GUIDE till shopping i Sydney!

Här är den tredje guiden till Sydney skriven av Eleonor. Denna gång får du tips om var du hittar plagg från australiensiska designers, var de alternativa butikerna finns och hur du tar dig genom shoppingkomplexen inne i city. Du får vägledning till de bästa marknaderna utanför city och till surfbutikerna vid stränderna. Shoppa loss i Sydney – du kommer inte att bli besviken!

En shoppingdag i Sydney bör inledas på Starbucks café på Oxford Street. Precis vid entrén finner du en röd, mycket bekväm sammetsfotölj, där du kan avnjuta en latte samtidigt som du planerar dagens inköp. Nordöstra delen av gatan ligger i området Darlinghurst och södra i Paddington. Oxford Street kantas av designermärken kombinerat med originella smyckes- och klädbutiker samt second handbutiker. Här kan du hitta plagg från kända australiensiska designers som Morrissey, Collette, Dinnigan, Alana Hill och Satch.

Även större kedjor som Review, Witchery, Country Road, Ben Sherman, Kookaii, French Connection, Esprit, Pilgrim och Puma har butiker på gatan. Witchery, Morrissey och Review är mina personliga favoritbutiker. Review erbjuder vintage och klassiska kläder – främst fina toppar och klänningar, med många speciella detaljer och sömnader. Witchery är lite dyrare, men har precis som Country Road fina väskor och skor. Morrissey är hippare och där kan du hitta lite mer speciella kläder.
 
Prisnivån på Oxford Street är dock ganska hög, och vill du fynda här bör du istället söka dig till lördagsmarknaden Paddington Market vid St John’s Church lite längre söderut på Oxford Street. Marknaden har lite hippiekänsla, med batiktröjor och långkjolar till låga priser. Har du tur kan du fynda och hitta fina toppar eller främst annorlunda smycken. När du ändå är i området vill jag rekommendera chokladcaféet Max Brennen som endast serverar choklad i fast och flytande form. En perfekt paus i shoppingen!

Det finns även alternativa butiker i området och vill du skapa sig en originell klädstil kan du mixa och trixa från någon av second handbutikerna. Flest intressanta affärer med originella kläder hittar du mellan Oxford Street och slutet av Crown Street. Längst hela Oxford Street hittar du dessutom en avsevärd mängd art galleries, där du kan hitta konst för alla smaker. Ett annat förslag om du vill handla alternativt är King Street i Newtown.
 
Den delen av Oxford Street som ligger i Darlinghurst, även kallat Darlo, sägs vara ett av de trendigaste områdena i Sydney, men många nyöppnade barer och caféer, samt ett flertal små kläd- och inredningsbutiker. Var beredd på att priserna är höga, men det kan vara värt att ta sig till området även om det bara är för fönstershopping.
 
Om du fortsätter längre söderut på Oxford St kommer du tillslut att hamna i Bondi Junction. Här finns både små butiker i stil med de på Oxford Street, men även ett större köpcentrum med butiker som MYER och David Jones. Dessa butiker kan jämföras med Åhléns och NK och har 100-tals märken samlade under ett och samma tak. Vill du handla skor är utbudet på skoavdelningen stort i båda affärerna, och Manolo Blahnik står uppradade bredvid Hush Puppies och Paolo Bondini. Prisnivån på de flesta märken ligger högt, men det finns mycket fina skor även i de lägre prisklasserna. Speciellt på MYER finns det ofta många fina vinterstövlar och stilettos. 
 

Att surfing är stort i Sydney går inte att missa, och detta visar sig även i utbudet av kläder. I Bondi Junction, på Bondi Beach, i city och på de allra flesta ställen där det finns shopping i Sydney ligger surfbutiker som Billabong, Quicksilver, Roxy och RipCurl. Surfbrädorna står uppradade längs väggen och till musik i stil med ’Jump Around’ kan du köpa boardies, toppar, kjolar, solglasögon och flip flops. Här finns allt du kan tänka dig att inhandla om du planerar ett liv som surfare eller om du bara vill hänga på beachen.

Prisnivån på dessa märken ligger betydligt lägre än i Sverige. På Bondi Beach hittar du dina surf wear på Campbell Parade. Åker du hit på en söndag kan du även passa på att shoppa på Bondi Beach Market i hörnet Campbell Parade/Warners Ave, som har ett stort utbud av framför allt smycken, skärp och väskor. Liknande marknader finns på de flesta andra stränder som Coogee och Manly under olika veckodagar. På de flesta stränder ligger ett flertal surfbutiker och Manly har riktigt bra shopping. 
 
En annan bra marknad är Paddy’s Market som ligger i Haymarket centralt i China Town. Här finns kläder, väskor, skor, smink, smycken, souvenirer, frukt och mat till rekordlåga priser. Passa på att vandra runt i China Town, när du ändå är här, för att shoppa asiatisk mat och kläder. Vid tågstation Milsons Point norr om stan hittar du Kirrabilli Markets sista lördagen i månaden.

Här blandas nytt med gammalt och det är absolut värt att åka hit även om det endast är för att känna på atmosfären. Sydneys äldsta stadsdel The Rocks har en turistig helgmarknad under bron. Om du ändå är i området för att titta på Operahuset, kan marknaden vara värd ett besök. I The Rocks hittar du även lyxbutikerna Louis Vittoun, Fendi och Gucci. 
 

Flest affärer hittar du i citykärnan, långt norrut på George Street och Pitt Street. På George Street ligger kända Queen Victoria Building, som erbjuder ett brett utbud av bra affärer och caféer under ett och samma tak. Här finner du bland annat butiker som Jigsaw, Saba och Jag. Detta shoppingcenter är dessutom mycket vackert med stuckaturer och sekelskifteskänsla. Om du går längst George Street kan du passera Kookaii mitt emot Woolworths och sedan French Connection för att ta dig över till Pitt Street.

Du kan även välja att via food courten promenera under George Street och passera MYER för att sedan komma till Centre Point Shopping Centre på Pitt Street. I shoppingcentret finner du återigen de flesta större märkena och på Pitt Street ligger Portmans, Sportsgirl, Susan och Accessories, som jag kan rekommendera. Portmans kan sägas motsvara MQ och Sportsgirl är en variant av ett dyrare Vero Moda, fast med snäppet finare kläder. På Pitt Street hittar du även Strand Arcade, som säljer kläder från ett flertal australiensiska designers exempelvis Wayne Cooper, Black Vanity och Dinosaur Designs.
 
Längre söderut på George Street, i höjd med Liverpool Street, ligger det relativt nyöppnade World Square Centre. Om du behöver klippa dig, eller känner att du är i behov av skönhetsbehandlingar i alla tänkbara varianter, så är detta platsen för dig. Här kan du boka en ’personal stylist’ hos Toni & Guy eller Christine’s eller en manikyr och pedikyr hos någon av de flertal salongerna.

Någon speciellt bra galleria för klädshopping vill jag dock inte säga att det är. Han du tur kanske du kan hitta något på G-Star eller Forcast. Andra större shoppingcenter är Greenwood Plaza Shopping Center i North Sydney och Westfield, där finns i exempelvis Kings X, Chatswood och Parramatta. Större outletbutiker hittar du i sydvästra Surry Hills och Redfern, men dessa känns mest som överskottsbolag utan fynd.
 
Om du besöker Greenwood Plaza Shopping Center i North Sydney, så passa på att gå till Blues Point Rd i McMahon’s Point, där ett flertal lokala designers har sina butiker. Även längre nordväst på Military Rd i Neutral Bay och Mosman hittar du ett flertal bra butiker. I Sydney finns som du märker stora möjligheter att ”shop `til you drop”!

1 kommentar påGUIDE till shopping i Sydney!

  1. Emma

    Eleonor! du har verkligen gjort min dag! helt fantastiskt artikel, precis vad jag behövde veta! TACK!

Svara till