En främmande värld eller att ta dykcertifikat

Alla har vi säkert fantiserat om att besöka en annan planet eller att utforska främmande livsformer och att få fascineras över hur olikt det är från vår verklighet. Kolla på alla storsäljande Hollywoodfilmer med rymdtema, visst är vi intresserade!

Mina vänner, chansen finns och att du inte behöver vara Bill Gates eller tillbringa 15 år av ditt liv på att utbilda dig till astronaut. Anmäl dig till en dykkurs! Jag vet vad ni tänker ”jag har sett bilder i böcker, jag har Animal Planet och har sett en massa fiskar i stekpannan…” Det  har jag också, men ingenting hade förberett mig för den skönhet som mötte mig redan på mitt första dyk.

Till min födelsedag så överraskade Kristin mig med ett dykcerifikat, någonting som jag länge velat ta så jag blev naturligtvis överlycklig. Hon hade blivit rekommenderad CDC (Cairns Dive Center) i Cairns, Australien och det var där vi skulle göra vår utbildning.

Första dagen blev vi hämtade 09.00 och kördes till affären i centrala Cairnsdär vi blev presenterade för vår instruktör Brett. Vi fick informationspärmar och fyllde i lite papper. Efter det lilla äventyret körde de oss till deras utbildningsområde komplett med klassrum, omklädningsrum och en stor utomhuspool. CDC är anslutna till SSI, Scuba Shools International, som även finns i Sverige. De är inte anslutna till mer välkända PADI men de är minst lika bra.

Utbildningen är väldigt seriös och de godkänner inte alla. En instruktör är personligt ansvarig för sina elever i sju år efter kursen vilket sporrar till en första klassig kurs. Han kan förlora jobbet och bli degraderad från ”Diving Instructor” till en vanlig ”Open Water Diver” som är lägsta nivån, om jag skulle dö och mitt dödsfall kan bero på otillräcklig utbildning (vilken makt, nästa gång jag träffar Brett ska jag säga ”bjud mig på en öl, annars tar jag livet av mig så att du förlorar ditt jobb”).

Efter några timmar teori blev det dags att hoppa i poolen och bekanta oss med vår utrustning. Att andas under vatten är ingenting som känns naturligt och att hela tiden låta som Darth Vader gör inte saken lättare men man vänjer sig snabbt. Det är mycket att tänka på när man dyker och det tar ett tag att få rutin på att kolla hur mycket luft man har kvar och hur djupt man är, men det går med lite träning. Man får lära sig moment som kan rädda ens liv, till exempel hur man får tag på regulatorn (munstycket man andas i) när man dyker, hur man tar på sig cyklopen under vatten och får ut vattnet ur masken, hur man beter sig om en kamrat får slut på luft (och för er som gissar på att skratta och peka… FEL!) och annat som behövs i krissituationer.

Efter två dagars teori, poolträning och hemläxor åkte vi ut till en båt som skulle föra oss till Stora Barriärrevet och båten som skulle bli vårt hem för de kommande två dagarna.

Första dyket i havet var oerhört spännande. Väl i vattnet simmade vi till ankarkättingen, tog tag i den och påbörjade en långsam och kontrollerad nedstigning till 13 meter. Allt man hörde när huvudet kom under vattenytan var ens egen andning. Allt man såg var blått hav. Efter några meter började man urskilja former och även färger lite längre ner samtidigt som musiken till filmen ”Hajen” spelades i mitt huvud. Känslan nar vi kom ner till botten var overklig, det var som att befinna sig i en annan värld. Fiskar i alla storlekar simmade runt oss och koraller i alla färger och former pockade på var uppmärksamhet.

Sammanlagt gjorde vi fyra dyk för att bli certifierade och examensdyket filmades, något att tråka ut släktingar och vänner med när vi kommer tillbaka. Faktiskt filmade kameramannen en stor Whitetip Reef Shark  som simmade någon meter brevid oss och som lyckligtvis ingen av oss råkade se då. Inte för att den är farlig men för att vi antagligen hade blivit ganska rädda.
 
Saker att prova på när man ändå är där nere:* Äta riktigt färsk Sushi* Göra helikoptern med en sjögurka, ni killar vet vad jag menar* Uppleva tyngdlöshet, NASAs astronauter tränar i bassänger* Bygga en mänsklig totempåle med sina dykkompisar.

Ut och certifiera er!

7 kommentarer på En främmande värld eller att ta dykcertifikat

 1. Elli

  Intressant artikel!Jag vill också se en annan värld. Jag har aldrig provat dyka, men är en trogen snorklare.

 2. Siw o Lennart

  Ja, de var kul o läsa o eftersom vi sett filmen är de en helt fantastisk värld nere under vattnet.Fast vi hade ju inte vågat.E nog för gamla o FEGISAR

 3. Alex

  Jag skulle defintivt rekommendera Pro Dive, de var riktigt bra! Ligger också i Cairns.
  Mvh/Alex

 4. Rikard Nyqvist

  ”De är inte anslutna till mer välkända PADI men de är minst lika bra.”
  Antar att den informationen är aningen partisk.

  Ett råd är att ta certifikatet i sverige. Även om man är duktig på engelska så finns det en del nya ord och uttryck som man kanske inte förstår. Dessutom är svenska förhållanden tuffare vilket är bra i utbildningssyfte. När ni sen kommer till varmare breddgrader kommer ni känna er mycket tryggare, allt blir så enkelt när man slipper torrdräkten.

  Annars trevlig artikel.

 5. Katrine

  Bra artkel – Jag vil oxå rekommendere Pro Dive i Cairns – Tyckte dom var skit bra.
  Det enda jag inte gillar i artiklen ær det med sjøgurkan – det kanske var et skæmt….men har set folk gøre det i Thailand….Det ær inte at visa respekt før det besøkta paradiset eller hur?

 6. Laggeman

  Tricket med sjögurkan är en sådan sak som gör att man skäms för att var asvensk ibland. Man bler rent av förbannad! Totalt oansvarigt att överhuvud taget pilla på saker som är så ömtåliga som en sjögurka är. De blir vid ovanlig beröring stressade och släpper då ifrån sig ett gift som är en försvarsmekanism. Bara detta bör väl visa på hur illa man gör djuret!

  ”De är inte anslutna till mer välkända PADI men de är minst lika bra.” Ja visst, om man inte har respekt för djurlivet í havet kanske!
  Jag hoppas skribenten tar sitt förnuft till fånga och ber om ursäkt och tar tillbaks det han uppmanar till, nämligen djurplågeri!

  För att lämna någon possitiv kommentar så får jag väl hålla med om att dykning är ett otrligt roligt semestergöra.

  /Jimmy Lager.

 7. Zack

  Informativ och inspirerande text, som jag läste med nöje. Din humor – som är av klar världsklass – vävdes in väl i texten, jag grinade glatt till läsningen!

  Dykarcertifikat vare.

Svara till