Att hamna i Hamburg

Hamburg är en lättillgänglig och närliggande stad och ett perfekt resmål för en kortare nöjesresa. I stort sett alla flygbolag flyger till Hamburg och enligt Johanna är det en vacker och charmerande storstad som väntar dig.

Första gången jag åkte in mot Hamburg från flygplatsen Fuhlsbüttel tedde sig staden dyster i mina ögon. En taxichaufför som var endera ovillig eller oförmögen att tala engelska tog oss till hotellet genom ett ihärdigt regn som skapade imma på rutorna. Jag drömde uppgivet om soliga sydländer och livliga storstäder medan staden passerade utanför i nyanser av grått.

Men bara timmar därefter lärde jag mig att Hamburg kan vara både en mycket solig och en mycket livlig stad. Det finns en rik mångfald bland stadens invånare samtidigt som de överlag är både välkomnande och godmodiga. Jag kan rekommendera vem som helst att bege sig dit, om det så är för att ha en weekend med shopping och restauranger eller för att man vill bosätta sig permanent i en modern stad som bjuder på storartad arkitektur och bra utbildningar.


 
Hamburg är med sina tre miljoner invånare Tysklands andra största stad efter Berlin. Men det är dessutom en tysk delstat och den har en av Europas största hamnar, vilket påverkar dess roll i världen en hel del. Hamburg kan globalt sett räknas som en stark stad, både ekonomiskt och kulturellt. I mitten av staden ligger Alster, en sjö med ett stort kanalsystem. Detta har resulterat i ett antal broar vilka till och med överstiger det sammanlagda antalet broar i Amsterdam och Venedig. Många av husen i innerstaden är byggda så tidigt som på 1800-talet, vilket gör stadskärnan praktfull och utmärkt lämpad för promenader eller cykelturer.
 
I fråga om vad man ska göra i Hamburg är det givetvis en fråga om smak. Staden är rik på sevärdheter och nattliv, så det finns gott om alternativ. Om det är arkitekturen som lockar kan det ståtliga rådhuset vara värt ett besök. Det är en av de mest berömda byggnaderna i hela Tyskland och har tronat där sedan 1897. Om man reser med barn, eller själv har ett intresse för djur- och naturliv, så finns ett av världens kändaste zoo i Hamburg, i form av Hagenbecks djurpark.
 
För den som istället vill stiga ut ur varuhusentréer belamrad med tjusiga shoppingpåsar väntar områdena Neuer Wall och Jungfernstieg. Bland annat Europapassagen är väl värt ett besök när man har ett par timmar över – här finns det mesta att köpa till blandade priser. Ifall man istället lockas av en mer autentisk och klassisk handel så bör man gå ned till Fischmarkt vid Elbe. Här sjuder det av liv på marknaden som har funnits ända sedan 1703!

Bara ett stenkast därifrån ligger Reeperbahn, ett nattklubbsmecka som många partyglada människor gärna uppehåller sig vid. Här erbjuds på sina håll dock mer än bara oskyldig dans, så det kan vara klokt att kasta en extra blick på lokalen innan man går in, så att det inte blir några obehagliga överraskningar. Det var bland annat i det här området som Beatles karriär tog sin början. På kvällen behöver man inte ha någon nämnvärd koll på klockan, då det inte finns några regler vad gäller stängningstider i staden. Nattlivet slutar således senare än svenskar är vana vid, men börjar också senare.


 
Det är ungefär samma priser som gäller här som i stora delar av övriga Europa. Man kan ex. bo på flådiga Suite Hotel för en kostnad på ca 1000 kronor natten, medan det finns vandrarhemssalar där man kan ackommoderas för under 150 kronor per kväll. Detsamma gäller flygbiljetter. Lågprisbolag som RyanAir tar dig fram och tillbaka under klumpiga former men för minimala summor, medan större flygbolag kommer att ta vadsomhelst från 700 och 2800 kronor t/r, beroende på säsong och efterfrågan. Tyskarnas engelska är, trots min första uppfattning av den, bättre desto längre ned i åldrarna den går. Det är lätt att göra sig förstådd och att få hjälp med att hitta, beställa och köpa.
 
I synnerhet eftersom att Hamburg är en så lättillgänglig och närliggande stad så föreslår jag att man ska göra minst en av sina kortare nöjesresor hit. I stort sett alla flygbolag flyger till Hamburg och en vacker, charmerande storstad väntar när taxin väl har tagit sig igenom regnet.
 

1 kommentar påAtt hamna i Hamburg

  1. De glada turisten

    Du har så rätt, alla som vet vad ett apfel eller varför inte schnaps är borde besöka Hamburg. Har total sett varit där 5 gånger på genomresa och stannat en eller två nätter. Vad det angår Reeperbahn så rekomenderar ii alla fall jag att det är bäst under sommaren och semesterperioden, kanske även något för de som har idetorka inför nyår då det bara tar några få timmar med bil från den tyska gränsen med bil från Puttgarden där säkert många har varit.

Svara till