Buenos Aires – Inte bara storstad

Bor man en längre tid i Buenos Aires kan det ibland vara skönt att komma bort från storstadsbruset ett tag och andas lite lugn och ro. I den här artikeln tipsar Annika om tre mysiga utflyktsmål i Buenos Aires omnejd dit man kan ta sig över dagen.

Reserva Ecológica – Det allra lättillgängligaste av de tre är det ekologiska reservatet som ligger på gångavstånd från stadens centrum, bortanför Puerto Madero mot Rio de la Plata. Ingången till reservatet ligger i slutet av gatan Vera Peñaloza. Väl inne i reservatet är det som om miljonstaden man 5 minuter tidigare befann sig mitt i inte längre finns.

Man kan vandra bland grönskan längs en mängd grusvägar som de allra flesta leder fram till Rio de la Platas vatten. Tyvärr går det inte att bada i vattnet (man får egentligen inte ens doppa fötterna) eftersom det är alldeles för förorenat, men det är härligt ändå att äta en picknick vid vattenbrynet och njuta av den fläktande havsbrisen.


 
Tigre – En av Buenos Aires förorter är Tigre, som ligger en timme med pendeltåg från centralstationen. Ta tåget som kostar några kronor från Retiro på morgonen ända ut till Tigre som är slutstationen. Där kan man ta sig en titt i själva samhället som i sig är rätt mysigt och har en stor marknad på helgen. Men största behållningen är att åka ut i floddeltat.

I närheten av tågstationen finns ”båtstationen” från vilken båtar, som fungerar lite på samma sätt som lokalbussar, tar en ut till valfri destination i det labyrintliknande floddeltat. Man far själv välja om man vill åka dit det finns restaurang, eller om man vill ta med egen picknick. Sen är det bara att ägna dagen åt att slappa på stranden och när man lessnat framåt eftermiddagen är det bara att gå ut på bryggan och vinka in nästa ”båtbuss” som åker förbi för att ta sig tillbaka igen.
 

Colonia – I Uruguay, tvärs över Rio de la Plata från Buenos Aires ligger den pittoreska lilla staden Colonia. Båten med företaget Buquebus tar en timme och kostar mindre än 200 kronor. Colonia del Sacramento som är stadens fullständiga namn har en mysig historisk stadsdel där vindlande kullerstensgator kantas av kolonial bebyggelse från 1700-talet som är utsedd till världskulturarv av UNESCO.

Vid de små torgen finns kuriosabutiker och mysiga kaféer, och annars kan man sätta sig på en av uteserveringarna vid vattnet och titta på segelbåtarna och ta en öl i eftermiddagssolen. Vill ni åka till Colonia, glöm bara inte bort att ta med passet, eftersom det är en utlandsresa, och att Uruguay, till skillnad från Argentina, har vintertid så ställer man inte om klockan på vinterhalvåret kan man missa båten hem.