Shopping och uteliv i Buenos Aires

Argentinas huvudstad Buenos Aires erbjuder Latinamerikas kaotiska charm, New Yorks storstadspuls och europeiska huvudstäders kulturliv i en oemotståndlig kombination. För den som gillar shopping och uteliv är Buenos Aires ett perfekt resmål. Utbudet är i det närmaste oändligt och prisnivån ligger långt under den svenska.

Gågatan Florida i Buenos Aires centrum kantas framför allt av kläd- och skoaffärer, och i den bortre änden finns butik på butik med en av Argentinas specialiteter, läderprodukter av hög kvalitet. Den som inte har hunnit bli trött i benen av att vandra längs Florida kan fortsätta upp längs Avenida Santa Fe, vars utbud av kläd-, sko- och designaffärer fortsätter ända till Plaza Italia, nästan 40 kvarter bort.
 
För den som gillar billiga märkeskläder är det Avenida Córdoba som gäller, runt korsningen med Avenida Scalabrini Ortiz. Där trängs outlet-butikerna med varandra och lockar med massor av erbjudanden.
 
Allra billigaste shoppingen hittar man i stadsdelen Once, ungefär i kvadraten som hamnar mellan gatorna Pueyrredón, Corrientes, Rivadavia och Callao. Där trängs lågprisbutikerna med varandra och man kan hitta allt från kläder till hemelektronik. Här gäller dock att ha tålamod och lyckas sålla agnarna från vetet för kvaliteten är minst sagt varierande.

Föredrar man inomhusshopping, finns istället en mängd gallerior. Till exempel Galerías Pacífico i centrum, Patio Bullrich i Recoleta, Alto Palermo i Palermo eller Abasto i Almagro, bara för att nämna några.
 
På helgerna blir shoppingutbudet ännu större, då fylls nämligen Buenos Aires av olika marknader. Runt Plaza Serrano, i Palermo Viejo, är det designmarknad varje helgeftermiddag och mängder av klädskapare säljer egenhändigt designade och originella kläder till billiga priser i restaurangerna och barerna runtomkring torget. På kvällen fylls dessa trendiga kvarter av pulserande uteliv.

På Plaza Francia, bredvid kyrkogården i Recoleta, hålls hantverksmarknad på helgerna, med smycken, souvenirer, kläder, prydnadsföremål och en massa annat. I närheten ligger också restauranger, barer och klubbar i mängder för den nöjeslivssugna. I den lite mer bohemiska tangostadsdelen San Telmo är det antikviteter och second hand som gäller på helgmarknaden, som hålls längs gatan Defensa och på torget Plaza Dorrego. Råkar man vara där en söndag kan det vara värt att stanna till kvällen. Då plockas marknadsstånden ner och uteserveringsborden ställs fram och tangoälskande argentinare samlas på torget för att dansa tango, ibland till levande musik.
 
Förutom San Telmo är också Boedo en klassisk tangostadsdel, och tango är något som inte får missas vid ett Buenos Aires-besök! Många restauranger, särskilt i dessa stadsdelar, har middagar med tangoshow. Vill man lyssna på tango kan man annars leta upp en tanguería, det vill säga en bar med tangomusik. Är man istället sugen på att dansa tango är det en milonga man ska gå till. Många milongas har nybörjarlektioner om man kommer dit tidigt.

I matväg finns i stort sett allt, till och med en svensk restaurang (!), men Argentinas specialitet är naturligtvis kött, och för de som inte är vegetarianer är det nästan ett måste att åtminstone en gång innan hemresa beställa in en bife de chorizo på en köttrestaurang – parilla. Utöver kvarteren nämnda ovan finns till exempel Las Cañitas, i Palermo, där restaurangerna och barerna ligger täta. För den som vill lyxa lite kan man ta sig till Puerto Madero. Därifrån kan man dra vidare till de stora nattklubbarna som ligger i området, till exempel Pacha eller Opera Bay.
 
Nattlivet är varierande och framför allt, i svenska ögon, sent. Restauranger öppnar inte förrän vid åtta-nio på kvällen, och att gå ut och äta middag klockan elva på kvällen på helgen är ingen konstighet. Barer och pubar fylls inte med folk förrän efter midnatt och många nattklubbar öppnar inte ens före ett på natten, och det är inte ovanligt att mötas av morgonsolen när man kommer ut från en natts dansande på någon klubb. För den som vill uppleva Buenos Aires uteliv är det att ställa om dygnsrytmen som gäller, alltså!
 
Buenos Aires är en stad som lever dygnet runt och alla dagar i veckan. Bara för att det inte är helg betyder inte på något sätt att man behöver sitta hemma sysslolös. En personlig måndagsfavorit är till exempel trumfesterna som hålls varje måndagskväll på Ciudad Cultural Konex, med trumbandet La Bomba del Tiempo och veckans inbjudna gästartist.
 

Buenos Aires är också en av Latinamerikas gayvänligaste städer, och gayklubbar finns det mängder av. En av de största är Amerika som ligger på Gascón 1040. På fredagar och lördagar kostar inträdet runt 100 kronor och baren är gratis (gratis bar – canilla libre – är för övrigt ett inte helt ovanligt fenomen i Buenos Aires). I kvarteren runt Amerika, i närheten av korsningen Gascón och Córdoba finns också flera andra gayklubbar.

3 kommentarer på Shopping och uteliv i Buenos Aires

 1. Simon Wiktorsson

  Jo, det mesta stämmer rätt bra, fast La Bomba börjar 20:00, inte 19 som det står skrivet i artikeln.

  Kan dessutom rekomendera en tur ut till floddeltat i Tigre, som troligen är det mest natursköna staden har att erbjuda. Stanna gärna en natt eller två på en kamping där!

  Ang. var shoppingen är allra billigast så kanske det går att diskutera huruvida man inte helt bör lämna Capital Federal (central staden) för att hitta det. I och för sig så är shoppingdistrikten aningen tunnare i andra delar av stan, men de existerar helt klart.

 2. Annika

  Jo, åker man ut till Provincia är shoppingen ännu billigare, söder om stan rekommenderas till exempel.

  Tigre finns med i en annan artikel (Buenos Aires – inte bara storstad).

Svara till