Volontärarbete med djur
Att arbeta som volontär är populärt bland ungdomar och blir allt vanligare. I den här artikeln skriver Sara om hur det är att arbeta som volontär med djur. Hon pratar även med Aimee som valde att arbeta i New Mexico, USA, där man tar hand om misskötta och övergivna vargar.
Att få jobba med djur är en dröm för många, och i dag kan i princip vem som helst göra det trots avsaknad av utbildning och erfarenhet. Lösningen stavas ”volontär” och är ett utmärkt sätt att få uppleva och prova saker som man inte annars skulle få chans att göra. Volontärmöjligheterna är i det närmsta oändliga – allt från ett par veckor på en strand i Costa Rica för att ta hand om havssköldpaddor till flera månader som viltskötare på ett naturreservat i Afrika.
Om man föredrar att ha allt tryggt ordnat för sig så är det bästa alternativet att vända sig till en av de otaliga organisationer som förmedlar volontärplatser runt om i världen. Den gemensamma nämnaren är det som också styr de flestas val i slutändan: den (oftast) saftiga prislappen. Om man är villig att vara mer självständig och styra upp saker på egen hand så finns det även ställen som tar emot volontärer på klassiskt vis; man erbjuds helt enkelt mat och husrum i utbyte mot sin arbetskraft.
En av dem som tagit chansen att arbeta som volontär på ett sådant ställe är Aimee, 23 år, från Portland, Oregon. Hon valde att åka till Wild Spirit Wolf Sanctuary ute i öknen i New Mexico, USA. ”Jag älskar djur och natur och att vara utomhus, och jag planerar en karriär inom miljöarbete. Jag har alltid varit fascinerad av vargar och WSWS erbjuder en unik möjlighet att komma nära dessa djur. Jag tillbringade tre månader där och somnade till vargarnas ylande varenda kväll. Det är det häftigaste jag någonsin har varit med om.”
Wild Spirit Wolf Sanctuary tar hand om misskötta och övergivna vargar och varghundar som fötts upp i fångenskap och ger dem ett permanent hem. Deras mål är även att utbilda allmänheten om vilda vargar och svårigheterna med att ha varghundar som husdjur.
WSWS har hela USA som upptagningsområde, och för tilfället bor det cirka 60 djur på gården. När nya djur kommer till WSWS blir de kastrerade, vaccinerade och omhändertagna utefter sina behov. Vargarna bor vanligtvis 2-3 stycken tillsammans i stora inhägnader i naturlig miljö, men i vissa fall har de blivit så gravt misskötta att de får bo ensamma tills de klarar av att anpassa sig.
Volontärer är välkomna hit året runt, och alla hjälps åt med alla förekommande arbetsuppgifter. ”Det krävs enormt mycket tid och energi för att driva ett ställe som WSWS, och det är en förutsättning att alla samarbetar. Jag fick jobba som djurskötare, och det var mitt ansvar att övervaka djurens beteende, hälsa och välmående. Utöver det var min huvuduppgift att arbeta i ”vargköket” där vi förberedde mat och medicin för alla djuren. Så småningom fick jag större ansvar och fick även vara guide, trädgårdsmästare och hjälpa till med administration. Volontärer som stannar minst två månader blir vanligtvis ensam huvudansvarig för ett par av djuren.”
Verksamheten finansieras av stipendier, privata donationer, sponsorer, allmänna framträdanden och diverse välgörenhetsinsamlingar.Genom att låta volontärer bo och arbeta på Wild Spirit Wolf Sanctuary och erbjuda guidade besök för allmänheten hoppas man på att öka förståelsen för vargar och på sikt ändra folks uppfattning och inställning.
Att arbeta som volontär kan vara oerhört givande, men det är alltför lätt att romantisera. Det är tuffare än vad man tror och det är viktigt att tänka igenom vad man ger sig in i. ”Det råder ingen tvekan om att det är ett krävande, stressigt och riskfyllt arbete att arbeta med djur på det här sättet. Volontärer som kommer hit måste förbereda sig på att jobba hårt, bli smutsig och klara av att bo och leva under mycket enkla förhållanden. De måste vara mogna och helt införstådda med att de jobbar med potentiellt farliga djur, men om man är väl förberedd kan detta vara en otroligt givande upplevelse.”
Väldigt intressant artikel om ett viktigt ämne! Hur gör man för att komma i kontakt med WSWS, och hur gör man om man vill bli volontärarbetare där?
Karin: gå in på deras hemsida (länk finns längst ner i artikeln) och hör av dig till dem via telefon eller mail.
Underbart skrivit Det finns människor med hjärtan i kroppen och hjärnor i skallen inte bara utseende fixering. TACK O KRAM
Hejsan!
För det första vill jag tacka för det du delat med dig av. En jättebra text där man får insyn i en volontärarbetares vardag.
Jag som är en 19 årig kille som om en månad går ut gymnasiet har planer på att se mig om i världen. Men framförallt göra nytta i vår på många sätt skadedrabbade värld.
Under ett par månader har jag sökt sökt och sökt på internet efter något som jag verkligen vill göra. Det jag har fastnat för är framförallt Afrika och att få chansen att jobba i något naturreservat där. Det jag fastnat för i din text och som jag hoppas att du kanske kan hjälpa mig med är frasen ”till flera månader som viltskötare på ett naturreservat i Afrika.” Vad vet du om detta och vart kan jag vända mig? Sen den gemensamma nämnaren som du skriver om då det gäller priser på alla dessaa resor, är ju ett problem. Har hittat massvis med resor där två veckors vistelse kan kosta ca 12000 kronor. Anledningen till att jag vill göra detta är inte för att tjäna pengar, men däremot vill jag hjälpa till, ska man behöva betala stora summor pengar för detta? Har du eller någon annan något som kan hjälpa mig till resans mål så är jag otroligt tacksam. Lämnar min mailadress om du känner att du vill höra av dig. lillengoss@hotmail.com
VH //Robin
Mycket intressant och spännande! Vi delar defenitivt samma intresse…Hoppas att jag själv kan una mig något liknande framöver…
Mvh Mackan