Praktiska tips inför Argentinaresan

Annika fortsätter att dela med sig av sina kunskaper om Sydamerika. I denna artikel ger hoimgn praktiska tips som kan hjälpa i planeringen inför Argentinaresan.

När ska jag åka?

Eftersom Argentina ligger på södra halvklotet är årstiderna omvända jämfört med Sverige. Då det är vinter hemma är det högsommar i Argentina. Sommarmånaderna är framför allt januari-februari, men december och mars är också varma. Under svenska sommaren, juni-juli-augusti kan det bli riktigt kyligt – i juli 2007 snöade det för första gången på 89 år i Buenos Aires! Husen har inte alls samma isolering som i Sverige, vilket gör att det generellt sett är kallt inomhus om det är kallt utomhus.

Semestermånaden i Argentina, och i många grannländer, är januari och till viss del februari, så har man tänkt resa den tiden kan det vara bra att boka boende i förväg eftersom det kryllar av turism.
 
Argentina är ett enormt land och klimatet varierar mellan olika platser, även om årstiderna är desamma i hela landet.
 

Vart ska jag åka och hur?

Huvudstaden Buenos Aires är en given destination för de flesta argentinaresenärer, och staden är väl värd ett besök. Andra platser som lockar är vattenfallen i Iguazú, Patagoniens glaciärer, Mendozas vingårdar och öknen i nordväst.
 
Tåg existerar i väldigt liten utsträckning i Argentina, och även om det är billigare med tåg än med buss är det inte att rekommendera. Tågen är oftast gamla och utslitna och att resa med tåg tar en halv evighet. Bussarna däremot är fräscha, bekväma och går överallt, när som helst, och Argentinas vägar är generellt sett väldigt bra.
 
Vill man istället flyga så har Argentina ett inhemskt flygbolag, Aerolíneas Argentinas, som dock har ett rykte om sig att alltid vara försenade. Flyg kan vara dyrt, eftersom Argentina har en lag som lägger på en extraskatt på inrikesflyg för utlänningar. Det är alltså dyrare att flyga inrikes i Argentina för utlänningar än för argentinare.
 

Säkerheten och försäkringar:

Argentina är ett av de säkraste länderna i Sydamerika, och att resa runt är ingen fara. Precis som på andra ställen bör man se upp för ficktjuvar och annat.
 
Argentina har allmän sjukvård som alla har rätt till, även utlänningar. Den är gratis, men gravt underfinansierad, så de som har råd har oftast privata sjukvårdsförsäkringar som ger tillgång till bättre och snabbare vård. Det kan alltså vara en bra idé att ha en reseförsäkring.

 

Visum:

Du får 90 dagars turistvisum vid inresa till Argentina. Visumet är inget som behöver ansökas om i förväg, utan det ges automatiskt via stämpeln i passet i migrationskontrollen. Enklaste sättet att förlänga visumet är helt enkelt att åka ut ur landet och in igen. Stannar man längre än visumets 90 dagar får man betala 50 pesos (ca 100 kronor 2008) i böter vid utresa ur landet, och det innebär inga restriktioner för framtida inresor.

Elektronik:

Argentina har ett virrvarr av olika sorters uttag, det finns ingen standardisering alls verkar det som. Svenska kontakter (två runda “pinnar”) fungerar därför i vissa uttag, särskilt de ojordade kontakterna, som är två smalare pinnar, de jordade som har två tjockare pinnar brukar vara svårare. Det är en bra idé att ta med en multi-reseadapter. Argentina använder 220 volt precis som i Sverige.

Språket:

Kan du ingen spanska kan det vara värt att ta en språkkurs innan resan för att kunna göra sig förstådd, och ha med sig en liten ordlista/parlör. De flesta kan väldigt lite eller ingen engelska alls, särskilt utanför Buenos Aires. Just i Buenos Aires, som har väldigt mycket turism, är engelskakunskaperna något bättre.

3 kommentarer på Praktiska tips inför Argentinaresan

 1. roine s

  Hej Nikka, om jag reser i Juli, är det regnigt eller bara kyligt? Har inget emot att resa i Europa på vintern, men hur är Argentina?

  Kostnader? Var ju klantigt av mig att inte åka dit för ett antal år sen, när valutan hade kraschat. Argentina verkar ju ha fått ordning på det och bett världsbanken att dra åt, ja. Så vad kostar det?
  Tack för en bra artikel som vanligt.

 2. Annika

  Tja… juli är kallt, men troligvis inte så regnigt. Den regnigaste vintermånaden i Buenos Aires är augusti, medan juni och juli är relativt torra vintermånader.

  Argentina är dyrare nu än precis efter krisen 2001, men det är fortfarande väldigt billigt för en svensk.

 3. Ronny

  Hej Annika!
  Tar man ut Peso i automat eller tar man med USD/Euro/SEK och växlar på plats? Tar gärna emot tips!

Svara till