Blue Mountains – Den perfekta dagsturen från Sydney

Blue MountainsSydney är en underbar stad som erbjuder mängder av aktiviteter av alla slag. Det är dock en storstad med många människor, bilar, köer och stress. Ibland vill man helt enkelt ta sig ut från staden och ha mer utrymme och då är nationalparken Blue Mountains det perfekta området för antingen en endags- eller flerdagstripp.

Blue Mountains är inga bergskedjor som namnet kan antyda utan det är ett stort område som ligger på en sandstensplatå med många djupa dalar som är perfekt för ett par dagars vandring. Var namnet kommer ifrån förstår man väl på plats, landskapet är nämligen insvept i ett blåaktigt dis. Detta fenomen skapas när oljan från eukalyptusträden avdunstar.
 
Vill ni bara komma iväg från Sydney över en eller ett par dagar och stanna i Katoomba så är det perfekt att hoppa på tåget dit.  Med avgångar ungefär en gång i timmen från Central Station och en resa på cirka två timmar är man där på nolltid.
 
För att se mer än bara Katoomba så bör ni ha tillgång till en egen bil eftersom vissa av attraktionerna ligger ganska utspridda. Det finns visserligen turer som avgår från Katoomba men det är enklare (och i vissa fall även billigare) att hyra en egen bil och se allt själv.
 

 
Katoomba är den största staden och centralpunkten i Blue Mountains och hit anländer turisterna via tåg och bussar för att se den berömda klippformationen ”Three Sisters”. Det finns ett par olika legenden angående dessa klippor, båda är av aboriginiskt ursprung. En av dem säger att systrarna förvandlades till sten av sin far för att skyddas mot ett monster och en annan säger att deras far förvandlade dem för att skydda dem mot tre män från en annan stam som ville gifta sig med dem.
 
När man väl står vid utsiktsplatsen ”Echo Point” och tittar ut över ”systrarna” så spelar det ingen roll vilken av legenderna man vill tro på, det är en imponerande vy i vilket fall som helst!
 
Ni kan här i Katoomba också vandra längs ett par olika vandringsleder (se till att fråga om dem på ”Echo Point Visitor Information Centre”), världens brantaste tåg (Scenic Railway) samt att staden har gott om trevliga caféer längs huvudgatan och även en del prisvärda boenden vilket gör staden till ett trevligt ställe att spendera ett par dagar på.
 
Leura och Wenthworth Falls kan också nås med hjälp av tåg. Wenthworth Falls är en liten by som fått namnet efter ett vackert 300 meter vattenfall. Leura är en annan vacker liten by med många designbutiker, trevliga caféer samt en riktigt bra godisaffär.
 

Zig Zag Railway är dit du ska ta dig om du är intresserad av gamla ånglok. Tåget går flera gånger dagligen och tar ca 1½ timma tur och retur. Under färdens gång så erbjuds du förutom själva tågfärden också enastående vyer över landskapet.
 
Jenolan Caves är ett grottsystem som befinner sig ca 175 km väster om Sydney (ca en timmes bilfärd från Katoomba). Den sista delen av vägen dit är ganska spännande att köra på; vägarna är smala och det finns ett djup stup vid sidan av vägen, väldigt spännande när man möter en stor buss.
 
Kalkstensgrottorna upptäcktes 1838 och i dag finns det tio grottor som är öppna för allmänheten. Vissa av grottorna erbjuder underjordsfloder, andra har vattenhål och de har alla enastående kaltstensformationer.
 
I en av de mest populära grottorna, Lucas Cave, så finner vi även ett område som kallas för The Cathedral och som används för konserter och bröllop. Under vår tur så fick vi en försmak av vad man kan vänta sig där, vår guide släkte belysningen och sedan startade musik och ljusshowen och det var riktigt imponerande. Akustiken som grottan erbjuder är fenomenalt!
 
För något annorlunda, varför inte prova på Blue Mountains Mystery Tours. Deras turer är 4 timmar, börjar med en lätt middag och sedan en tur i området där ni får besöka bl.a. en övergiven kyrkogård.

Sist men definitivt inte minst, är du ute och besöker Katoomba under en helg (speciellt under söndagen) så se till att du antingen åker tillbaka till Sydney senast 14.00 eller stannar över och äter middag i Katoomba och åk sedan hem. Annars så får du uppleva den härliga trafiken och köerna hela vägen tillbaka till storstaden igen.

1 kommentar påBlue Mountains – Den perfekta dagsturen från Sydney

Svara till