Guide till boende i Sydney!

Med en förkärlek för skyskrapor flyttade Eleonor till en skrapa i Sydney i sex månader, varav två månader på Pitt Street och fyra månader på George Street inne i city. Hon har vidare bott sex månader i närförorten McMahons Point med utsikt över Operahuset och Harbour Bridge. Totalt sett har hon tillbringat nästan två år i Australien. Här guidar hon dig genom bostadsmarknaden i Sydney och ger tips och råd på hur du hittar din takvåning i city eller ditt beach house på Bondi.

Om du tänker stanna en längre tid i Sydney kan det vara en bra idé att skaffa ett rum eller en lägenhet istället för att bo på hostel. I Sydney finns en utbredd flatmatesmentalitet och ofta delar man lägenhet eller till och med rum med andra. I Sydney är det relativt enkelt att hitta både rum och lägenhet, men om du har specifika krav kan det ta lite längre tid. Om du kommer som helt ny till Sydney och vill lära känna nytt folk är det alldeles ypperligt att dela lägenhet med andra. Främst inne i city och vid den populäraste stranden Bondi Beach är det många backpackers som delar lägenhet. Om du vill bo med australiensare ska du söka dig till närförorterna eller de mindre turistiga stränderna.

Om du har en förkärlek för skyskrapor och vill bo i city kan jag rekommendera skraporna på Pitt Street, George Street eller varför inte området runt Elizabeth Street. Här ligger mina favoriter Summit Apartments, Miramar Apartments, World Square och Hyde Park Apartments. Hela området kring Hyde Park erbjuder rum och lägenheter i olika skyskrapor i det bästa läget i city. Det skulle inte vara helt fel att sitta på balkongen på 30onde våningen och blicka ut över city, eller hur? Dessutom skulle du säkert ha nära till jobbet och utelivet skulle ligga runt hörnet.

Lite billigare blir det om du söker dig närmare China Town, exempelvis till skrapan Peak Apartments vid Haymarket nära Paddy’s Market. Du får lite längre till de allmänna kommunikationerna, men samtidigt har du kortare avstånd till barerna och caféerna i Darling Harbour. Sydney University ligger dessutom runt hörnet. Är du beredd att promenera 10-15 minuter in till city hittar du ännu bättre boendepriser i Ultimo en bit bort. Här finner du dock inte samma citykänsla och närhet, och du kan inte förvänta dig samma slående utsikt. I Darling Harbour är det också skyskrapor som gäller och du kan få superb utsikt över casinot och gångavstånd till Cargo Bar och de andra nattklubbarna i området. Vill du bo i gammaldags atmosfär bland irländska pubar ska du söka dig till Sydneys äldsta område the Rocks, som ligger centralt nära Operahuset och city.

Vill du bo i ett hippt, trendigt kvarter som aldrig sover, ska du söka dig till Oxford Street. Här finns inga skyskrapor, och gamla art galleries tjänar numera som fullt dugliga bostäder. Husen är inte renoverade på år och dag, men det är det som ger husen dess karaktär…eller?! Dessutom får du närhet till coola barer och bra restauranger. Det nordöstra området längst Oxford Street kallas Darlinghurst, och här bor främst australiensare i nyrenoverade townhouses. Detsamma gäller för det lite mer fashionabla området Paddington längre söderut.

Österut hittar du red light district Kings X, som du kanske inte vill bo i, men där det finns ett omfattande uteliv. Några kvarter därifrån ligger dock fashionabla Eastcliff och Elizabeth Bay där du kan hitta en fin lägenhet eller ett rum i ett mera tryggt och lugnt område. Tar du dig ännu längre söderut hamnar du i Bondi Junction, ett mellanläge mellan city och Bondi Beach. Här finns både skyskrapor och mindre hus och det är perfekt för dig som jobbar i city, men som ändå vill ha närhet till stranden.

Tycker du om att ta din surfbräda under armen, öppna dörren och kliva ut på stranden? Eller gillar du bara att jogga på strandpromenaden tidigt på morgonen? Du kanske gillar att blicka ut över oceanen med en kall VB i handen? Oavsett så erbjuds boende för alla plånböcker och smaker vid stränderna i Sydney. Vid lättillgängliga Bondi Beach flockas backpackers runt sommarmånaderna, medan aussies håller sig till närliggande Bronte och Tamarama Beach.

I Coogee varvas studenter med aussies och backpackers och prisnivån ligger relativt lågt, eftersom stranden inte ligger lika nära city som Bondi Beach. Om du kan tänka dig att inleda arbetsdagen med att ta färjan in till city och om du känner att du inte har några problem att betala för transport så är Manly området för dig. Här finns bra shopping, caféer och nattliv, samt en förträffligt bra strand! En pärla för locals är området Queenscliff mellan Manly Beach och Freshwater Beach, där du kan få tag på ett prisvärt rum eller lägenhet om du har en stor portion tur.

Om du vill ha närhet till de norra stränderna -där australiensarna ofta surfar- men samtidigt bo nära city kan du söka dig till områdena mitt emot Operahuset tvärs över Harbour Bridge. Här ligger de mer luxuösa områdena Milsons Point, Kirribilli, och McMahons Point. Detta är mina absoluta favoritområden i city, eftersom du kan hitta dina smultronställen, ha nära till fina stränder, samtidigt som city ligger på promenadavstånd. Har du tur och tålamod kan du hitta ett prisvärt rum eller lägenhet med utsikt över bron och Operahuset!

Andra bra områden lite längre norrut är Cremorne, Mosman och Neutral Bay. Mosman är ett villaområde med knappa kommunikationer, men väldigt fint och med närhet till den underbara stranden Chinamans Beach och stränderna Cliftons Gardens och Balmoral Beach. Här hittar du nästan inga turister, utan du får trängas med australiensare istället. Om du inte är noga med närheten till city, utan vill bo vid fina stränder och endast ha australiensare som grannar ska du låta flyttlasset gå till de norra stränderna. Här kan du bo billigare vid Collaroy Beach eller Curl Curl eller någon annan av de tiotal stränder som finns att välja mellan! Vill du bo granne med Layton Hewitt flyttar du till Palm Beach, som är ett fantastiskt (men dyrt) område, med långt avstånd till city. Ta tid på dig och du kommer att hitta din drömbostad!

Hur hittar du rum eller lägenhet?

Rum – Share apartment
Skaffa ett eget rum, eller dela med någon annan för att minimera kostnaderna. Du kan få tag på rum för kortare tid, men oftast krävs att du ska bo i Sydney i minst en månad. Att dela lägenhet med andra är ypperligt om du kommer som ny till stan och snabbt vill lära känna folk. Vill du helst ha svenska flatmates kan du söka potentiella rumskamrater på backpackings forum! Det mest effektiva sättet att hitta rum att leta bland post-it lapparna kring trafikljusen i korsningen Liverpool Street/Pitt Street eller Liverpool Street/George Street, samt utanför Woolworths på Pitt Street om du vill bo i city.

Vid Bondi Beach hänger lapparna på Campbell Parade och i Manly vid shoppingstråket. Titta helt enkelt runt i området som du vill bo i. Det kan tyckas verka oseriöst, men detta är ett vedertaget sätt att söka rum i Sydney. Tänk på att använda sunt förnuft och ta gärna med dig någon när du går omkring på visningar. Ta inte första bästa rum utan titta på ett par stycken innan du bestämmer dig. Du ska aldrig behöva betala mer än fyra veckors bond (deposition) i förskott för rum eller omöblerad lägenhet och sex veckors bond för möblerad.

Att dela rum med någon annan kan kosta minst 110-200 AUD/vecka/person inne i city och i de populäraste stadsdelarna. Ett eget rum kostar ofta från 190 AUD/vecka. Ofta ingår el/gas i rumspriserna.

Lägenhet –Lease
Om du har tänkt att bo i Sydney en längre period kan du skriva på ett hyreskontrakt/lease med en Real Estate Agent. Ofta krävs det att du tänkt bo kvar i minst sex månader. Det kan vara svårt att hitta möblerade lägenheter, men skam den som ger sig! När du har varit på visning, så ring till fastighetsmäklaren och visa intresse. Ring igen lite senare om de inte kan ge svar direkt.

Bra om du har med dig referenser på engelska från tidigare hyresvärdar, samt att du kan visa att du har fast inkomst/kan betala hyran. Om du hittar en lägenhet som du vill bo i, och vill dela med någon kan du söka efter en flatmate i länkarna ovan, eller sätta upp egna post-it lappar! Tänk efter före innan du signar kontraktet. Om du vill flytta tidigare kan det bli dyrt om du inte hittar någon som vill ta över kontraktet! Priser är självklart beroende på läge/standard etc. och ofta ingår inte el/gas i hyran.

15 kommentarer på Guide till boende i Sydney!

 1. Kristin

  Låter som bra tips! Saknar dock tips på var man bor bäst nära Uni of Syd, har du nån koll på bästa området. Kollar i Glebe, Forest Lodge, Chippendale och Newtown. Har du hört något?

 2. Nathalie

  Visst, det var en bra artikel. Men inte den sort som jag hoppats att det var om.. Tyvärr… Men men, får väl söka vidare .. MVH Skolflicka i Sverige

 3. Petra

  Grymt bra guide! Det är toksvårt att veta var man ska börja när man kommer ned och aldrig varit där förut!

  Tack!

 4. Lovisa

  Oh god, tack så jätte mycket för en riktigt välskriven artikel. Åker till Sydney om tre veckor och har varit ganska orolig för hur boende ska fixa sig, efter att ha läst artikeln känner jag mig mycket lugnare och har koll på hur man bär sig åt =) TACK

 5. Eleonor

  Hej – sorry før sent svar, jag såg inte kommentaren innan nu. Det basta tipset jag kan ge ar att gå in och søka på lankarna som jag tipsat om, eftersom prisnivån har stigit en del sedan jag skrev artikeln. Lycka till!

Svara till