Agnes Water – småstadskänsla vid havet

På Australiens svettiga östkust, bland turistfällor och vallfärdsorter för backpackers, ligger det än så länge smått undangömda Agnes Water. En litet samhälle precis vid havet. Samhället har de senaste åren förändrats mot det mer turistiga hållet och i dag letar en hel del resenärer sig dit, men fortfarande är det en plats de allra största horderna inte invaderar. Mycket av den genuina småstadskänslan finns kvar.

Det finns några boendealternativ, men ett utmärkt val är Southern Cross (fint beläget, rent, trevliga besökare, billigt). En samling fräscha, nybyggda hus några kilometer utanför själva staden utgör vandrarhemmet som drivs av den trevliga familjen Canavan. Gigantiska sovsalars trängsel slipper man då de flesta av rummen är fyrabäddars, alla med egen altan.
 

Southern Cross har ett utmärkt kök med en kompletterande bonus i form av en stor gasolgrill att i äkta australiensisk anda slänga ett köttstycke på när kvällen nalkas. Varför inte kängurukött? (Finns massvis i området, går man upp tidigt på morgnarna ser man de ofta hoppa förbi utanför vandrarhemsfönstren.) På området finns en pool där svalkande dopp gör gott. Ett bättre alternativ är dock att låna en cykel (ett mindre stall cyklar av varierande form och kvalitet finns tillgängliga för utlåning till alla gäster) och trampa sig in till staden och havet.

Stranden i Agnes Water är lika fin som någon annanstans i Australien. Mycket lämplig för surfing. Här finns fina vågor för såväl nybörjare som mer luttrade. Det största plusset är att det sällan är trångt i vattnet. Kommer man hit tidigt på morgonen får man ofta surfa ensam med enbart den stigande solen och de hoppande fiskarna som sällskap. Stadens surfshop hyr ut brädor mycket billigt och erbjuder även surflektioner för priser långt under de vanliga på östkusten.
 
En klassisk aktivitet i Agnes Water är Scoteroos motorcykelturer. På små minichoppers (nej, man behöver inte ha motorcykelkörkort) cruisar man runt i landskapet kring Agnes Water ledd av verksamhetens grundare, en sydafrikansk tvättäkta biker i exil. Turen avslutas i grannsamhället Town of 1770 där man tittar på solnedgången.

Från Town of 1770 (döpt efter kapten James Cooks landstigning här 1770), som är en jättemysig liten stad/by på gångavstånd från Agnes Water, kan man även åka på turer ut till det barriärrev som ligger några kilometer ut i havet. En båt kör en ut till en bas där man äter, snorklar och besöker en korallö. Det är ganska dyrt, cirka tusen kronor, och kanske inte den fetaste korallupplevelsen Australien kan erbjuda men har man pengar över så är det en trevlig utflykt där höjdpunkten var att simma med havssköldpaddor.

Ett billigare alternativ när det kommer till aktiviteter är att gå en tur med den lokala guiden Steve – även kallad ”The Clay King”. Han känner naturen som sin egen ficka och berättar om den, djuren som vistas i den och små knep och anekdoter. Till exempel visar han växter man kan äta, hittar stora spindlar, pekar ut känguruspår, sköldpaddsägg, med mera. Och ger en lera, som han tillskriver en massa positiva egenskaper, att smörja in sig med. Han är även en notorisk konspirationsteoretiker och kan, samt tror på, de flesta konspirationsteorier som överhuvudtaget finns. Allt från att tandkräm styr våra viljor till att George Bush är en ödla från yttre rymden.
 
Agnes Water har en rad fler aktiviteter man kan ägna sig åt. Kajakpaddling, nationalparksutflykter, djuphavsfisketurer, vandringar med mera. Men de flesta sakerna kan upplevas på annat håll. Styrkan med Agnes Water och Town of 1770 är lugnet, vänligheten och den välkomnande stämningen. Samt bra priser. Samhället är inte totalt exploaterat av turism och livet kretsar kring annat än resenärerna som passerar.Ta sig hit: Bussar avgår dagligen från Brisbane. Tar cirka 10 timmar och kostar några hundralappar. Bussen stannar vid en ficka intill landsvägen några kilometer utanför själva samhället så det bästa är att boka boende i förväg, exempelvis hos Southern Cross som då ordnar transfer från buss till hostel.

3 kommentarer på Agnes Water – småstadskänsla vid havet

  1. Erik H

    Härligt att du hittade till denna lilla pärla! Beskriver stället väldigt bra tycker jag och de är verkligen en härlig känsla där! Jag var där några månader och jobbade på den där båten som du nämner som går ut till en av öarna som tillhör barriärrevet där, var ett riktigt härligt ställe och jag längtar tillbaka!

  2. Shad Emin

    Sjukt bra artikel! Hade aldrig lagt märke till platsen annars, så om det blir lite väl turistaktigt längs med kusten vet jag vart jag kan vända mig. Tack!

Svara till