som vill hosta i dagar väljer ”Sheikh El Balad” – det starkaste som erbjuds på rätt sida av lagen.
 
Efter kafébesöket är du nog rätt trött. Vila upp dig, för i nästa del ska vi till några i högre grad tunisiska ställen.

4 kommentarer på Tunisien, del 1

  1. Anton Altgard

    Harligt att hitta en artikel om Tunisien, aker dit i Juli och hoppas pa att kunna se lite annat an turist-straken. Ser fram emot nasta del.

  2. Ida

    Hej Omar! Har planer på att åka till Tunisien ensam. Tycker du att det är en bra plan eller är det rent av farligt? ha det bra!

Svara till