En helg fylld med vin, oliver och ost!

Hunter ValleyDu har spenderat ett par dagar i Sydney, upplevt en av världens vackraste hamnar med dess operahus, Harbour Bridge och den botaniska trädgården, du har solat och badat längs stränderna Manly och Bondi samt festat loss ett par nätter i Kings Cross och Darlinghurst…. Nu vill du göra något annorlunda så varför inte spendera en helg i The Hunter Valley!

Det tar ungefär två timmar (ibland längre beroende på trafiken) att köra från Sydney till vindistriktet Lower Hunter Valley vilket innebär att om man vill så kan man göra det här besöket som en dagstur. Men vill man verkligen uppleva allt vad området har att erbjuda ska man spendera minst 2-3 dagar där.

Om man har kört sin egen (eller hyrd) bil hit så måste man se till att inte överstiga en alkoholhalt på 0.05%. Man kan antingen ha en person som inte dricker vinet (alltså spottar ut det efter provsmakningen) eller helt enkelt parkera bilen och promenera. Det finns ett helt gäng vingårdar inom promenadavstånd. Vill man inte promenera så kan man helt sonika hyra en cykel för att ta sig från vingård till vingård. En liten varning dock…. du kan fortfarande åka dit för rattfylleri om du cyklar =)
 
Har man inte en egen bil så finns det många vandrarhem som anordnar transport dit med bussar eller så tar man helt enkelt tåget till Newcastle och sedan vidare därifrån med lokal buss.
 
När folk nämner Hunter Valley så syftar de oftast på Lower Hunter eftersom det är där majoriteten av alla vingårdarna i området ligger. Mitt i detta område ligger Pokolbin som är Australiens äldsta vindistrikt med vingårdar som har varit i produktion i över 100 år.
 

Hela området innehåller ca 50 vingårdar och de flesta av dem har sina egna viner för provsmakning och försäljning. De största namnen som man kan hitta här är Rosemount Estate, Lindemans Wine, Wyndham Estate, Tyrell’s Vineyards samt Tempus Two.
 
Det bästa man kan göra är dock att besöka de mindre vingårdarna, för då kommer man  närmare de som tillverkar vinet och kan få en bättre förklaring till de olika viner man provsmakar…och det blir en hel del provsmakande. Man kan börja med en Chardonnay, gå vidare till en Merlot, Shiraz eller Cabernet Sauvignon och avsluta med ett dessertvin. Gillar man verkligen en eller fler av vinerna så handlar man en eller flera flaskor och sedan åker man vidare till nästa vingård.
 
Har man aldrig besökt en provsmakning förut så kommer man till en början att köpa ett par flaskor här och där eftersom man inte tycker att det känns rätt att provsmaka och sedan bara lämna stället. Men efter ett par vingårdar så är man ett ”proffs” och man har inga problem med att provsmaka och sedan gå.
 
Och så spenderar man lätt 2-3 dagar, man åker från vingård till vingård, provsmakar en del viner, alternerar med ett par besök till några osttillverkare samt provsmakar olika sorters olivolja.

Har ni ingen koll på de olika vinerna och vad ni ska tänka på när ni provsmakar dem? Det är lätt fixat genom att ta en kurs i vinprovsmakning, vilket är något som erbjuds av ett flertal vingårdar och de flesta är ungefär likadana. Man börjar med att promenera runt vinrankorna, vidare in i vingården där man får se själva vinprocessen och sedan avslutas dagen självklart med provsmakningar där man får lära sig hur vinet är odlat, vad som skiljer viner åt, vad man ska söka efter vad det gäller smak, färg m.m.
 
Dricker man inte vin så finns det även annat att smaka. Det finns ett ölbryggeri här, Blue Tongue Brewery, som har en god pilsner och en schysst bitter. De har även en Ginger Beer som är väldigt annorlunda till smaken men som är väldigt avsvalkande under en varm dag.
 
Man kan även inte en champagnefrukost kombinerad med en varmluftballongstur, hästridning, cykelturer genom området eller helt enkelt se en koncert i området.
 
Vill ni stanna i området en längre tid och är i landet med ett WHV så kan ni alltid spendera ett par veckor/månader med att ansa vinrankor och plocka vindruvor.
 
Jag skulle kunna rekommendera ett par vingårdar som jag själv verkligen gillar, men jag tror att det är betydligt roligare för er att ni upptäcker era favoriter själva. Skaffa er en karta över området, undvik de stora vingårdarna (ni kan alltid köpa de vinerna hemma i Sverige istället) och se hur många ni hinner med =)
 
För mer information angående området och vad som finns att göra där se följande websida:

Var den första som kommenterar

Svara till