Brunswick Street

Brunswick Street är en av Melbournes största artärer. En viktig del i det stadsliga blodomlopp som pumpar shopping, cafékultur och barliv. Läs om, och upplev förhoppningsvis själv en dag, bokhandlar, secondhandshopping och café-upplevelser.

Brunswick Street sträcker sig rakt norrut från Melbournes centrum. Den löper som en lång och rak flod av kreativitet genom stadslandskapet. Den är en av de absolut mest intressanta i Melbourne. Folket som rör sig utmed den är av blandat slag. Intellektuella på jakt efter intressant läsning ur någon av bokhandlarna, klädintresserade sökande efter något att expandera garderoben med, hungriga lunchare sugna på ett aptitstillande, smaklökstillfredställande mål mat, kaffemissbrukare på spaning efter den perfekta koppen kaffe, turister ute på upptäcksfärd eller omkringhängande locals.

Brunswick Street är en gata med stil, atmosfär, stämning och tryck. Alternativ är vad man väljer om man med ett ord ska beskriva den. Men inte svettigt, pretentiöst alternativ utan på ett avslappnat, naturligt, vänligt vis.
 

Shag
Där finns en rad klädesbutiker av hög kvalité. Secondhand såväl som splitter nytt. Ofta under samma tak. Shag är en av dessa butiker. Klädutbudet där är lika vågat som namnet. En uppsjö av handväskor, skor, (allt från sneakers till boots till högklackade), accessoarer (örhängen, halsband, klockor, bälten, hattar, kepsar, ringar, sjalar, armband) och självklart mängder med kläder. Butiken är från golv till tak fylld av trendiga, häftiga, spektakulära, snygga saker.

Allt en människa med intresse för att utöka, förändra, krydda den egna ekiperingen behöver finns där inne. Problemet är inte att hitta något man gillar, problemet är att välja ut vad att köpa av allt det man finner intressant, vilket i stort sett är hela sortimentet. Särskilt för tjejer, kvinnor, damer. Pojk-, kill-, och herrutbudet är relativt sparsamt. Omklädningsrummen är feta, detaljerade, spatiösa, lyxiga, roliga. Stora mattor härskar golven, gigantiska speglar dominerar väggarna och eleganta skynken av praktfull kvalité skänker skydd då man byter om. Expediterna är proffsiga, välinformerade och extremt stilsäkra.

Shag är långt ifrån att vara ensam hipp butik på Brunswick Street. Ett otal fräcka etablissemang florerar utmed den vältrafikerade gatan. Secondhandbutikerna är riktigt köpkittlande i sin myllrande stil, fyllda av häftiga varor som de är. Men det finns också rena märkesbutiker, där dyra lyxkläder ligger uppradade på kyliga hyllor eller hänger från tunga galgar. Currency, Loghorne, Nobody, Quick Brown Fox, Kinky Gerlinka, Maxines är namnen på några av många bra butiker. Prime är sett ur ett sneakerperspektiv en av Melbournes bästa butiker.

Där finns ett litet men naggande gott urval skor. Ministry of Style är späckad av neon, fladderbyxor, spacade solglasögon och all annan sorts utstyrsel samt rekvisita en house/techno-människa omger sig med. Långt ner på gatan, där butikernas densitet sjunker och rena bostadshus tar över, ligger Lucrezia & de Sade, en butik fylld med latex, läder, piskor, masker, äpplen, ja allt vad den s&m-intresserade kan tänkas behöva.  Brunswick Street är utan tvivel något för den stilmedvetne oavsett vilken riktning detta intresse kanaliseras mot.  
 

Bokhandlar
Mellan de trendiga klädbutikerna ligger några bokhandlar inklämda. Nya, medelålders, gamla, till och med ålderdomliga böcker trängs på väl sorterade hyllor. Böcker som rest, genom tid och rum, från hand till hand, människa till människa, timme till timme, år till år, ibland århundrade till århundrade har här landat på en hylla och står nu och väntar på nästa etapp i sitt inbundna liv. Varierade priser och tillstånd råder mellan var bok, man vet aldrig vad man lämnar butiken med, men hylla efter hylla med lockande titlar tornar upp sig i var och en av dessa butiker så minst ett literärt kap är garanterat. The Basilisk Bookshop är en favorit i klassen andrahand medan The Brunswick Street Bookstore hör till en av de bättre bland de ”nya”.
 

Caféer
Gatan är full av fantasifulla caféer och restauranger. Många av det enkla men smakfulla slaget. Blandat möblemang utan direkt mönster men ändå matchande, slitna väggar och inte sällan tatuerad och mycket välkomnande personal, samt högkvalitativ mat. Itza Café and Bakery, Wwwash och Vegiebar är några namn. Ett annat är Black Cat. En aura av grönt omger stället. Vid ingången samt omkring uteserveringens gråa träbänkar slingrar, krånglar, växer, spirar en myriad av växter, plantor, träd, buskar. Det är som att ta en kaffe i en urban upplaga av edens lustgård.
 

Övrigt
Brunswick Street är för vardagskommers vad Amazonas djungler är för djurarter. Det vill säga den är hem åt en bred variation av arter. Förutom caféer, restauranger, bokhandlare och trendiga klädbutiker finns där även en uppsjö av ytterligare pärlor inom andra områden. Tea Too; en snärtig butik specialiserad på te, fylld till bredden av läckra kannor, smäckra koppar, användbara redskap och ypperliga tesorter.

The Artist Garden; en butik som genom en explosion av grönska och kreativitet mitt bland bilar, asfalt, trams och gatsten lyckas göra vad få åstadkommit innan- göra en trädgårdsbutik modernt spännande och läcker. Här återsäljs blommor, plantor, växter, kaktusar, krukor, jord, gödsel, skulpturer och figurer. Vasette; ytterligare en bra och förvånansvärt tilltalande butik inom växtbranschen. Timis Gelateria; glass lätt, vacker och smakretande. Scally & Trambone; mängder med häftiga, snygga, värda smycken samlade under ett och samma tak.

1 kommentar påBrunswick Street

  1. Elisabeth

    Åh, Brunswick Street. Finns det någon bättre plats än denna?! Blev jätteglad av att läsa dina artikel, saknar verkligen Melbourne,,,

Svara till