Guide till Buenos Aires

Tango, vin och stekar i världsklass, stora parker och vackra människor – det finns många anledningar till att besöka Argentinas huvudstad Buenos Aires. Theodor berättar om det som fångade just honom.

Buenos Aires är med sina tolv miljoner invånare Sydamerikas näst största stad efter Brasiliens São Paulo. Vid första intrycket kan staden verka som vilken gigantisk metropol som helst. Mycket folk stressandes omkring på gatorna, bussar, bilar och avgaser, restauranger i varje hörn och fullsmockat av turister och folk som livnär sig på dem. Att lära känna Buenos Aires och veta vad det egentligen handlar om tar oftast mer än ett antal dagar. Trots mina tre månader i staden fanns det för mig fortfarande mycket kvar att upptäcka.

I den här guiden tänker jag ta upp lite av det som gjorde att Buenos Aires fångade mig. Restauranger jag rekommenderar eller event man helt enkelt inte får missa. De enligt mig vackraste, roligaste och mest intressanta områdena i staden. Istället för att rabbla upp allt som finns att göra och se, vill jag skriva en mer personlig guide om vad som fick mig att gilla den här staden så som jag gör.

Det finns två Buenos Aires i Argentina. Det ena är namnet på landets huvudstad, Capital Federal, och det andra är den provins som omger staden, Provincia de Buenos Aires. Huvudstaden betraktas som självständig och alltså inte som en del av provinsen. I den här texten avser jag staden Buenos Aires, om jag inte specifikt nämner att jag syftar på provinsen.

Barrios
Staden är uppdelad i 48 olika stadsdelar, så kallade ”barrios”, varav La Boca, Palermo, San Telmo, Recoleta, Puerto Madero och San Nicolás (oftast kallad ”El Centro”, eller ”Microcentro” för de centralaste delarna) är de som jag anser vara mest intressanta. Själv bodde jag större delen av min tid här i Montserrat, nära San Telmo och Microcentro.

Microcentro
Det är här i de mest centrala delarna av Buenos Aires som största delen av regeringen håller till. Här finns större delen av den finansiella sektorn och stadsdelen är nästintill alltid full av folk ute på shoppingrundor eller i viktiga affärer. Lavalle och Florida är de två stora gågatorna och här kryllar det av folk både dag och natt på jakt efter restauranger eller saker att handla, ofta mycket sent på kvällen då argentinarna har härligt sena vanor. Middag vid tolvslaget är inte ovanligt.

Microcentro är ett fullt rullande stadscenter med mycket folk, många affärer samt trevliga restauranger. Inte det mest avkopplande stället, men väl värt att se. Den kända obelisken på den 110 meter breda ”Avenida 9 de Julio” samt de demonstrationer av de mödrar som förlorade sina barn i militärdiktaturen under 70-talet, på Plaza de Mayo, där även regeringsbyggnaden Casa Rosada ligger, är några av de stora attraktionerna här.

San Telmo
Den älsta stadsdelen i Buenos Aires är San Telmo. Ett vackert område med gamla fina hus och trevliga kaféer. Här kan man lätt tillbringa en dag vandrandes runt på kullerstensgator kantade av gatumusikanter och artister av olika slag eller bara slå sig ner på ett trevligt kafé, dricka en kopp kaffe och njuta av utsikten. Se dock upp för San Telmo på natten då det förvandlas till ett smutsigt och mindre trevligt område i och med de sopor som alla lämnar ute på gatan för att senare plockas upp av sophämtarna. Mycket gatuhundar, hemlösa och en del skumt folk håller då till här.

En av de större händelserna i San Telmo är den stora marknaden varje söndag då en lång gata, Calle Defensa, fylls av allt ifrån musikanter, levande statyer, målare (av alla möjliga sorter) till försäljare av kläder, souvenirer och ätbart i alla former. (Mer om marknaden längre ner.)

Palermo
Palermo är en stadsdel som i sin tur kan delas upp i ett flertal olika områden. Hollywood, Soho, Viejo med flera. Här finns de flesta av Buenos Aires stora grönområden, en liten sjö, den japanska trädgården (inträdesavgift), ett zoo och även ett trevligt planetarium, om än litet och ganska simpelt.

Här är det lätt att tillbringa en hel dag med att vandra runt i de parker som finns här samt sätta sig ned med en picknick, gärna bestående av en flaska vin och ett antal empanadas. För er som inte vet vad en empanada är kan det beskrivas som en typ av pirogliknande maträtt som oftast fylls med ost, skinka, köttfärs eller kyckling. Plaza Serrano är ett trevligt torg med en mängd olika restauranger och barer/nattklubbar. Det är hit de flesta drar sig för att spendera en fredag- eller lördagsnatt, på någon av de trendigaste uteställena.

La Boca 
Det enda som egentligen är värt att besöka i La Boca är den lilla färgglada delen vid namn Caminito. Denna gata är mest känd för alla de hus som är målade i en vild blandning av färger och har blivit en stor turistattraktion. Det sägs att färgen som blev över efter att skepparna hade målat sina båtar användes till att färglägga husen.

La Boca är värt att besöka trots att det enligt min mening på många sätt är en stor turistfälla. Vackra hus och intressant historia. Här kan man ofta se tangodansare och musikanter samt köpa en mängd souvenirer eller ta en dyr kopp kaffe.

I övrigt är La Boca en mindre intressant stadsdel. Men det är härifrån Argentinas troligtvis mest kända fotbollsklubb Boca Juniors kommer ifrån. Det sägs att klubbens blå-gula kläder kommer ifrån att ha sett den svenska flaggan på en båt som seglade in i hamnen just som de skulle enas om färgerna.
 
Puerto Madero
Vackert beläget nära vattnet ligger det lyxiga området Puerto Madero. Fullt av glimrande höghus, dyra restauranger, glamorösa hotell och trevliga promenadvägar vid vattnet samt med ett förvånansvärt stort ekologiskt reservat är detta en bra tillflykt från den röriga storstaden. Om man, som jag, inte vill spendera en grotesk summa pengar kan man ta sig ner till reservatet bortom höghusen för att vandra omkring eller äta riktigt goda Choripan som där serveras på de gatukök som finns utplacerade längs hela vägen (”Chorimovil” rekommenderas).

Recoleta
Recoleta är ett vackert område där det är värt att spendera en dag, eller flera, med att vandra omkring, sätta sig ner vid ett kafé eller vid ett av de många torgen och betrakta de vackra byggnader som här finns. Kyrkogården i Recoleta är en av de mest kända turistattraktionerna i Buenos Aires. En gigantisk kyrkogård där många kända personer ligger begravda, bland annat Eva Perón, en av Argentinas mest kända personligheter.

Ät- och drickbart i Buenos Aires
Argentina är nog mest känt för sitt fantastiska kött. Bättre stekar, korvar eller asados är svårt att hitta runt om i världen. Här äter man även mycket pizza samt empanadas, vilket var det jag levde på under en period av lathet och pengabrist. Därtill, om man vill vara extra lat, har i princip alla restauranger och även många mataffärer hemleverans, vilket betyder att allt du behöver göra för att få din stek eller dina empanadas levererade till dörren är att lyfta på luren och beställa.

Kött, pizza, pasta, empanadas och mackor fyllda med allt från stekar till milanesas (argentinsk variant av en schnitzel) är vad Argentina har att erbjuda som lokal mat. I övrigt har Buenos Aires ett stort utbud av internationell mat. Hfinns indiska, thailändska och kinesiska så väl som peruvianska, bolivianska och brasilianska restauranger. Här dricks det enorma mängder vin, mestadels rött, samt ett typ av traditionellt té som kallas Yerba Mate.

Asados y Vino Tinto
Argentina är som sagt känt för sitt utmärkta kött och goda vin. Det är inte ovanligt att familjer, vänner eller hostels anordnar så kallade asados, vilket är grillfester bestående av enorma mängder kött (revbensspjäll, gigantiska stekar, chorizokorvar, blodkorv) som ofta äts med enbart bröd och ibland ackompanjeras av en enkel sallad. Till en asado dricker man alltid ett gott rött vin eller, om det är stekhett ute samt vinet i fråga inte är av toppklass, en blandning av ett enkelt, billigt rött vin och Coca Cola.

Malbec, med sin ganska milda smak, är den röda druva som är mest karaktäristisk för Argentina och den fruktiga druvan Torrontés, som är känd från vindistriktet Cafayate i norra Argentina, är landets vita motsvarighet.

Restauranger 
Jag vill rekomendera ett antal ställen som jag tycker är väl värda att besöka för att antingen äta en hel måltid eller helt enkelt bara sitta ner och ta en kaffe.
 
Güerrin har underbart goda pizzor (med tjock botten, som i princip alla pizzor har i staden) som du kan äta stående i den charmiga mat-baren eller sittandes i den rymliga, trevliga restaurangavdelningen (dyrare och långsammare service). Jag har en liten tvist med min vän som påstår att den bästa pizzan dock inte görs här utan på ett snarlikt ställe vid namn El Cuartito, samma system samt pris, där jag kan erkänna att de gör en något godare Fugazetta (lökpizza), men som annars inte håller Güerrins standard.

La Continental (stor kedja med goda pizzor och empanadas) är bra, enkelt och alltid öppet. Annars rekomenderas El Mazacote som har riktigt god pizza och empanadas (Chile 1400, Montserrat) och La Reliquia med sina smakrika empanadas och mexikanska mat. Mina två favoritställen om man är sugen på empanadas.

Missa inte… 
Buenos Aires är en stad där man kan spendera mycket tid och ändå inte hinna se allt som är värt att se. Det är en stad full av evenemang, festivaler och marknader. Nedan lite tips på vad man inte bör missa.

La Bomba del Tiempo
Varje måndag spelar denna trumgrupp bestående av 17 personer i ”Centro Cultural Konex”, ett utomhuscenter där de håller konserter och andra evenemang. De extremt duktiga trummslagarna spelar i cirka två timmar, ofta helt improviserat, och turas om med att dirigera. Fascinerande konsert alltid med olika gästmusikanter på trumpet, gitarr eller sång. Här är nästan alltid fullsmockat av folk, och öl säljs i literglas.

San Telmos söndagsmarknad
Som jag nämnde ovan så är ”Calle Defensa” i San Telmo full av stånd som säljer allt från traditionella mate-muggar och andra souvenirer till antikviteter och empanadas. Väl inne i den delen av marknaden som håller till under tak kan man hitta antikviteter av alla sorter. Gamla telefoner, rakhyvlar, tändsticksaskar, lampor, gamla tidningar, böcker, pälshattar… listan kan göras lång. Här kan man göra fina fynd.

Asado
Ett måste om man inte är vegetarian. Om man kan finna ett par argentinare som vill ställa upp på en asado, vilket inte borde vara så svårt, kan de hjälpa till med att fixa en traditionell asado. Annars är det bara att köpa några kilo kött på en av de många carnicerias som finns här och sätta igång. Glöm inte rödvinet!

Tango 
Den vackra dansen som karaktäriserar Buenos Aires är naturligtvis något man inte får missa. Jag rekommenderar starkt att ta några lektioner för att få en känsla av hur dansen fungerar, och hur svårt det är.

Man dansar i en så kallad milonga, vilket är en typisk tangobar där de serverar mat och drinkar till ett antal bord utplacerade runt omkring dansgolvet. Väl där tar mannen kontakt med kvinnan genom att se henne i ögonen. En nick från hennes sida är ett accepterande och dansen kan börja. Dock ska man se upp om man inte kan dansa, då en blick kan vara lätt att fånga, och ett avböjande till en dans anses oartigt.
 
Jag lärde mig grundstegen, men var långt ifrån en fulländad tangodansör. Det var dock mycket roligt att både dansa och sedan efteråt sitta kvar och se hur de andra, mer erfarna, dansade. Under en av de klasser jag tog fick jag höra någon säga att ”…om du tar två timmar klasser om dagen, så kan du börja dansa i en milonga om cirka sex månader.”

6 kommentarer på Guide till Buenos Aires

 1. AnnaMarja Persson

  Tack så mycket för all din värdefulla info! Jag ska åka till Sydamerika för att läsa lite spanska och resa runt. Dina artiklar är kanon att läsa! =))

 2. Helena

  Tack för bra information! =) Jag planerar åka om ett knappt år för att läsa lite spanska och få uppleva Argentina. Längtar massor! Om någon planerar åka nästa höst så välkommen att höra av dig/er! (Lär känna mig på min blogg först om du vill…
  http://princess-delicious.blogspot.com )

 3. Theodor Isacsson

  Tackar så mycket för alla lovord. Hoppas att ni njuter lika mycket av Buenos Aires som jag gjorde… =)

Svara till