Mi Buenos Aires querido…

Annika har skrivit en guide som belyser den argentinska huvudstaden Buenos Aires! Läs om hennes tips och varningar och måsten i den spännande storstaden.

Mi Buenos Aires querido…
…cuando yo te vuelva a ver no habrá más pena ni olvido. Mitt kära Buenos Aires, när jag återser dig kommer det inte längre att finnas vare sig sorg eller glömska. Så inleds en av de mest kända tangosångerna, som komponerades 1934 av tangolegenden Carlos Gardel. Och tangon är i allra högsta grad levande än idag i den argentinska huvudstaden Buenos Aires, följaktligen något som inte får missas vid ett besök i staden!

Själv tycker jag att man kan skippa turistiga Caminito i La Boca och istället bege sig till Plaza Dorrego i San Telmo en söndagskväll för att titta på när Buenos Aires-borna dansar tango och folkdansen chacarera på torget. Vill man själv lära sig att dansa är ”tanguerían” La Viruta i Palermo (Armenia 1366) där man får en nybörjarlektion innan dansen börjar på onsdags- och lördagskvällarna. Sedan kryllar Buenos Aires av små mysiga ”tangueríor” och det bästa sättet att hitta en sådan är att göra sig bekant med lokalbefolkningen och hänga med dem. I stadsdelen Boedo finns några av de mest genuina små ställena.

Det absolut viktigaste inköpet du kommer att göra i Buenos Aires är en ”Guía T”. Det är en liten kartbok i pocketformat som innehåller alla gator i Buenos Aires och är helt oumbärlig för att ta sig runt i staden. Förutom att man kan slå upp varenda gata innehåller den nämligen en helt fantastisk bussguide vilket gör att man snabbt och enkelt kan kolla var man är och vart man ska och vilka busslinjer som tar en däremellan. En Guía T finns i vartenda tidningsstånd på gatan och kostar bara några ynka pesos.

Apropå bussar kan det vara värt att påpeka att, till skillnad från de flesta andra städer i Latinamerika, stannar bussarna i Buenos Aires bara på hållplatserna. Bussresan (som för tillfället kostar 80 centavos inom staden) betalar du inte till chauffören utan genom att stoppa mynt i en maskin, vilket alltså innebär att du alltid måste ha mynt på dig om du har tänkt åka buss. Det går inte att få växel på bussen.

Buenos Aires är en relativt billig stad och har ett stort utbud när det gäller shopping. Men de billigaste priserna hittar du inte på Calle Florída i centrum eller i någon av de snofsiga galleriorna i Palermo eller Recoleta. Istället föreslår jag att du utrustar dig med ett glatt humör, en mätt mage och mycket tålamod och ger dig av till de något kaotiska kvarteren i Once. De ligger framför allt mellan Rivadavia och Corrientes, från Pueyrredón och nedåt mot centrum. Här hittar du de riktiga vrakpriserna och i princip samma utbud som på Florida, bara billigare och lite mer oöverskådligt.

Ett annat av mina favoritshoppingställen är Plaza Serrano, som är raka motsatsen till Once. Det ligger i Palermo, i korsningen Serrano och Honduras och på helgerna är det marknad där små designers säljer sina egna kläder i affärerna runtom torget. Priserna är inte Argentinas billigaste, men å andra sidan får du snygga och originella kläder och saker till långt under vad motsvarande skulle kosta ens på H&M i Sverige. När du ändå är där kan du passa på att lyxa lite och äta på någon av alla de schyssta restaurangerna som finns i kvarteren runtomkring.

Ledsnar du på storstadspulsen och vill komma bort ett tag finns två bra alternativ. Dels går det att åka ner till lyxiga bostadsområdet Puerto Madero i den gamla hamnen. Bortanför det ligger nämligen La Costanera som är en gigantisk park vid havet, en oas i staden. Annars kan du åka tidigt på morgonen till centralstationen Retiro och ta pendeltåget en timme ut till El Tigre. Därifrån tar man en båt ut i floddeltat och det är som att komma till en annan värld, för nästan inga pengar alls.

En stor skillnad mellan Buenos Aires och Sverige är att allt görs mycket senare. Lunch äts vid två-tiden på eftermiddagen eller senare och restauranger öppnar tidigast vid åtta på kvällen så att gå ut och äta middag är det inte värt att ens fundera över innan klockan är åtminstone nio. De många uteställena slår upp sina portar vid sisådär midnatt eller klockan ett, så två på morgonen är en alldeles lagom tid för att gå ut och festa. Fester hemma hos folk brukar börja någon gång efter midnatt.

En sista viktig sak… När är bästa tiden att åka till Buenos Aires? Eftersom Argentina ligger på södra halvklotet är årstiderna motsatta de svenska, så vår sommar är inte precis den bästa tiden. Då är det vinter där och regnigt och kallt och inte så värst kul. I januari-februari är Buenos Aires som en ångbastu, jättehett och fuktigt och hela stan kryllar av turister medan alla Buenos Aires-bor flyr fältet.

Å andra sidan finns det en massa justa aktiviteter i januari/februari, massor av gratis utomhuskoncerter, utomhusbio, m.m. Bästa tiden tycker jag är tidig vår och sen höst. Då är det rätt behaglig temperatur och inte så mycket turister.

Buenos Aires är en gigantisk stad med ett enormt utbud. Jag har försökt ta upp lite saker som man inte alltid hittar i andra reseguider. Det finns naturligtvis hur mycket mer som helst att skriva om staden, så kommentera gärna artikeln med egna tips, och njut av mi Buenos Aires querido!

24 kommentarer på Mi Buenos Aires querido…

 1. Ellen

  vilken bra artikel…jag vill sa garna resa dit, men har inte tid eller pengar for tillfallet..men att lasa om staden far en att njuta det med…

 2. Timo Lukkarinen

  Annika!
  Det gjorde du mycket bra.. Nu blir jag lite mer övertygad över att jag valt rätt..
  Kram

 3. Amelie

  Hej! Väldigt bra artikel, det är så här att ajg funderar på att resa till Buenos Aires och jobba och undrar om det är svårt att få tex. restaurangjobb etc.? Om du har några tisp maila gärna på amelie_baath@hotmail.com. //Amelie

 4. charlotte

  tycker att det är mycket inspirerande att läsa dina artiklar, plus i kanten att du tar upp resa ensam-och tjej-aspekterna. tack så mycket. ska till chile och även sväng till argentina i oktober-november och är mycket tacksam för alla dina tips.

 5. Annika

  Hur kunde jag glömma?! Ett MÅSTE i Buenos Aires är att äta glass!! Gå in på en heladería minst en gång om dagen och botanisera bland alla smaker. Glassen i Italien är underbar, men de italiensk-ättade Buenos Aires-borna har förfinat glassmakeriet till en konst!

 6. kim

  skitbra artikel annika!

  jag vill tillbaka till underbara BA, nästa ggn får jag väll prova glassen också.

 7. Gus

  Kul att läsa! Längtar tillbaka, var där i april lite grand och det var ganska mycket turister jämfört med tidigare tillfällen.

  Ta för all del taxi, det finns en taxi när som helst och nästan var som helst och det är billigt. Vill du lyxa till det lite kan du nere i Puerto Madero glida in på designhotellet Faena och ta sig en drink vid poolen på kvällskvisten.

  Shoppar du mycket så kan det löna sig att köpa där dom har tax free shopping och få pengar tillbaka när du lämnar landet.
  Har du tid och ork, ta båten till Uruguay, Montevideo och Punta del Este, så långa, många och inte trånga sandstränder är det sällan man ser.
  http://www.buquebus.com

  Enjoy!

 8. Hanna Hallstrom

  Holala, jag befinner mig just nu i buenos, kom hir for en vecka sedan ungefar. Tack for bra tips jag ska folja dem slaviskt, nastan. Vet du nagot kollektiv eller sahar i buenos som man kan flytta till, hade namligen tankt stanna har ett tag men har an sa lange intefunnit ngt stalle att hyra ett rum pa… omdu vet ngtskulle jag bli jatteglad om duv skulle kunna hjalpa mig, min mailadress ar: hannahallstrom@hotmail.com.

  tack for en bra artikel!

 9. NinaBella

  Jag är i Bs As sedan 10 november. fortfarande en aning lost eftersom jag inte kan språket…men lite mer kan jag nu än när jag kom. Jag är här å dansar. aerial dance, flying low å lite sånt. superbra med dina tips! en sak som jag saknar här är mysiga cafeer. har inte lyckats hitta dem ännu. men glassen…ohh la la. en våffla för 5 peso med dulce de leche con brownie, limon y crema almendras på via guilia av. warnes å min lycka är total!

 10. Kjell H

  Tack för artikeln. Åker till BA imorgon för första gången. Det var många bra tips !!!

 11. Helena

  Annika, vilken bra artikel!
  Jag var i Buenos Aires (och Montevideo) med en kompis för två år sedan och sen den dagen jag kom hem har jag längtat och planerat för nästa resa. Äntligen äntligen ska det bli av!!! Idag om 3 veckor åker jag dit igen och den här gången tar jag med mig min pojkvän som då kommer till Sydamerika för första gången. Jag är övertygad om att han kommer bli lika förälskad i staden som jag redan är. Dina tips var väldigt bra, jag satt här och nickade och stämde in på väldigt mycket samtidigt som jag fick några nya förslag och ideér på sånt jag missade/inte hann med förra gången. Bland annat El Tigre/floddeltat.

  Abrazos!!!

 12. Fredrik

  Bra skrivet! Buenos Aires är en helt underbar stad, är också grymt sugen på att ta mitt pick och pack och flytta dit permanent!! Kommer nog dit för tredje gången några veckor i höst…

 13. Bengt Backlund

  Vill man ta sig runt i landet finns fifina bussar med bäddbara säten, mat och vin ombord och priset är löjligt lågt. En resa tur retur till misiones kostar runt 300 kronor. rekomenderas starkt. tips: se inte för ”turistig” ut vare sig i Buenos eller ute på resa. Många har det svårt och livnär sig på vad de kan, även på att råna turister…

 14. Hella

  Nu ska det äntligen bli sanning av att resa till Argentina. Har läst dina artiklar och är jättetacksam för dina tips. Hade tänkt att förbinda både turismen med studier i spanska. De första 4-5 veckor vill vi åka runt i stora delar av landet, mi marido y mi och sedan hade jag tänkt att stanna kvar ensam för språkstudier i fyra veckor till. Vilket är bästa sättet att ta sig ”runt”? Finns det inhemskt flyg? Prisläge? Är det bäst att boka i A, även s k paket resor? Vilken/ vilket ska vi absolut inte missa, förutom de sedvanliga turistattraktionerna? Jag tänker inte på BA då? En sak till: Vi är båda friska o relativt vana backpackerspensionärer. Jag blir mkt glad om du vill svara på mitt inlägg.

 15. Annika

  Hej Hella!
  Billigaste sättet att ta sig runt är med buss. Det finns väldigt bekväma bussar, så kallade ”Salón Cama”, de är lite dyrare, men ska man åka långa sträckor kan det vara värt de extra pengarna för att få må som en prinsessa under resan!
  Inrikesflyg är rätt dyrt eftersom de tar ut en extraskatt på biljettpriset för utlänningar. Dessutom är Aerolineas Argentinas kanske ett av världens sämsta flygbolag och reser man med dem får man räkna med förseningar.
  Förutom Buenos Aires tycker jag absolut att man ska åka till vattenfallen Cataratas de Iguazú. Sen är provinsen Córdoba väldigt vacker, och tycker man om gott vin är ett besök i Mendoza ett måste. Även Patagonien ligger högt upp på listan över platser i Argentina att besöka.
  Trevlig resa!

Svara till