Guide till Brisbane, del I

Folk strömmar till Brisbane för att njuta av kusten, solen och den avslappnade livsstilen, så även Sara. Hon har spenderat flera månader i Australien men den sista tiden har hon valt att tillbringa i Brisbane. Här är en guide till denna sköna stad innehållande tips och information om kultur, uteliv, sevärdheter, shopping och boende i staden. Bäst av allt är att detta bara är del 1, nästa vecka får ni läsa om vad Brisbanes omgivningar har att bjuda på.

1823 seglade engelsk militär upp längs kusten till Queensland i jakt på ett bra område att bygga ett nytt fängelse. Man valde en bit mark intill Brisbanefloden och under många år var platsen hem till de allra värsta fångarna som skeppats över från England. 1842 stängdes fängelset och området öppnades upp för nybyggare. Sen dess har staden växt explosionsartat och idag är Brisbane en av Australiens största städer med drygt 2 miljoner invånare.

Vad det gäller storstadsliv och kultur må Sydney och Melbourne ha snäppet mer att erbjuda, men Brisbane har ett ess i kortärmen; Queenslands fantastiska väder och en av världens vackraste kustlinjer. Möjligheten att kunna grilla ute året om och spendera varenda helg vid havet gör att folk, unga barnfamiljer såväl som pensionerade seniorer, flockas hit för att njuta av den avslappnade livsstilen.

Kultur & nöjen

South Bank är den självklara mötesplatsen i Brisbane. Här hittar du Streets Beach, en konstgjord sandstrand med tillhörande lagun; stora grönområden med offentliga picknickbord och grillar, och Little Stanley Street som kantas av caféer, restauranger och butiker. Varje fredag kväll är det Latin on Little Stanley då hela gatan förvandlas till ett öppet dansgolv. DJs spelar den hetaste latinamerikanska musiken och vem som helst kan delta i danslektioner i bland annat Salsa, Merengue och Samba.

South Bank är även hem till Brisbane Cultural Centre, stadens största utbud av konst och kultur samlat på ett ställe. Här kan du gå på teater-, musik- och dansföreställningar på Queensland Performing Arts Centre och se uställningar på Queensland Art Gallery och Queensland Museum. I New Farm hittar du Brisbane Powerhouse, ett renoverat kraftverk som i dag agerar som kulturcentral och huserar diverse festivaler, utställningar och föreställningar inom musik, teater, komedi och konst.

Shopping

Det bästa shoppingen hittar du på gågatan Queen Street Mall och de intilliggande gatorna Adelaide Street, Albert Street, Edward Street och Elizabeth Street. Här finns en salig blandning av mer än 1200 affärer för alla plånböcker och smaker, plus ett stort utbud av restauranger, caféer och biografer. För den som gillar att fynda och botanisera bland hantverk, design och second hand finns det flera olika marknader. South Bank Lifestyle Market är störst, bäst och lyxigast med över 80 stånd fulla av smycken, kläder, accessoarer, hantverk och delikatesser.

Fortitude Valley Market hittar du främst begagnade kläder och böcker medan Eagle Street Pier Market och Riverside Market fokuserar på hantverk, konst, möbler, gourmetmat och hälsoprodukter.

Uteliv

Ric’s Bar är den lokala musikscenens högborg. Här erbjuds live musik flera kvällar i veckan och repertoaren består av allt från singer/songwriters till garageband. Det är avslappnat, opretentiöst, och inträdet är i princip alltid gratis. Brisbane’s äldsta och numera legendariska musikklubb The Zoo fokuserar främst på alternativ musik i form av live framträdanden och DJ’s.

Internationella band är inte ovanligt; svenska Shout Out Louds spelade nyligen här. Nattklubben Birdy Num Num är en del av ett av Brisbanes mest populära vandrarhem, Bunk. Det har lagts ner tid och pengar på den funkiga inredningen och klientelet består både av backpackers, studenter och hippa likalbor.

Mat

Inhyst i en ombyggd kyrka ligger Pancake Manor, en restaurang som med åren blivit en instutition för Brisbanebor. Förutom pannkakor och crepes i alla tänkbara variationer serveras även stek, hamburgare och sallader. Till Garuva går man främst för miljön och stämningen.

Restaurangen är inredd enligt orientaliskt tema med låga bord, sittkuddar på golvet, dämpad belysning och draperier som skiljer borden åt. Menyn består av en frisk blandning av asiatiska rätter, varav flera vegetariska alternativ.Bästa caféet i stan är Three Monkeys Coffee & Tea House, ett avslappnat och bohemiskt ställe där man lätt spenderar timtal med att spela backgammon och dricka ljuvlig Chai på den lummiga bakgården.

En söndagsfrukost i form av crepes med glass och jordgubbar på den soliga uteserveringen på Café Melange i Roma Street Parklands sitter inte heller fel.

Transport

I centrum kan du lätt ta dig runt till fots eller med The Loop, en gratisbuss som stannar bland annat vid Queen Street Mall och Botanic Gardens. För transport mellan de olika stadsdelarna är det smidigast med pendeltåg eller flodbåt.

Övrigt

• Bästa utsiktsplatsen är i klocktornet av Brisbane City Hall, på King George Square. Det kostar $2 att ta hissen upp.

• Bästa parken för en picknick är Roma Street Parklands, vid Roma Street Transit Centre. Gå igenom tågstationen och ut på andra sidan för att komma till parken.

• Bästa stället att se det lokala djurlivet är Botanic Gardens där du kan sitta på en bänk och njuta av solen bland leguaner, regnbågsloris och ibisfåglar. Om kvällarna finns här även pungråttor och flyghundar.

5 kommentarer på Guide till Brisbane, del I

  1. Ann Lindvall

    Tack för en jättebra guide. Jag ska vara i Brisbane en eftermiddag och en natt 28-29 nov på väg till Salomonöarna, och nu får jag massor av tips. South Bank, är det området söder om floden? Och vet du var man kan köpa en adapter, en sån att ladda mobilen i oceaniska uttag?

  2. Lifetime

    Eftersom jag snart reser till Brisbane i februari, kan det vara kul och se om staden förändrats sedan jag var där sist. Mycket bra artikel tack för bra info.

Svara till