Tips för ett liv i Buenos Aires

Buenos Aires är en spännande stad full av möjligheter. Prisnivån är låg och utbudet av saker att göra är enormt. Inte sällan väljer människor från hela världen att bosätta sig i staden och plugga spanska några månader. I den här artikeln ger Annika matnyttiga tips för den som planerar att göra samma sak som hon själv och många andra gjort.

Spanskakurs:

Det finns flera alternativ för den som vill lära sig spanska.

 • Universidad de Buenos Aires har kurser i spanska för utlänningar, vanliga kurser med lektioner fyra timmar i veckan och intensivkurser med lektioner åtta timmar i veckan.
 • Massor av språkinstitut erbjuder kurser, i grupp eller privatlektioner. Vissa har paketerbjudanden där det ingår fritidsaktiviteter och boende, med andra studenter eller i familj. Genom att googla lite kan man hitta oändliga alternativ. Vill man kan man boka redan från Sverige vilket kan kännas lite tryggare, men det går också utmärkt att boka på plats.
 • En hel del vandrarhem, till exempel Hostel Clan, har egna spansklärare anställda, där man har stora möjligheter att själv utforma undervisningen utifrån önskemål och behov.

Bostad:

Största problemet för den som vill bo ett tag i Buenos Aires är att få tag på bostad utan att behöva betala överpris. På grund av det stora antalet utlänningar som bosätter sig i staden under kortare perioder och en totalt avreglerad hyresmarknad finns ett gigantiskt utbud av möblerade lägenheter att hyra under kortare tid – dyrt. Inte sverigedyrt, men långt över den övriga prisnivån i Buenos Aires. Hyrorna är i dollar och en tvåa kostar runt $500 i månaden. Dock är det mycket svårt att få tag på lägenheter på annat sätt om man inte har bra argentinska kontakter att få hjälp av. Det finns både företag, som till exempel Bytargentina, och privatpersoner som hyr ut dessa lägenheter.

Vill man försöka få tag på en lägenhet lite billigare kan man leta annonser till exempel Mundoanuncio, Craigslist eller CompartoDepto. Tänk på att även pesos uttrycks med $. På dessa sidor annonseras det ut lägenheter och rum i delade lägenheter med andra. På universitetens anslagstavlor sitter lappar från studenter som letar efter lägenhetskompisar, till exempel på UBAs Centro de Idiomas som ligger på 25 de mayo 221.

Många studenter som kommer från andra delar av landet och övriga latinamerika bor på s.k. residencias universitarias, som är lite som en blandning mellan studentkorridor och vandrarhem. Det finns både delade rum och privata rum, i vissa ingår frukost, vissa är bara för tjejer/killar, vissa är lyxutrustade med pool och gym (och dyra, såklart), osv. En googlesökning ger en lång lista på residencias att välja mellan.

Visum:

När man reser in i Argentina får man en stämpel i passet som ger tillstånd att vara i landet som turist i tre månader. För att studera krävs formellt studentvisum, men ansökningsprocessen är rätt lång och krånglig och i praktiken går det lika bra utan. Ska man vistas längre än tre månader i landet får man åka ut ur landet innan tiden gått ut (till exempel till Uruguay, dit kan man åka med båt över dagen), så får man en ny stämpel i passet när man åker in igen som gäller i tre månader till. Stannar man över visumtiden gått ut får man böta 50 pesos vid utresa ur landet.

Jobb:

Vissa vill jobba under tiden i Buenos Aires. Formellt krävs naturligtvis arbetstillstånd, men det finns gott om jobb där de inte ber om papper. Pratar man ingen spanska kan man söka jobb på callcenters som ofta söker engelsktalande personer. Har man lärarerfarenhet och någon utbildning i engelska finns det mängder av språkinstitut som anställer utlänningar som engelsklärare.

För den som talar spanska kan man även söka jobb som receptionist på vandrarhem, som servitris på restaurang eller som bartender, till exempel. Enklast är att helt enkelt gå runt med sitt cv och presentera sig på ställen som verkar intressanta, annars kan man leta jobbannonser på till exempel Computrabajo.

Räkna inte med att kunna försörja er på lönen, särskilt inte om ni betalar hyra i dollar, eftersom en normal timlön är runt 5 pesos, eller kanske 10 om man har tur, utan se det som en spännande erfarenhet som ger lite extra pengar i reskassan att jobba under tiden i Buenos Aires!

2 kommentarer på Tips för ett liv i Buenos Aires

 1. Maria

  Tack för alla fantastiskt bra artiklar! Blev tipsad av en vän att du har många tips och det stämde verkligen! Har planer på att åka i feb/mars och volontära för att sedan resa runt i vad jag har förstått är en helt underbar kontinent. Är ensam tjej som åker så det var verkligen skönt att läsa dina artiklar! Tack och lycka till i framtiden!

 2. caroline

  Tjena,

  jag älskar det du skriver. för helt plötsligt känns det så tilltalande att bara åka till buenos aires. så lätt som en plätt. jag åker dit i oktober helt enkelt.
  schysst!
  hade gött!

Svara till