Argentina

Jonatan har precis gjort en långresa i Sydamerika och kommer under hösten berätta om den. I den här artikeln berättar han om Argentina.

Porten mellan Sydamerika och Europa har, åtminstone för oss européer, alltid varit Argentinas huvudstad Buenos Aires. Vilket tidigt märks, man förväxlar stundtals staden med vilken sydeuropeisk stad som helst. Samtidigt är dess skillnader stundtals lika uppenbara. Sydamerika är fattigt och Argentina är inget undantag. Av våra 40 minuter med taxi från flygplatsen körs minst hälften av tiden genom områden med rivningsfärdiga hus och nästan okörbara vägar. Ett besök i den numera välkända stadsdelen La Boca ger också en liknande bild. Vi är trots allt inte längre i Europa.

Att man därför kan leva billigt här är ingen svår slutsats att dra. Totalkostnaden för ett dygn behöver inte överstiga 200 sek och då bor man centralt i lugna områden samt äter alla mål mat ute. Ingår gör även lokaltransporter med buss eller tunnelbana, som på sin höjd kostar ett par kronor. Dessutom fungerar den minst lika bra, om inte bättre, än hemma i Sverige. Kanske beror det på de enorma vägarna (huvudgatan 9 Julio har åtta filer åt vardera håll) eller den avsaknad av trafikvett som verkar genomsyra varenda människa på hela kontinenten. Att åka med vilket motorfordon som helst här är farligt, men det går fort.

Om man som turist kommer hit finns det flera bra områden att ha som utgångspunkt; de centrala områdena kring 9 Julio, shoppingområdet San Telmo eller det lite lugnare Palermo. I alla områden finns bra hostel och närhet till både mat och lokala transporter. Man har även korta avstånd till många sevärdheter som
Buenos Aires är på flera sätt den perfekta inkörsporten, men det stora shoppingutbudet är å andra sidan en bra anledning att avsluta här. Dessutom medelpunkten för allt resande, du kan i princip ta dig vidare vart du vill härifrån.

Efter att tillbringat ett par dagar i Buenos Aires sökte vi oss vidare på vår resa. Argentina innehåller på grund av sin avlånga form många olika klimatzoner som i sin tur ger upphov till vitt skild natur. Från arktiskt till tropiskt klimat och det mesta där emellan. Vi sökte oss vidare norr ut mot ett av få planerade mål på vår resa: Cataranas Iguazu, en nationalpark på gränsen mot Brasilien och Paraguay uppbyggd kring enorma vattenfall, Cataranas på spanska.

Buss är sättet att färdas med här i Sydamerika, tågförbindelserna är få och flygen dyra. Även om dryga 20 timmar i buss låter hemskt går det otroligt smidigt, långfärdsbussarna är rena lyxåken och efter en eftermiddag och natt i bussen vaknar vi upp i Puerto Iguazu, den lilla byn i anknytning till naturparken. Ett typiskt exempel på en fattig by som försöker överleva på turismen. Inom ett stenkast finns hotel, restaurang och souveniraffärer. Till en början känns det mycket tråkigt, men i just detta fall spelar det ingen som helst roll eftersom, den trista staden övervägs flera gånger om av den fantastiska parken.

Varje halvtimme går lokalbussen upp till parkingången på knappa kvarten. För 75 sek per dag får man bli sin egen guide med hjälp av en turistkarta på välpreparerade stigar och hängbroar. Vi började att se fallen ovanifrån och det kändes även efteråt som en bra start, eftersom vi nog skulle blivit duktigt besvikna annars. För att stå precis nedanför fallen är otroligt mycket mäktigare; det är svårt att höra varandra och man blir helt genomblöt av vattenånga som slår upp där fallet möter floden.

Det är svårt att hitta mäktigare naturfenomen är just vattenfall och däribland är Iguazu bland de mäktigare. Hela parken gjordes på en dag men vi skulle inte ha haft några problem att tillbringa en dag till här. En otrolig upplevelse och en av de absolut vackraste platser jag besökt. Med en luftfuktighet på nära max kan jag rekommendera att försöka att inte besöka Iguazu när det är som varmast, vi var här på hösten och var helt genomsvettiga vid dagens slut.

Vi lämnade nu Argentina genom ännu en bussresa för att söka oss vidare upp genom Sydamerikas fantastiska natur. Det skulle snart visa sig att landet vi lämnat var en riktig mjukstart trots ekonomiska kriser och inre oroligheter även på senare år har Argentina en klart högre levnadsstandard än sina grannländer.

8 kommentarer på Argentina

 1. Annika

  Jättebra artikel! Cataratas de Iguazú är ju ett måste i Argentina! Nu fick du mig att längta ännu mer till mitt älskade andra hemland…

 2. Fredrik J

  Väcker onekligen minnen från mina 6 månader i sydamerika… Ser fram emot ytterligare artiklar om din resa.

 3. Erik

  Väldigt intressant artikel! Är i valet och kvalet om vart jag och min flickvän ska åka i sydamerika, och kan lugnt säga att din artikel bara ökade min nyfikenhet.

 4. mikaela

  det ær vældigt trevlig och informativt att læsa om din resa, jag blir glad av alla små detaljer och beskrivningar.

 5. Joel Hansson

  Ska åka till Argentina i vinter och den här artikeln gör mej extremt laddad!

Svara till