Gasen i botten på Great Ocean Road

Great Ocean Road i södra Australien är spektakulärGreat Ocean Road – Australiens svar på Kaliforniens Big Sur – slingrar sig drygt 250 kilometer längs med landets södra kuststräcka. Spektakulära vyer, klippformationer och surfvänliga stränder gör resan oförglömlig och risken att somna bakom ratten minimal. Backpackings Teresa guidar till några av höjdpunkterna längs vägen.

Great Ocean Road anses av många vara en av världens vackraste kustvägar och sträcker sig mellan Torquay i öst och Warrnambool i väst. Vägen byggdes efter Första världskriget av hemvändande soldater och räknas med sina många mil som ett av världens största krigsmonument. Byggandet av vägen innebar inte bara möjlighet till arbete och återgång till ett normalt liv för de krigshärjade soldaterna. Under senare år har vägen även bidragit till att göra den södra kuststräckan till ett av Australiens mest välbesökta områden. Sällan har frasen ”resan är målet” känts så passande som längs med denna väg.

En tur längs med Great Ocean Road bjuder på varierande körning. Uppför bergstoppar med fantastiska vyer, längs med öde stränder och genom regnskog med ett djurliv du bara sett bakom galler i Sverige. Ena timmen passerar du en ensam surfare som fångar dagens bästa våg, för att nästa stund förundras över stupande berg som tar andan ur den mest höjdvane. Den som föredrar att hålla sig på lägre nivåer behöver inte heller bli besviken – Great Ocean Road bjuder på någonting för alla smaker. Starta motorn, tryck gasen i botten och häng med på en oförglömlig tur längs med kusten.

Surfkultur i Torquay och Bells Beach

Strandstaden Torquay är startskottet på Great Ocean Road för den som följer vägen österifrån. Torquay är också delstaten Victorias mesta surfstad och en väletablerad semesterort som äter, sover och andas strandkultur. Här har märken som Quicksilver och Rip Curl sitt ursprung och den surfintresserade kan här finna allt mellan himmel och jord som är relaterat till sporten. Får man inte nog av stränder, surf eller outlets på Surf City Plaza, finns även The Surfworld Museum där man ytterligare kan gräva ner sig i sporten och dess historia.

En kort bilfärd från Torquay ligger Bells Beach – en av Australiens mest välkända surfstränder. Här hålls den legendariska Rip Curl Pro – världens äldsta ännu pågående surftävling som körts varje år sedan 1961. För den som inte själv vill kasta sig ut i vågorna, finns fina utsiktsplatser över stranden i Bells Beach Surfing Reserve. Hit tar du dig lättast från Torquay via Bells Boulevard eller Great Ocean Road.

Old rocking Geelong

Hamnstaden Geelong är belägen sydväst om Melbourne vid Corio Bay innanför Port Phillip. Vid fint och klart väder kan man sikta Melbournes skyline tvärs över bukten. Geelong har fått sitt namn från det aboriginska ”Jillong” vilket antas betyda ”land” eller ”klippor” och områdets vulkaniska klippor har daterats till den aktningsvärda åldern av hela 500 miljoner år. Förutom sten och klippor, har vatten haft stor betydelse för staden och dess karaktär.

Närheten till havet och den vindlande Barwon River som flyter genom stadens många parker och trädgårdar har bidragit till att forma denna trivsamma stad. Geelong har en fin stadskärna med butikskantade gator som leder ner mot hamnen och piren – väl värda en bensträckare innan du kör vidare mot resans absoluta höjdpunkt – Port Campbell National Park.

Port Campbell National Park

Denna nationalpark utgör den mest välkända delen av Great Ocean Road och bjuder på en fantastisk samling av geologiska fenomen. Dessa klippformationer med talande namn som Twelve Apostles och London Bridge, är resultatet av den erosion som började för miljontals år sedan. Havet har sedan dess sakta men säkert ätit upp stora delar av kusten och lämnat kvar rester i form av osannolika stenskulpturer, valv och grottor.

Twelve Apostles är den mest välbesökta sevärdheten i nationalparken och består av en samling mäktiga klippor vilka reser sig majestätiskt rakt upp ur havet. Apostlarna är rester av grottor och valv som erosionen skapat och som efter hand kollapsat. I anslutning till klipporna finns mängder av promenadvägar, bryggor och utsiktsplattformar att njuta utsikten ifrån. Twelve Apostles är belägna strax öster om den lilla fiskebyn Port Campbell längs med Great Ocean Road.
 
Andra geologiska sevärdheter i området inkluderar Gibsons Steps – 86 trappsteg som leder ner till en strand omgiven av 70 meter höga klippor. Ytterligare en fascinerande syn bjuder London Bridge på.  En gång i tiden hade denna klippformation uppenbara likheter med den i London belägna bron.

År 1990 kollapsade dock klippan och lämnade kvar en bro utan mittparti. Enligt ryktet ska några turister ha blivit strandsatta längst ute på klippan då de befunnit sig ute på stenbron när den rasade. I dag är säkerhetsföreskrifterna högre och det är endast tillåtet att beskåda många av klipporna på håll.

Whale watching i Warrnambool

För den som inte fått nog av intryck kan mot slutet av Great Ocean Road toppa det hela med ytterligare ett av naturens skådespel. Småstaden Warrnambool och dess kustlinje – mer känd som ”the shipwreck coast” – erbjuder någonting utöver det vanliga. Förutom flertalet fina surfstränder i området, finns här goda möjligheter att sikta förbipasserande valar. I närbelägna Logans Beach stannar mellan juni och september varje år så kallade Southern right whales för att föda och ta hand om sina ungar. Förutom en uppsjö av olika whale watching tours i området har Logans Beach ett unikt läge som gör det möjligt att betrakta valarna från land.

Great Ocean Road – ta sig dit och runt

De vanligaste startpunkterna för den som vill resa längs med Great Ocean Road är Melbourne för den som kommer österifrån och Adelaide för den som startar västerifrån. Störst frihet att utforma din resa får du givetvis genom att hyra bil och köra själv. För den som inte känner sig redo att utmana sin körning i vänstertrafik, finns en mängd olika bussföretag och researrangörer som gör dagsutflykter eller 2-3-dagarsturer från Melbourne eller Adelaide. Dessa inkluderar ofta mat och boende och stannar vid de största sevärdheterna längs vägen. Det finns även olika typer av ”surf tours” för den som vill testa the great ocean waves längs vägen.

Var den första som kommenterar

Svara till