Canberra – Rondellernas stad

ParlamentetDe flesta antar att Sydney är Australiens huvustad eftersom det är landets största och mest berömda stad. Australiens huvudstad är dock Canberra, ingen världsmetropol utan en relativt okänd stad som de flesta skippar på sin resa till landet. Och visst, staden har inte den vackra hamnen som Sydney har eller kulturen som man kan hitta i Melbourne, men staden ligger vackert runt insjön Burley Griffin och har många bra muséer att erbjuda.

Det första man märker när man anländer i Canberra är alla rondeller som finns i staden samt hur breda gatorna är. Man får nästan intrycket att staden är planlagd, vilket den ju mycket riktigt var.
 
När Australien blev ett land 1901 så var Melbourne huvustaden. Sydney kunde dock inte stå ut med att Melbourne var landets huvudstad på grund av rivaliteten de två städerna emellan och vice versa.
 
Lösningen var helt enkelt att skapa en ny stad. Det började med att en ny delstat skapades mellan städerna som gavs namnet Australian Capital Territory (ACT). Sedan hölls en internationell tävling där ett gäng arkitekter lade fram sitt förslag. Det vinnande projektet gick till Walter Burley Griffins och 1913 började staden att byggas. Samma år fick den även sitt namn från ett aboriginiskt ord som betyder ”mötesplats”. 1927 var staden klar och parlamentet flyttades hit.
 
Det var dock inte förrän efter det andra världskriget som staden verkligen började at ta form och i dag har den ca 320 000 invånare.
 

 

Hur tar jag mig hit?

Canberra ligger ca 290 km från Sydney och 660km från Melbourne och är ett perfekt ställe att stanna till ett par dagar om man kör mellan dessa städer. Det är även möjligt att göra en snabb dagstur hit från Sydney, fast då hinner man knappast med så många attraktioner så man kan få en överblick av staden.
 
Flygplatsen i Canberra ligger 7km från centrum och du kan flyga hit från de flesta storstäder i Australien. Det finns även bussar och tåg till och från staden.

Sevärdheter

Mt Ainslie
Det första stoppet för alla som vill få en snabb bild över staden är Mt Ainslie. Vyn härifrån över Canberra är fantastisk och man kan verkligen se hur symmetriskt planerad staden är; i en direkt linje ser man krigsmuséet, Anzac parade samt båda parlamentshusen.
 

Australian War Memorial
Krigsmuséet är utan tvivel ett av Canberras bästa muséer. Det är både ett museum samt ett minnesmonument över de stupade australiensarna som stupat i de krig som landet varit involverat i. Här kan man bl.a. hitta ”Roll of Honour” som innehåller namnen på stupade soldater samt ”Tomb of the Unknown Soldier”.
 
Muséet innehåller även mängder av utställningar från första och andra världskriget. Intressant och obehagligt på samma gång.
 
Det finns möjlighet till en 90 minuter lång, och gratis, tur eller helt enkelt att se allt på egen hand.

Old Parliament House
Från 1927 till 1988 då det nya regeringshuset byggdes var det här som regeringen satt. Det är en intressant plats att besöka då många av rummen har lämnats så som de såg ut på 80-talet, man kan t.ex. få en inblick i hur premiärministerns rum såg ut. Här kan man även få mängder av information om alla premiärministrarna som Australien har haft.
 
Man kan följa en gratis tur eller helt enkelt plocka upp en broschyr och ta en självguidad tour i byggnaden.
 
Framför byggnaden på gräsmattan så finner man även den ökända ”The Aboriginal Tent Embassy”. 1972 anlände en grupp aborigines och började slå upp sina tält framför parlamentet i protest mot hur de behandlades. I dag är de fortfarande kvar och boendet är mer permanent.

Parliament House
Parlamentet är ett resultat av en tävling bland arkitekter, 329 olika förslag lämnades in och vinnaren var Romaldo Giurgola.
 

Byggnaden designades att smälta in med dess omgivande landskap och med dess grästäckta tak så ser den därför ut som om den är halvt begravd. På toppen finner man även den 81 meter höga flaggstången från vilken en enorm australiensisk flagga kan beskådas.
  
Det finns möjligheter att följa en gratis 45 min tur runt om i byggnaden, detta gäller enbart under de dagar som riksdagen inte sammanträder, för då är turen istället enbart 20 min. Vill man kan man även vandra runt själv och även sitta ned och iaktta regeringen när de sammanträder.
 
The National Museum of Australia
Ett intressant museum som har en väldigt annorlunda design av byggnaden. Där finns mängder av information angående landets historia, dess invånare samt urinvånarna Aborigines och Torres Islanders.
 
Ambassader i Canberra
Har man en egen bil så kan det vara värt att köra runt och kolla in ambassaderna. Kul att se de Kinesiska och Papua New Guineaska mäktiga byggnader, den enorma säkerheten runt USAs och Israels ambassader samt hur stor och vacker den svenska ambassaden är jämfört med t.ex. den danska.
 
Andra sevärdheter
Det finns förstås mängder av andra sevärdheter i Canberra, ett par exempel är:

Shopping, mat och dryck

I stadens centrum så finner ni stadens shoppinggata vilket innehåller en del kända butiker. Här hittar ni också ”Canberra Centre”, stadens shoppingcentre vilket innehåller de vanligaste affärerna, mataffärer samt ett par food courts.
 
Annars så är inte Canberra staden folk valfärdar till för dess shopping…
 
Detsamma när det gäller restauranger, pubar samt klubbar. Det finns ett par av varje i centrum, men kan inte komma på att någon av dem var så speciell att jag kände mig tvingad att komma ihåg namnen på dem.

 

2 kommentarer på Canberra – Rondellernas stad

Svara till