Australiensarna och sport

Aussie SportAustraliensarna älskar sport, de är helt besatta av det och också väldigt bra på det. Det spelar ingen roll vilken sport vi nämner, existerar sporten finns det garanterat någon som utövar den.

Typiska exempel på detta är sporter som t.ex. handboll, bandy (de är medlemmar i det internationella bandyförbundet) och innebandy. Alla väldigt vanliga i Sverige men inget man normallt skulle associera med ett land som Australien, men likväl så utövas de här.

Australien är alltid framgångsrikt i de olympiska spelen och de är alltid i topp när det gäller antalet medaljer. Under OS 2004 vann de 49 medaljer, de tre länder som vann fler medaljer var USA, Ryssland samt China. Med tanke på att Australien bara har 20 miljoner invånare så är detta en imponerande siffra.
 
Och de nöjer sig inte med att bara ta medaljer under sommar OS, nu tar de guldmedaljer under vinter OS också!
 
Andra stora sporter är hästkapplöpning med Melbourne Cup (”The Race that stops a Nation”), Tennis med Australian Open, Australian Grand Prix (Formel 1 säsongen startar i Melbourne) samt ett enormt intresse i simning och golf.
 
Det kan skilja sig en del beroende på vilken del av landet man befinner sig i, men de absolut största och mest populära sporterna i Australien är följande:
 
 
 
CRICKET
Den mest populära sporten i Australien, både på internationell, inhemsk och lokal nivå är Cricket och ses nästan som landets nationella sport på grund av dess populäritet. Att Australien för tillfället utan tvivel är det bästa landet i världen skadar inte heller.

Har man aldrig tidigare sett sporten så är det svårt att förstå vad som pågår, jag hade verkligen noll koll när jag började intressera mig för sporten/titta på sporten men nu har jag svårt att hålla mig från det. En enkel förklaring av sporten är följande:
 
Cricket spelas mellan två 11-mannalag på en oval plan, i mitten finns ”The Pitch” där 2 slagmän står 20 meter från varandra. Deras uppgift är att skydda grinden bakom dem, ”The Wicket”, från det andra lagets kastare, ”Bowler”. Kastarens mål är att träffa grinden bakom slagmannen genom att kasta en serie om sex bollar, ”over”.
 

 
Slagmännen ska förutom att skydda grinden också skapa poäng genom så kallade ”runs”, varje gång de slår och träffar bollen ska de springa till andra sidan så många gånger som de hinner innan bollen kommer tillbaka. Varje gång de lyckas med det får de en poäng. Om bollen hinner studsa ut till slutet av banan så får de 4 automatiska poäng, om de skjuter över banan så är det 6 automatiska poäng.
 
Om bollen träffar grinden direkt eller om utespelarna träffar grinden samtidigt som slagmännen springer, blir slagmannen bränd (”out”). Om en utespelare fångar en lyra av slagmannens slag så blir även han bränd.
 
När 10 av slagmännen är brända är det dags för det andra laget att slå och jaga poäng.
 

Cricket kan spelas under några olika former:
 
1. Testmatcher som spelas upp till fem dagar (och som kan sluta oavgjort).
 
2. Endagsmatcher, 50 overs per lag. Dessa matcher tar runt 8 timmar att spela.
 
3. Twenty20, en ny form av sporten där varje lag har 20 overs att spela på, betydligt mer action än de andra formerna och matcherna är oftast över på 3-4 timmar.
 
Utvöver dessa former så finns det även former som är utvecklade för att ha kul med polarna vid sidan av grillen eller stranden och kallas ”Backyard Cricket” samt ”Beach Cricket”. Så, ja, sporten är väldigt omtyckt!
 
FOTBOLLENS FYRA OLIKA FORMER
Nämner du fotboll så är det inte säkert att de tänker på den formen av fotboll som vi tänker på. Det som vi tänker fotboll är mer känt som ”Soccer” här och ”Football” kan vara en av de tre sorters rugby som finns.

Fotboll
Visst spelas fotboll här också, fram till 2004 så fanns det en liga under namnet ”National Soccer League” men 2005 så skapades den nuvarande A-League. De försöker nu även att kalla sporten för Football iställer för Soccer, men det kommer att ta ett tag innan folk slutar att använda ordet Soccer.
 

A-League spelas under den Australiensiska sommaren så att de inte behöver konkurrera med de mer populära ”Football” sporterna som spelas under vintertid.
 
Fotbollen är inte lika populär som de andra ligorna men sporten växer mer och mer och efter Australiens framgångar under fotbolls VM 2006 så tas landet nu mer på allvar.
 
Rugby Union
När vi svenskar tänker rugby så är det Rugby Union vi tänker på. Sporten spelas med 15 spelare per lag, en oval boll, 2 H-liknande mål och matcherna pågår i 2×40 minuter halvlekar. De kan kasta, sparka, bära och passa bollen (det enda man måste tänka på är att passa bollen bakåt).

Poäng tas genom att:
1. Lägga ned bollen bakom försvararnas mållinje (”Try”) för 5 poäng
2. Direkt efter ”Try” har det anfallandet laget chans att ta ytterligare 2 poäng genom att sparka bollen över målribban.
3. En spark över målribban under andra omständigheter än direkt efter ”Try” ger 3 poäng.

Matcherna innehåller mängder av hårda tacklingar och det är svårt att se vad som är och inte är tilllåtet! I fotboll är gentlemännen på plan och huliganerna på läktarna, i rugby så sitter gentlemännen ner och huliganerna spelar på plan =)
 
En ”Scrum” är intressant att se, 8 spelare i varje lag formar en klunga som smashar in i varandra och sedan föses bollen i mellan dem. Det laget som vinner bollen får anfalla….
 
Det viktigaste av alla event är förstås Rugby VM som arrangeras var fjärde år, det senaste spelades i år i Frankrike och Sydafrika vann.
 
I Australien så är ”Super 14” det bästa sättet att se Rugby Union på, som är en liga med lag från Australien, Sydafrika och Nya Zeeland.

Rugby League
Det finns ett par skillnader mellan Rugby League och Rugby Union, i League så spelar de med 13 spelare per lag, det finns inga inkast samt att ”scrum” knappt existerar

.
 
I Union fortsätter spelet fast bollbäraren har bringats till marken och en hög av spelare försöker föra bollen vidare. I League, så fort bollbäraren är nere på marken så avslutas anfallet, bollbäraren ställer sig sedan upp och passar bollen bakåt till medspelarna och de försöker att springa vidare och göra en ”Try”. De har 6 försök på sig och lyckas de inte måste bollen ges över till motståndarna.
 
Detta innebär att League är betydligt snabbare än Union och mer underhållande att se och följa.
 
Rugby League är inte heller så utspritt runt om i världen som Union utan det är i stort sett bara Australien, Nya Zeeland och England som spelar denna version (Frankrike också till viss del).
 
National Rugby League (NRL) är den professionella Rugby League serien med 15 lag från Australien och 1 lag från Nya Zeeland.

Varje år spelas ”State of Origin”, som är en av Australiens absolut största sportevent, där bäst av tre matcher mellan Queenslands ”Maroons” och New South Wales ”Blues”. ”State of Origin” är känd för att vara det tuffaste och hårdaste Rugby League matcher som kan ses.
 
Australiensisk fotboll
Den sista av alla formerna av fotboll spelas främst i Australien och kallas även för ”AFL”, ”Footy” och ”Aussie Rules”.


 
Det är i stort sett en mix mellan rugby och fotboll. Bollen är oval och något större än en amerikansk fotboll men något mindre än en rugbyboll. Bollen kan tas upp med händerna och får passas vidare i alla riktningar, den får inte kastas utan måste slås vidare och spelarna får inte springa längre än 15 meter utan att bollen vidrör planen, tacklingarna å andra sidan är mer som rugbyns.
 
Matcherna spelas på ovala planer och varje match är uppdelad i fyra kvartar på 20 minuter samt att man byter sida efter varje kvart.
 
Planen innehåller 4 stolpar där bollen ska igenom för att få poäng, ett mål (6 poäng) sker om bollen sparkas mellan den två mittersta målstolparna och 1 poäng om den går igenom de andra.
 
Sporten är absolut störst i delstaten Victoria och det visar sig i ligan AFL. Den innehåller 16 lag, 10 av dem är från Victoria, 2 från South Australia och Western Australia och 1 var från Queensland och New South Wales.

Sporten finns även i Sverige men än så länge är intresset för den minimal.
 

4 kommentarer på Australiensarna och sport

  1. Lifetime

    Ska själv till Brisbane i februari så vill bara kolla in vad som fanns att titta på

  2. Marie Petersson

    Det finns faktiskt ganska många ”Aussie Rules”-lag i Sverige och intresset bland de flesta svenskar är väl inte så stort men för många invandrade australiensare, engelsmän, irländare och till och med amerikaner är det stort. I Malmös lag finns det ganska många svenskar som spelar. De har också ett juniorlag med nästan bara svenskar.

  3. Alex mcfire

    Cricket är väldigt intressant sport tycker jag, lite meditativt speciellt test.

Svara till