Anzac Day

Anzac DayDen 25 april varje år hedrar australiensarna och nya zeeländarna med parader och minneshögtider minnet av de som stupade för sitt land under första världskriget. Dagen kallas för ”Anzac Day” och är en allmän helgdag i Australien, Nya Zeeland samt ett par andra länder i Stillahavsområdet.

Själva ordet ANZAC är en förkortning av ”Australian and New Zealand Army Corps”. Datumet kommer från den 25 april 1915 då australiensiska och nya zeeländska trupper under brittiskt befäl landsteg på den turkiska halvön Gallipoli under första världskriget.
 
Operationens mål var att inta Istanbul, huvudstaden i det Osmanska riket vilket var allierat med Tyskarna, och på så sätt driva Turkiet ut ur kriget. Istället för en snabb seger så drog slaget ut på tiden och efter åtta månader hade Australien förlorat över 8000 män och Nya Zeeland över 2700. Nyheter om vad som hade skett nådde familj och bekanta i deras hemländer och ett år efter landstigningen, 25 april 1916, döpdes dagen officiellt till Anzac Day.
 

 
Efter det andra världskriget blev Anzac Day en dag att hedra de soldater som stupade i alla de konflikter som länderna varit involverade i.
 
Även om Australien i dag har ”Australia Day” så anser många att det är ”Anzac Day” som är den riktiga nationaldagen, det var då som nationkänslan föddes.
 
Dagen börjar traditionellt med den s.k. ”Dawn Service” eftersom det var då styrkorna landsteg vid Gallipoli. Den sker oftast runtom i landet i närheten av ett krigsmonument och innehåller generellt ett par olika sånger, ett par tal samt en tyst minut. I Turkiet hålls en stor ceremoni i Gallipoli och den australiensiska regeringen har hjälpt till att bygga vägar för att göra platsen så lättåtkomlig för så många som möjligt.


 
”Anzac Day Parade” är paraden som följer efter ”Dawn Service” och alla olika delstaterna i Australien har sina egna live-sändningar av sin lokala parad på TV.
 
I Sydney börjar paraden kl 9 och kan pågå i upp till 4 timmar. Den består av krigsveteraner, deras familjer samt aktiva soldater. Den startar på ”Martin Place”, går över hela staden längs med huvudgatan ”George Street” och avslutas i ”Hyde Park” vid krigsmonumentet där ytterligare en ceremoni hålls.
 
Det traditionella sättet att fira Anzac dagen på, efter att ha närvarat vid soluppgången och sett paraden, är att ta sig till puben och där närvara och spela pengar på ett spel under namnet ”Two-up” (ett spel som var väldigt populärt hos soldaterna). Spelet går ut på att man har två mynt på en liten träbräda som man slänger upp dem i luften, om de landar med olika sidor upp så får man fortsätta tills man får två likadana sidor att visa upp. De som då har satsat pengar på den rätta sidan vinner.
 
Normallt så har de flesta delstaterna lagar som förbjuder spel med pengar utanför Casinon, men under ”Anzac Day” så tillåts ”Two-Up” runtom i landet.
 
Speciella sportevenemang pågår även denna dag. I ”Aussie Rules” så spelar lagen Collingwood och Essendon mot varandra på arenan MCG i Melbourne och  matchen är nästan mer populär än själva finalen. I Rugby League så står det emellan rivalerna Dragons och Roosters och sist men inte minst så spelar Australien och Nya Zeeland en årlig Rugby League-match under namnet Anzac Test. Den utspelar sig oftast en vecka innan eller efter själva Anzac Day.
 

4 kommentarer på Anzac Day

 1. johannes

  Varför inför inte australien en minneshögtid för alla aboriginer som har mördats och förslavats genom åren av de vita australiensarna också?

 2. Amaru Medina

  Suck….
  Australiensarna har åtminstone börjat att ta itu med sin historia:

  http://www.cultureandrecreation.gov.au/articles/sorry/
  http://www.smh.com.au/news/national/kevin-rudd-says-sorry/2008/02/13/1202760342960.html

  Hur många andra länder har gjort detsamma?
  Har Sverige bett Norge om ursäkt för att vi lät nazisterna promenera igenom landet på väg till Norge (det är ju så man gör när man är neutral)?
  Har du sett jänkarna be om ursäkt för alla indianer som mördades och alla afrikaner som fördes över dit?
  Har spanjorerna bett om ursäkt för att de förintade Aztec, Inca och de andra indian stammarna?
  Och för att inte tala om fransmännen… Algeriet, Vietnam samt alla andra länder i Afrika där de inte var så trevliga….

  Om alla länder i världen kunde be om ursäkt för vad de gjort mot andra genom sin historia så skulle världen se mycket bättre ut idag!

 3. Sarah

  Jag tänkte försöka att inte lägga mig i, men det gick inte så bra. Johannes, visst är det ett problem, som i så många andra delar av världen. Men jag tycker kanske inte att du borde ha en så stark åsikt om något så långt borta. När du kommit och bott i Australien i några år och sett problemet från alla synvinklar, då kan du komma tillbaka med dina åsikter. Och förresten så förstår jag inte vad din kommentar har med denna artikeln att göra, det är ju inte författarens fel att det inte finns någon ”aborgin-högtid”.

 4. Göran H

  vadå, det är klart han får yttra sig om det det. Och vem fan bryr sig om Norge, det var la inte så farligt. något värre för alla abriginer tycker jag. men det är min åsikt. Gå in på http://www.dinasikt.com

Svara till