Guide till Brisbane – del II

Här kommer fortsättningen på guiden om Brisbane. Eftersom Brisbanes omgivningar har massor att erbjuda kunde Sara inte hålla sig till en stadsguide utan kände att det fanns mer som var värt att nämna i samband med denna australiensiska pärla.

Resultatet blev en guide till några av höjdpunkterna i södra Queensland, som består av en hel del djur och vackra, vita stränder. Enjoy!

Daisy Hill Koala Center

Daisy Hill Koala Center ligger i Daisy Hill Conservation Park, ett rekreationsområde öppet för allmänheten. Här finns inte en bur så långt ögat kan se; koalorna lever vilt i parken och ses efter med så lite mänsklig inblandning som möjligt. Här finns en informationsbyggnad med uställningar om parkens djurliv, en butik för eventuella souvenirbehov, ett utsiktstorn för spaning bland trädtopparna och flera promenadslingor.

Parken är även hem till en stor grupp wallabies. De är långt ifrån tama, men de är inte skygga heller – så länge man håller sig tyst och lugn har man god chans att få se dem på nära håll.För dig som reser runt i Australien i egen bil kan det vara värt att prata med personalen på centret (eller åtminstone ta en broschyr) om hur man ska agera om man hittar skadade djur längs vägen. Koalor och kängurur är inte så keliga som de ser ut och många av allmänhetens försök att rädda skadade djur har fått otrevliga konsekvenser.

Stradbroke Island

Ett stenkast utanför Brisbanes kust ligger Stradbroke Island som med sin avslappnade stämning, kilometerlånga stränder, vackra natur och stora utbud av aktiviteter är en ultimat destination för en dags- eller helgutflykt. Här kan man dyka, snorkla, surfa, fiska, paddla kajak, åka 4WD, simma i sjöar och laguner eller utforska ön till fots. Dessutom finns det goda chanser att se både valar och delfiner från land. Båtarna från fastlandet anländer i Dunwich, som tillsammans med Amity Point och Point Lookout utgör öns enda tre samhällen.

Sunshine Coast & Gold Coast

Queensland är världsberömd för sin kust, och det med all rätt. Köp en karta, hoppa in i bilen och välj och vraka bland stränderna. Är du ute efter liv och rörelse ska du bege dig till Gold Coast; föredrar du lugn och ro, ensliga stränder och avslappnad stämning är det Sunshine Coast som gäller.

Strax över gränsen till New South Wales hittar du en av kustens bästa stränder, fantastiska Seven Mile Beach som sträcker sig mellan orterna Byron Bay och Lennox Head. Byron Bay är otroligt populärt och folk vallfärdar hit året runt. Lennox Head är betydligt lugnare och dessutom ett av kustens bästa surfplatser.

Montville

Nästlat bland de gröna kullarna i bergskedjan Blackall Range ligger den pittoreska byn Montville. Hit kommer folk för att njuta av den vackra naturen, den friska luften och det rika kulturlivet. Gatorna kantas av trähus målade i glada färger och här finns en uppsjö av konstgallerier, antikvariat, hantverksbutiker, restauranger och caféer. Välkända Poet’s Café & Main Street Gallery består av en restaurang och ett konstgalleri med diverse utställningar inom glas, keramik och skulptering.

Strax utanför Montville ligger Kondalilla nationalpark som trots sin ringa storlek är väl värt ett besök. Ta med en picknick, vandra till vattenfallet Kondalilla Falls och njut av utsikten över regnskogen medan du svalkar fötterna i vattnet.

Lamington nationalpark

Lamington nationalpark ligger vid bergskedjan MacPherson’s Range och består av över 200 kvadratkilometer regnskog. Parken är hem till pungråttor, wallabies, flyghundar, kookaburras och diverse ödlor, ormar och papegojor. Det vanligaste sättet att besöka Lamington är att åka på en guidad grupptur från Brisbane, men det går lika bra att utforska parken på egen hand. Kartor över vandringslederna går att hämta på parkvakternas kontor och det finns möjlighet att campa.

Hervey Bay

Några timmar norr om Brisbane ligger Hervey Bay. Orten i sig är anspråkslös, men under hösten kryllar bukten av knölvalar, vilket gör platsen till en ultimat ugångspunkt för valsafari. Det finns ett stort antal företag som arrangerar båtturer och de flesta erbjuder en halvdagsutflykt inklusive lunch för ca 500kr. Det finns även möjlighet att åka på valsafari några mil söderut, i Surfers Paradise.

Fraser Island

Strax utanför Hervey Bay ligger Fraser Island, världens största sandö. Ön täcks av sanddyner, regnskog och vackra stränder, och det krävs minst ett par dagar för att se och uppleva allt ön har att erbjuda. Hajar och starka strömmar gör havsbad omöjligt, men ön har flera kristallklara sjöar och vattendrag att svalka sig i. Förutom wallabies, flyghundar, piggsvin, ödlor och ett oräkneligt antal fågelarter har ön har också en relativt stor befolkning av vilda dingos.

På senare år har de blivit alltmer aggressiva mot människor, så var försiktig, håll dig på avstånd och tänk på att aldrig lämna mat som kan locka dem till campingplatserna.Det går att besöka ön på egen hand eller i guidade gruppturer. All transport sker på sandvägar, vilket innebär att 4WD är ett måste. Att hyra egen bil ger dig total frihet att utforska ön på dina egna villkor, men det kan lätt bli en tröttsam utmaning att köra i sanden. Många väljer därför att åka på en grupptur med en erfaren chaufför och guide.

Det finns gruppturer på 1-4 dagar, med övernattning på campingplats eller något av öns hotell. En 2-dagars tur kostar i genomsnitt ca 1500kr. Att hyra egen bil kostar i genomsnitt ca 800kr per dag.

Var den första som kommenterar

Svara till